Των: Θεολίας Βράντζα και Κωνσταντίνας Μανθοπούλου
Από τα Τρίκαλα έλκουν την καταγωγή τους γνωστοί στρατιωτικοί, στρατηγοί και άλλα πρόσωπα που με την συμβολή τους χάραξαν ιστορία. Αξιομνημόνευτοι είναι οι:
Στέφανος Σαράφης (1890 – 1957). Έλληνας αντιμοναρχικός στρατιωτικός, υποστράτηγος ηγέτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) στην Εθνική Αντίσταση και εξέχουσα πολιτική φυσιογνωμία, ο τρικαλινός απότακτος συνταγματάρχης αφού εγκατέλειψε τις σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατατάχθηκε εθελοντικά στον ελληνικό στρατό. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και διακρίθηκε σε μάχες όπως στην μάχη του Σαρανταπόρου, στη Μικρασιατική εκστρατεία, όπως επίσης και στη δημιουργία αντάρτικου στη Θεσσαλία. Ο θάνατος του στρατηγού συγκλόνισε το πανελλήνιο, αφού φημολογείται ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα και όχι για δυστύχημα. Στο κέντρο της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων, τοποθετήθηκε το 1980, το επιβλητικό άγαλμα του Στέφανου Σαράφη.
Νικόλαος Στουρνάρης (1778 – 1826) με καταγωγή από τα Στουρναραίικα Τρικάλων αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα της επανάστασης του 1821. Ήταν οπλαρχηγός, έδρασε ενεργά στη Στερεά Ελλάδα, τον Ασπροπόταμο και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Συνεργάστηκε με τον Καραϊσκάκη το 1823, ήταν ονομαστός για τον πατριωτισμό του και σκοτώθηκε ηρωικά στο Μεσολόγγι.
Χριστόδουλος Χατζηπέτρος (1799 – 1869). Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819 και από εκείνη τη στιγμή, η μόνη του μέριμνα ήταν η απελευθέρωση της Ελλάδας. Κατά την έξοδο της φρουράς βγήκε κι αυτός από το Μεσολόγγι, επικεφαλής φρουράς τετρακοσίων, και πέρασε από τους Τούρκους πολεμώντας.
Διονύσιος Β΄ μητροπολίτης Λαρίσης – Τρίκκης, επονομαζόμενος και Φιλόσοφος ή σκυλόσοφος (1611), ήταν Έλληνας κληρικός. Θεωρείται ως ένας από τους δύο πιο σημαντικούς ιεράρχες της Ορθόδοξης εκκλησίας, οι οποίοι έδρασαν συνωμοτικά εναντίων των Τούρκων, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η προτομή του βρίσκεται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Οικογένεια Βλαχάβα, της οποίας τα μέλη ήταν αρματολοί και εθνικοί αγωνιστές της προεπαναστατικής περιόδου, που κατάγονταν από το χωριό Σμόλιανη της Καλαμπάκας. Τα πιο γνωστά μέλη της ήταν ο πατέρας Αθανάσιος Βλαχάβας και οι γιοί Θεόδωρος, Δημήτριος και Ευθύμιος (ο περίφημος Παπαθύμιος), καθώς και ο Νικόλαος Βλαχάβας, γιος του Ευθύμιου. Η προτομή του τελευταίου βρίσκεται σήμερα στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.
«Πέντε επονίτες». Στις 18 Απριλίου 1944 κρεμάστηκαν 5 νέοι και συνελήφθηκαν 350 Τρικαλινοί ως όμηροι. Τα πέντε παλικάρια που θυσίασαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα ήταν: Στέργιος Γάτσας, Ιωάννης Μπριάζης, Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, Κωνσταντίνος Σύρμπας και Απόστολος Τσανάκας. Το μνημείο αφιερωμένο στη θυσία τους βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.