Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κιλκίς στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS), συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κιλκίς, κ.Κυριακίδη Δημήτριο, για να συζητήσουν σχετικά με την ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών στην πόλη μας.

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας ανέλαβαν αυτή τη δράση, για να μεταφέρουν στη Δημοτική Αρχή τους προβληματισμούς τους σχετικά με έννοιες όπως ενεργός πολιτειότητα και συμμετοχικότητα, συμπερίληψη και αποδοχή της διαφορετικότητας, ισονομία,  διαφάνεια  και ενίσχυση της πολυφωνίας. Προκειμένου να επικοινωνήσουν αυτά τα μηνύματα στους συμπολίτες τους και να γίνει αισθητή η παρέμβαση και η πρωτοβουλία τους πραγματοποίησαν μία εκδήλωση flash mob κατά την πορεία τους προς το Δημαρχείο και μπροστά από την πλατεία Δημαρχείου κρατώντας πλακάτ.

FlashMob3 FlashMob

FlashMob2 FlashMob1

Η αφορμή για την παρέμβαση αυτή προήλθε από τη διδασκαλία του Επιταφίου του Περικλή, που εντάσσεται στο αναλυτικό πρόγραμμα της Β’ Λυκείου. Το κείμενο αυτό του Θουκυδίδη αποτελεί έναν ύμνο της Δημοκρατίας, στον οποίο αναφέρονται οι αξίες που στηρίζουν ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Συζητώντας γι’ αυτές, οι μαθητές/τριες αναζήτησαν αναλογίες στη σύγχρονη εποχή, στην πόλη μας. Καθώς εντόπισαν ορισμένες ελλείψεις/δυσλειτουργίες στον δήμο μας, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Ακολουθεί βίντεο με τις προτάσεις των μαθητών/τριών:

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την συνάντηση με τον Δήμαρχο Κιλκίς, κ.Κυριακίδη Δημήτριο, ο οποίος υποδέχτηκε τους μαθητές/τριες, συνομίλησε μαζί τους και απάντησε στα ερωτήματά τους:

Δημαρχείο Δημαρχείο1

Δημαρχείο2  Δημαρχείο3

Δημαρχείο4

Ο κ. Δήμαρχος αφού άκουσε με προσοχή τις προτάσεις τους, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον δήμο τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τη βελτίωση  της προσβασιμότητας των πολιτών σε δημόσιους χώρους, τη λειτουργία παιδικών χαρών, τον έλεγχο των  αδέσποτων ζώων αλλά και τη συνεργασία με  φιλοζωικούς συλλόγους, την αποτελεσματικότερη οργάνωση της  ανακύκλωσης, την ανάπλαση σχολικών αύλειων χώρων, την παροχή wi-fi σε διάφορα σημεία του δήμου, την ύπαρξη ιστοσελίδας για άμεση επικοινωνία με τους δημότες και πολλά άλλα. Ωστόσο,  αναφέρθηκε στην  καθυστέρηση  κάποιων έργων εξαιτίας του νομικού πλαισίου, αλλά παράλληλα  τόνισε τη δρομολόγηση κάποιων άλλων έργων για τον εκσυγχρονισμό της πόλης.

Αναφορικά με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων από τον δήμο, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά έργα με κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη χρηματοδότηση κάποιων άλλων από εθνικούς πόρους.

Ακολούθησε μια σύντομη συζήτηση, μέσα από την οποία οι μαθητές/τριες αντιλήφθηκαν τον τρόπο λειτουργίας του δήμου, καθώς και τη σημασία της συμμετοχικότητας των πολιτών.

Οι μαθητές/τριες junior EP ambassadors και οι εκπαιδευτικοί senior EP ambassadors του 1ου ΓΕ.Λ Κιλκίς, ελπίζουν ότι οι προτάσεις τους θα αποτελέσουν τη βάση ενός διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές αρχές, τη σχολική κοινότητα αλλά και τους δημότες της πόλης ευρύτερα.

Ενωμένοι για τη Δημοκρατία

Η δράση τους αυτή κοινοποιήθηκε στα τοπικά μέσα:

ΠΡΩΙΝΗ 6029 28 3 2024 Page 02

https://www.eidisis.gr/ekpaideysi/synantisi-mathiton-toy-1oy-gel-kilkis-me-ton-dimarxo-kilkis-sto-plaisio-toy-programmatos-sxoleia-presbeis-toy-eyropaikoy-koinoboylioy.html?fbclid=IwAR26W5RFaWiZarMo03qeER5kIjXpo7qVNzRXQ4AJ-_c2_Jf28mds0ityjds

https://gnomikilkis.blogspot.com/2024/03/1_22.html

https://maxitis.gr/synantisi-mathiton-toy-1oy-gel-kilkis-me-ton-dimarxo-kilkis-sto-plaisio-toy-programmatos-sxoleia-presbeis-toy-eyropaikoy-koinoboylioy/

Συνάντηση μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς με τον δήμαρχο Κιλκίς στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Κατηγορίες: EPAS Info Point, Νέα-Ανακοινώσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.