Ολοκλήρωση τριετούς περιβαλλοντικού προγράμματος

Την Τρίτη 14 Μαΐου ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα τριετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από την τάξη Α1, που σήμερα είναι στο Γ1. Αυτό το πρόγραμμα εστίασε σε πολλές φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της αστικής λαχανοκομίας, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της βιώσιμης διατροφής και ειδικότερα της μείωσης των τροφοχιλιομέτρων.
Μέσα από τις ποικίλες δράσεις μας, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες αναγνώρισαν καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα, ενημερώθηκαν για τις νέες τάσεις στον τομέα της αειφορίας, συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, υιοθέτησαν οικολογικές συνήθειες, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν την ικανότητα της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας.
Επιπλέον η εξωστρέφεια του σχολείου μας αποτέλεσε προτεραιότητα και αξία που προωθήθηκε μέσα από συνεργασίες με επιστημονικούς και άλλους φορείς.
Συνεργαστήκαμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το WWF, το τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τον ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Πέλλας, το Κ.Ε.ΠΕΑ. Ιεράπετρας – Νεάπολης, την κοινότητα SKG Makers του Δήμου Θεσσαλονίκης , το Γυμνάσιο Πανοράματος καθώς και τον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ και ΕΚ Ευόσμου.
Το σχολείο μας επίσης εντάχθηκε σε Εθνικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο σχολικών μονάδων και αντάλλαξε εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές. Αυτή η διασύνδεση δημιούργησε μια δυναμική κοινότητα που ενθάρρυνε την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών από διαφορετικές σχολικές μονάδες.
Ωστόσο το σημαντικότερο όφελος του τριετούς προγράμματός μας ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της σχολικής και της τοπικής κοινότητας, καθώς οι μαθητές μας συνέβαλλαν με πολλούς τρόπους στην αποτελεσματική διάχυση των δράσεων και σημαντικών περιβαλλοντικών πρακτικών.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, που μετέφεραν σε διαδικτυακές αλλά και δια ζώσης συναντήσεις την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε θέματα που μας απασχόλησαν.
Τέλος, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριές μας που στην τριετή αυτή πορεία, εκπροσώπησαν το σχολείο μας με εξαιρετικό τρόπο.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:
Παπαδοπούλου Ζωή
Τριανταφυλλίδου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *