Διαθεματική συνδιδασκαλία (29/4/2024): Φιλοσοφία και Μαθηματικά

Την Πέμπτη, 29/2/24, διοργανώθηκε στο 1ο ΓΕΛ Κιλκίς διαθεματική συνδιδασκαλία με θέμα «Πυθαγόρεια σχολή: Φιλοσοφία και Μαθηματικά». Η συνδιδασκαλία πραγματοποιήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Καλούση Αναστασία (ΠΕ02), αναπληρώτρια εκπαιδευτικό στο ΓΕΛ Αξιούπολης (η οποία υπηρέτησε ως αναπληρώτρια στο Σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2022-23) και Διαμαντίδου Σοφία (ΠΕ03). Στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ job shadowing, τη συνδιδασκαλία παρακολούθησαν οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί Baptiste Susini και Laurent Grau, ο κ. Γιώργος Καραβασίλης Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου από το 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας.
Η ιδέα να συνδυαστούν σε μια διδασκαλία τα διδακτικά αντικείμενα της Φιλοσοφίας και των Μαθηματικών, με στοιχεία και από άλλες επιστήμες όπως Αστρονομίας, Φυσικής και Μουσικής, ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά (2022-23). Πραγματοποιήθηκε (16/5/2023) μια ωριαία διδασκαλία με αφορμή τη Σχολή του Πυθαγόρα, φιλόσοφου και μαθηματικού στην αρχαιότητα, τη διδασκαλία και τα επιτεύγματά του. Στη συνέχεια η διδασκαλία παρουσιάστηκε στην Ημερίδα Παρουσίασης Καλών Πρακτικών στη διδασκαλία των Μαθηματικών, στις 27/6/23 και, με τη μορφή πρότασης διδακτικού σεναρίου, δημοσιεύτηκε, μετά από κρίση, στον Τόμο Εργασιών Ημερίδας Διάχυσης Καλών Πρακτικών (http://srv-dide.ser.sch.gr/didenew/?p=28640).

Αυτή τη φορά η συνδιδασκαλία ήταν δίωρη, στο τμήμα ΒΘΕΤ-1, προσανατολισμού της Β΄Λυκείου. Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά, απαντώντας αρχικά στο ερώτημα: «Τι γνωρίζετε για τον Πυθαγόρα;» To εναρκτήριο αυτό ερώτημα τους προκαλεί θύελλα ιδεών (brainstorming) και οδηγεί στο δεύτερο, εύλογο ερώτημα: «Αφού γνωρίζετε τον Πυθαγόρα από το Πυθαγόρειο θεώρημα και, άρα, τα Μαθηματικά, η Φιλοσοφία πού εμπλέκεται;»

Μαθηματικά Φιλοσοφία1

Μαθηματικά Φιλοσοφία

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η σχολή του Πυθαγόρα και οι βασικές της αρχές, όπως και η σημασία των αριθμών στην Πυθαγόρεια θεωρία. Οι μαθητές, δουλεύοντας σε σχετικό φύλλο εργασίας σε ομάδες, ακολούθησαν τα βήματα του μαθητή του Πυθαγόρα Ίπασσου, στην απόδειξη του ότι ο √2 είναι άρρητος αριθμός.
Παρουσιάστηκαν ακόμη θέματα που συνδυάζουν τη Φιλοσοφία και τα Μαθηματικά με την Αστρονομία και τη Μουσική. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον πολύπλευρο χαρακτήρα των εμπλεκόμενων γνωστικών αντικειμένων και την αλληλοσυμπλήρωσή τους.
Στο τέλος, σε εργασία σε ομάδες και με τη βοήθεια σχετικού φύλλου εργασίας οι μαθητές δοκίμασαν και σχολίασαν την κούπα του Πυθαγόρα ή Δίκαιη κούπα. Διαπίστωσαν μόνοι τους το πώς η κούπα «τιμωρεί» τον άπληστο, που θέλει να τη γεμίσει υπέρμετρα, καθώς χύνεται τότε όλο το υγρό που περιέχει.

Στο σημείο αυτό μια μαθήτρια ανέλαβε να εξηγήσει στους συμμαθητές της τους κανόνες της Φυσικής που εξηγούν τη λειτουργία της Δίκαιης κούπας.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης – ανατροφοδότησης της συνδιδασκαλίας τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Από το ενδιαφέρον και τα σχόλια των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών που την παρακολούθησαν, φάνηκε ότι αυτοί εντυπωσιάστηκαν από την αλληλοσυμπλήρωση των διαφόρων επιστημών και βρήκαν αποδοτικό το βιωματικό τρόπο προσέγγισης των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.



Λήψη αρχείου

 

Κατηγορίες: Διαθεματικές διδασκαλίες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.