ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

τοπικά προϊόντα

Της Βάιας Γκουλιώνη, μαθήτριας της Α’ τάξης

Μπορεί η παλιά πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ή το Κουρσούμ Τζαμί να στολίζουν την γραφική αυτή πόλη, αλλά αυτό που κλέβει την παράσταση είναι τα τοπικά προϊόντα. Η γαστρονομία της περιοχής απογειώνει την συνολική της εικόνα και μαγεύει όποιον γευτεί τα πλούσια εδέσματά της, γεγονός που καταφέρνει με επιτυχία εδώ και αιώνες. Μερικά χαρακτηριστικά προϊόντα μπορούμε να απολαύσουμε παρακάτω:

 α) Τυροκομικά προϊόντα:

Η πασίγνωστη Τρικαλινή φέτα καθώς και άλλα τυριά όπως το κασέρι, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η μυζήθρα και το ανθότυρο, παράγονται στις ορεινές και πεδινές περιοχές των Τρικάλων όπου υπάρχει ποικιλία αρωματικών φυτών, με αποτέλεσμα η περιοχή να  φημίζεται για την αυθεντικότητα και την άριστη ποιότητα των γαλακτοκομικών της προϊόντων. Στη περιοχή παράγονται επίσης παστεριωμένο γάλα και διάφορα είδη γιαουρτιού. Τα Τρικαλινά γαλακτοκομικά προϊόντα εξάγονται σε περισσότερες από 25 χώρες του εξωτερικού.

β) Φρούτα και λαχανικά:

 Ηγετική θέση, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν αποκτήσει τα φρούτα και τα λαχανικά του τόπου. Εκείνο όμως που υπερισχύει με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα είναι η ντομάτα, η οποία αποτελεί προϊόν θερμοκηπίου και ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα, τη μοναδική γεύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.  Άλλα λαχανικά και φρούτα που παράγονται στα Τρίκαλα είναι οι διαφορετικές ποικιλίες από πεπόνι, καρπούζι, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο και κολοκύθι.

γ)Η πίτα

Η πίτα, είναι ένα αγαπημένο Τρικαλινό φαγητό με πολλά πρόσωπα. Για την ακρίβεια, κάθε ένας μπορεί να βρει την Τρικαλινή πίτα που του ταιριάζει. Με φύλλα ή χωρίς, με τυρί, με κρέας, με λαχανικά, με χόρτα, γλυκιές και αλμυρές… Οι επιλογές μοιάζουν ατελείωτες, οι συνδυασμοί ιδιαίτεροι και μοναδικοί σε κάθε περίπτωση. Καμία γεύση δεν είναι πιο χορταστική από ένα κομμάτι πίτας!

 δ) Κρασί και τσίπουρο

 Κρασί, η αγαλλίαση της ψυχής κάθε ανθρώπου. Κόκκινο, λευκό, ροζέ, τι σημασία έχει; Όλα τους είναι θεσπέσια και προέρχονται από αμπέλια που έχουν κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά.

Το τσίπουρο με την σειρά του είναι η Τρικαλινή υπογραφή στην παραγωγή των ποτών, και σίγουρα όποιος επισκεφτεί το νομό Τρικάλων, θα έχει την ευκαιρία να το γευτεί σε κάθε γωνιά του. Με γλυκάνισο ή χωρίς, με έντονα άγρια βότανα, πότε πιο απαλό ή και πιο δωρικό, ανάλογα με το πως το πίνει ο καθένας αντιπροσωπεύει και την λαϊκότητα της ψυχής του. Όπως και να χει αποτελούν προϊόν-ενθύμιο για όσους έχουν επισκεφτεί το τόπο ή προϊόν διαφήμισης σε εκείνους που δεν το έχουν επιχειρήσει ακόμα.

ε) Τα λουκάνικα

 Τα χωριάτικα λουκάνικα των Τρικάλων είναι η ερμηνεία της απόλαυσης. Από χοιρινό ή και κοτόπουλο, με πράσο, σκόρδο ή κρεμμύδι εκτοξεύουν τον ουρανίσκο όποιου τα δοκιμάσουν και με την συνοδεία των παραδοσιακών τυριών ή τσίπουρου είναι πραγματικά όνειρο!

Όλα τα παραπάνω είναι η φαντασία του κάθε καλοφαγά καθώς ένα πράγμα ξέρουμε σίγουρα για τα Τρίκαλα. Πως οι Τρικαλινοί ξέρουν να τρώνε, ξέρουν να γλεντάνε την κάθε στιγμή. Και όπως λέει και η Virginia Woolf, μια Βρετανίδα συγγραφέας “Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά.”