Στο 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, η διαμεσολάβηση δεν είναι απλώς μια διαδικασία – είναι μια νέα επιλογή επικοινωνίας. Μαθητές και μαθήτριες που επέλεξαν να εκπαιδευτούν στον ρόλο του «Διαμεσολαβητή και Διαμεσολαβήτριας Ομηλίκων», έκαναν ένα μεγάλο βήμα: να βοηθούν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς φωνές, χωρίς βία, αλλά με σεβασμό, κατανόηση και συζήτηση.
Η φετινή χρονιά κορυφώθηκε με μια ξεχωριστή εμπειρία: την επίσκεψή μας στο Γενικό Λύκειο Σκύδρας, την Πέμπτη 10 Απριλίου. Η συνεργασία μας με τα παιδιά του Λυκείου ήταν κάτι παραπάνω από εποικοδομητική. Γιατί εκεί βιώσαμε κάτι σπάνιο: παιδιά διαφορετικών ηλικιών να αναλαμβάνουν ρόλους διαμεσολάβησης για να βοηθήσουν το ένα το άλλο, μέσα στα όρια του αμοιβαίου σεβασμού.
«Δεν πίστευα ότι κάποιος θα με άκουγε με τόση προσοχή. Ένιωσα ασφάλεια και κατανόηση», είπε μια μαθήτρια της ομάδας μας, μετά από την προσομοίωση με τα παιδιά του σχολείου που μας φιλοξένησε.
«Όταν ήρθε η σειρά μας να διαμεσολαβήσουμε, εμείς τα παιδιά του Γυμνασίου μπροστά σε μαθητές Λυκείου, αγχωθήκαμε στην αρχή… αλλά τελικά μας κοίταζαν στα μάτια και μας άκουγαν. Μας εμπιστεύθηκαν. Κι αυτό μας έδωσε δύναμη!», μοιράστηκε μία από τις μικρές διαμεσολαβήτριές μας.
Αυτές οι δύο προσομοιώσεις ήταν εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες. Ήταν μια άσκηση αλληλεγγύης, ειρηνικής διαδρομής, συνεργασίας και κατανόησης.
Η ομάδα διαμεσολάβησης του σχολείου μας δούλεψε όλη τη χρονιά με επιμονή και μεράκι. Τα παιδιά έμαθαν να ακούν, να μπαίνουν στη θέση του άλλου, να σέβονται και να συζητούν. Με κάθε παρουσίαση και κάθε προσομοίωση, η αυτοπεποίθησή τους μεγάλωνε για το ότι αυτή η νέα “κουλτούρα διαλόγου” μπορεί να ριζώσει.
Η ημέρα μας συνεχίστηκε πιο χαλαρά, στην Έδεσσα, απολαμβάνοντας τον ήλιο, με τα παιδιά μας να χαίρονται τη βόλτα τους και να συλλέγουν όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες.
Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς που στηρίζουν την απόφαση των παιδιών τους να συμμετέχουν στην ειρηνική επίλυση διαφορών.
Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς κκ. Αργυροπούλου Φλωρεντία και Μπακίρτση Μάνια από το ΓΕΛ Σκύδρας και 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών αντίστοιχα, που πίστεψαν στη δύναμη του διαλόγου και ενισχύουν καθημερινά την προσπάθεια των παιδιών στα σχολεία μας.
Συνεχίζουμε, με ελπίδα και όραμα. Θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτό, ζωντανό, όπου οι διαφωνίες δεν οδηγούν σε απομάκρυνση, αλλά σε σύνδεση. Ένα σχολείο που “ακούει τις ανάγκες των παιδιών” και “αλλάζει”…