Τρίκαλα: Η πόλη των σπουδαίων μουσικών!!

ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Μουσικοί – Συνθέτες – Στιχουργοί  των Τρικάλων

Των: Δεληγιάννη Μαρίας και Τζουρτζιώτη Βασιλικής

Τα Τρίκαλα συνδέονται στενά με το λαϊκό τραγούδι. Οι Τρικαλινοί καλλιτέχνες προσέδωσαν στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι σεβασμό και ευγένεια, το έντυσαν με πλούσια και βαθιά  συναισθήματα  και ο βιωματικός του χαρακτήρας το έκανε να αγγίζει εύκολα τις ψυχές όλων των Ελλήνων.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984) υπήρξε κορυφαία  προσωπικότητα της Ελλάδας του 20ου αιώνα στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Πρωτοπόρος στην τέχνη του αναζήτησε το φρέσκο, το εξωτικό, το όμορφο και το απλό. Καταγόταν από φτωχική οικογένεια και έχασε πολύ νωρίς τον πατέρα του. Εμπνεύστηκε από την τραχιά ζωή του περιθωρίου, της παρανομίας και των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Μέσα στο «Ουζερί Τσιτσάνης» το 1943 γράφει τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», τραγούδι κατατεθέν όχι μόνο του ίδιου αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Η είδηση του θανάτου του κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι γαλλικές εφημερίδες θα γράψουν μεταξύ άλλων: ʺΓια τον λαό του είναι πάνω και από βασιλιάς. Είναι σαν σύμβολο. Χωρίς αυτόν η ελληνική μουσική δεν θα ήταν ποτέ αυτό που είναι σήμεραʺ.

Ο Κώστας Βίρβος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες στιχουργούς. Η ζωή και το έργο του ταυτίζονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα του Μεσοπολέμου. Ο στίχος του ήταν βαθιά παρηγορητικός και πολύ ανθρώπινος. Ξεκίνησε από το ρεμπέτικο και αργότερα ασχολήθηκε με το λαϊκό, το έντεχνο αλλά και το παραδοσιακό. Συνεργάστηκε με διακεκριμένους συνθέτες, όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Νικολόπουλος, ο Θεοδωράκης, ο Πλέσσας και ο Μαρκόπουλος.  Οι στίχοι του τραγουδήθηκαν από κορυφαίους ερμηνευτές, όπως ο Μπιθικώτσης, ο Νταλάρας, ο Μητσιάς, ο Βοσκόπουλος. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συνθέτη, «Της γερακίνας γιός», συνδέεται με την κράτησή του, στην περίοδο της Χούντας, στο ανακριτικό τμήμα της Ειδικής Ασφάλειας. Αργότερα   στα κρατητήρια όπου  είχε οδηγηθεί, τραυματισμένος και ταλαιπωρημένος εμπνεύστηκε τον στίχο, «ούτε στρώμα να πλαγιάσω, ούτε φως για να διαβάσω».

Ο  Χρήστος Κολοκοτρώνης(1922-1950) τραγουδοποιός και ερμηνευτής. μεγάλωσε στην Γλυκομηλιά Τρικάλων. Ήταν τρισέγγονος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το πρώτο τραγούδι που δισκογραφήθηκε ήταν το «Εγώ είμαι πλουσιόπαιδο» στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στη  συνέχεια, έγραψε πολλά τραγούδια και συνεργάστηκε με τους Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Χιώτη και Στράτο  Διονυσίου.

Ο Γιώργος Σαμολαδάς γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1922 στα Τρίκαλα. Μεγάλωσε στην περιοχή της Μπάρας. Ως στιχουργός εμφανίζεται στα τέλη του της δεκαετίας του 1940. Ο Απόστολος Καλδάρας τον βοήθησε πολύ. Ο καλλιτέχνης έγραψε περίπου 3.000 τραγούδια. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες. Στις μεγαλύτερες του επιτυχίες συγκαταλέγονται τα εξής : «Περιφρόνα με γλυκιά μου», «Όποια και να ‘σαι», «Ένα αστέρι πέφτει , πέφτει».

Ο Απόστολος Καλδάρας (1922-1990)  κορυφαίος  συνθέτης του λαϊκού τραγουδιού. Μεγάλωσε σε μια συνοικία όπου διέμεναν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η επαφή  με το προσφυγικό στοιχείο επηρέασε την καλλιτεχνική του φύση και τις κοινωνικοπολιτικές του επιλογές. Ο Απόστολος Καλδάρας υπήρξε ένας βαθιά προοδευτικός άνθρωπος. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι και τροπάρια, λόγω του ιεροδιδάσκαλου παππού του. Το 1946 ηχογράφησε για πρώτη φορά το τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» που με τις φωνές του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Κορυφαίες συνεργασίες με τον Μπιθικώτση, τον Καζαντζίδη και τον Κόκοτα

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ( 1948-2012)  τραγούδησε δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο μνημόνευε ως μεγάλο δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Σημείο καμπής στην πορεία του υπήρξε το 1966, όταν συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί». Ο Δημήτρης  Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού και του έντεχνου πενταγράμμου, αφήνοντας με την τεράστια φωνή του ένα βαρύ και μοναδικό στίγμα στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα.