Κάνουμε πράξη την Αγάπη – Συλλογή Τροφίμων για φιλανθρωπικό σκοπό

Είμαστε χαρούμενοι που το σχολείο μας για άλλη μια φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενόψει των εορτών του Πάσχα ανέλαβε την πρωτοβουλία να συλλέξει τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Γεύμα Αγάπης «Επιούσιος Άρτος» της ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, για την κάλυψη αναγκών του.

Το Γεύμα Αγάπης καθημερινά, από τις 21/11/2003, βρίσκεται διακριτικά στα σπίτια 110 και πλέον συνανθρώπων μας στην πόλη και στα περίχωρα των Γιαννιτσών. Με φιλανθρωπική εργασία, μεράκι και καλή διάθεση Ιερείς του Αγ. Γεωργίου και πολλοί/ές εθελοντές/εθελόντριες βοηθούν στη δράση αυτή, προσφέροντας αγαθά και υπηρεσίες.

Η φιλανθρωπία είναι πράξη προσφοράς, βοήθειας και υποστήριξης σε άτομα ή ομάδες που έχουν ανάγκη, χωρίς αντάλλαγμα. Εκφράζει την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και την επιθυμία να συνδράμουμε στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Από τη συντακτική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Η τελευταία συνάντηση των μελών του πολιτιστικού προγράμματος Φιλαναγνωσίας της Α΄ Γυμνασίου με τίτλο « Ένα βιβλίο….. ένα ταξίδι», πριν τις διακοπές του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, σ’ έναν υπέροχο χώρο προώθησης της μάθησης και της γνώσης, ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, στη βόρεια πτέρυγα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.

Εκεί, η υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμος, κα Στεφανίδου Μαρία, ξενάγησε τους μαθητές και τις μαθήτριες στους χώρους της και μίλησε για την ιστορία, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βιβλιοθήκης από το 2001 μέχρι σήμερα, καθώς και για τη διαδικασία δανεισμού βιβλίων.

Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε ότι η πρώτη βιβλιοθήκη της πόλης μας, σύμφωνα με τα αρχεία τοπικής εφημερίδας, λειτούργησε από δωρεές πολιτών στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, γεγονός που μας πλημμύρισε από συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας. Ακόμη, αναφέρθηκε στην πλούσια συλλογή της, η οποία αριθμεί 30.000 τίτλους βιβλίων(οι 15.000 προέρχονται από δωρεές πολιτών) και επιπλέον, διαθέτει αρχείο τοπικών εφημερίδων και περιοδικών, slides, cd-roms και dvd.

Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίασή της, η κα Στεφανίδου τόνισε τη σπουδαιότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη νέα γενιά, καθώς συνεισφέρει πολύτιμο υλικό στη μελέτη και την έρευνα, προάγει τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και συμβάλλει στην ψυχαγωγία όλων των πολιτών. Τέλος, για να θυμόμαστε την εκπαιδευτική επίσκεψη και για να εμπλουτίσουμε και τη δική μας βιβλιοθήκη, μας δώρισε τρία βιβλία με τους εξής τίτλους: «Γνωριμίες με τους συγγραφείς του τόπου μας» από τον Σύλλογο Φίλων του Βιβλίου, «Εικόνες και μνήμες από το Ασβεσταριό», Φωτογραφικό Λεύκωμα και «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν» του Γεώργιου Σούρλα, Δ΄ ΕΚΔΟΣΗ.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού περιηγήθηκαν και στο τμήμα των ενηλίκων, παρέμειναν για αρκετή ώρα στο παιδικό-εφηβικό τμήμα που είναι κατάλληλα διαμορφωμένο, ώστε να φιλοξενεί ομάδες μαθητών και μαθητριών από όλα τα σχολεία της πόλης μας. Στην υπέροχη αυτή γωνιά, με τα μεγάλα παράθυρα και το άπλετο φως, είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν βιβλία και να απασχοληθούν δημιουργικά, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και συναρμολογώντας παζλ με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Ήταν μία μοναδική εμπειρία που κατάφερε να αναδείξει τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο, αλλά και την προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα, οι πολύτιμες συμβουλές της κας Στεφανίδου επικεντρώθηκαν στην αξία της φιλαναγνωσίας, ιδιαίτερα στη σημερινή ψηφιακή εποχή, που οι νέοι έχουν την ανάγκη να ενισχύσουν τη σχέση τους με το βιβλίο, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, προκειμένου να αναπτύξουν τις γνωστικές και τις συναισθηματικές τους ικανότητες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, εφόδια απαραίτητα για το ταξίδι της ζωής.

Υπεύθυνες Προγράμματος
Τζέκου Δέσποινα
Λαζαρίδου Ειρήνη
Συνοδός Εκπαιδευτικής Επίσκεψης: Νικολάου Σοφία

Η Διαμεσολάβηση στα σχολεία μας: Μαθαίνουμε να Λύνουμε τις Διαφορές μας με Διάλογο

Στο 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, η διαμεσολάβηση δεν είναι απλώς μια διαδικασία – είναι μια νέα επιλογή επικοινωνίας. Μαθητές και μαθήτριες που επέλεξαν να εκπαιδευτούν στον ρόλο του «Διαμεσολαβητή και Διαμεσολαβήτριας Ομηλίκων», έκαναν ένα μεγάλο βήμα: να βοηθούν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς φωνές, χωρίς βία, αλλά με σεβασμό, κατανόηση και συζήτηση.

Η φετινή χρονιά κορυφώθηκε με μια ξεχωριστή εμπειρία: την επίσκεψή μας στο Γενικό Λύκειο Σκύδρας, την Πέμπτη 10 Απριλίου. Η συνεργασία μας με τα παιδιά του Λυκείου ήταν κάτι παραπάνω από εποικοδομητική. Γιατί εκεί βιώσαμε κάτι σπάνιο: παιδιά διαφορετικών ηλικιών να αναλαμβάνουν ρόλους διαμεσολάβησης για να βοηθήσουν το ένα το άλλο, μέσα στα όρια του αμοιβαίου σεβασμού.

«Δεν πίστευα ότι κάποιος θα με άκουγε με τόση προσοχή. Ένιωσα ασφάλεια και κατανόηση», είπε μια μαθήτρια της ομάδας μας, μετά από την προσομοίωση με τα παιδιά του σχολείου που μας φιλοξένησε.

«Όταν ήρθε η σειρά μας να διαμεσολαβήσουμε, εμείς τα παιδιά του Γυμνασίου μπροστά σε μαθητές Λυκείου, αγχωθήκαμε στην αρχή… αλλά τελικά μας κοίταζαν στα μάτια και μας άκουγαν. Μας εμπιστεύθηκαν. Κι αυτό μας έδωσε δύναμη!», μοιράστηκε μία από τις μικρές διαμεσολαβήτριές μας.

Αυτές οι δύο προσομοιώσεις ήταν εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες. Ήταν μια άσκηση αλληλεγγύης, ειρηνικής διαδρομής, συνεργασίας και κατανόησης.

Η ομάδα διαμεσολάβησης του σχολείου μας δούλεψε όλη τη χρονιά με επιμονή και μεράκι. Τα παιδιά έμαθαν να ακούν, να μπαίνουν στη θέση του άλλου, να σέβονται και να συζητούν. Με κάθε παρουσίαση και κάθε προσομοίωση, η αυτοπεποίθησή τους μεγάλωνε για το ότι αυτή η νέα “κουλτούρα διαλόγου” μπορεί να ριζώσει.

Η ημέρα μας συνεχίστηκε πιο χαλαρά, στην Έδεσσα, απολαμβάνοντας τον ήλιο, με τα παιδιά μας να χαίρονται τη βόλτα τους και να συλλέγουν όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς που στηρίζουν την απόφαση των παιδιών τους να συμμετέχουν στην ειρηνική επίλυση διαφορών.

Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς κκ. Αργυροπούλου Φλωρεντία και Μπακίρτση Μάνια από το ΓΕΛ Σκύδρας και 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών αντίστοιχα, που πίστεψαν στη δύναμη του διαλόγου και ενισχύουν καθημερινά την προσπάθεια των παιδιών στα σχολεία μας.

Συνεχίζουμε, με ελπίδα και όραμα. Θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτό, ζωντανό, όπου οι διαφωνίες δεν οδηγούν σε απομάκρυνση, αλλά σε σύνδεση. Ένα σχολείο που “ακούει τις ανάγκες των παιδιών” και “αλλάζει”…

Από τη συντακτική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών