ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Οι δράσεις έγιναν στα πλαίσια της Αξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, του άξονα: Ηγεσία- Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικής Μονάδας με τη συμβολή, καθοδήγηση και εποπτεία των συμμετεχόντων καθηγητών.
1) Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, οι μαθητές του τμήματος Α3 α) εξοικειώθηκαν με τον χώρο που παρομοιάζει με οικιακή κουζίνα, ήρθαν σε επαφή με τον εξοπλισμό του και τους προτάθηκε να φέρουν επιπλέον εξοπλισμό από αυτόν που δεν χρειάζονται στο σπίτι τους. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις μαγειρικές τους δεξιότητες, τις διατροφικές τους συνήθειες και την αντίστοιχη κουλτούρα τους, την διαπολιτισμική «κουζίνα» και την αισθητική αναβάθμιση του χώρου.
2) Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, μαθητές του τμήματος Α3 συμμετείχαν στην προετοιμασία και παρασκευή γεύματος: «φαρφάλες με 4 τυριά και μπέικον», που κατανάλωσαν μετά. Έτσι, οι μαθητές μέσα από ευχάριστη συνεργασία αποκτούν βασικές δεξιότητες ζωής, όπως:
• Βασικές δεξιότητες για τις δραστηριότητες στην κουζίνα
• Γενικές γνώσεις για τα τρόφιμα και τη διατροφή
• Γνώση βασικών εννοιών (υλικά, βάρος, μέγεθος)
• Καθαριότητα και υγιεινή στην κουζίνα, κανόνες ασφαλείας
• Γνώση και χρήση των σκευών, εργαλείων και συσκευών της κουζίνας
• Παρασκευή φαγητών, γλυκών, ροφημάτων, εδεσμάτων ατομικής και μαζικής εστίασης
• H ανάπτυξη δημιουργικότητας, ομαδικότητας και λήψης πρωτοβουλιών των μαθητών
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των δράσεων: Μανδατζής Φ., Μητώσης Δ., Πετρίδης Α. και Χατζηπαναγιώτου Β.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες.

 

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων «Ραντεβού με την 9η Τέχνη»: Παρουσίαση μαθητικών εργασιών

Τα κόμικς δεν διηγούνται μόνο τις ιστορίες πλασμάτων με υπερφυσικές δυνάμεις όπως ίσως πιστεύουν πολλοί, αλλά έχουν και τα ίδια την “υπερφυσική” δύναμη μέσα από τον κατάλληλο συνδυασμό λόγου και εικόνας να μεταφέρουν γνώση, να προβληματίσουν και να ευαισθητοποιήσουν. Όταν μάλιστα οι εικονογραφημένες ιστορίες κατασκευάζονται από τα παιδιά, τότε καλλιεργούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους!

Έχοντας μυηθεί στα μυστικά και στις συμβάσεις της 9ης Τέχνης οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων ψηφιακών κόμικς «Ραντεβού με την 9η Τέχνη» που υλοποιήθηκε και φέτος (2023-24) στο σχολείο μας ανέπτυξαν δεξιότητες ψηφιακού, οπτικού και κριτικού  πολυγραμματισμού, συνεργατικότητας, καλλιέργησαν τη γλώσσα σε επικοινωνιακό πλαίσιο και κυρίως έμαθαν διασκεδάζοντας.

Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, η προστασία του περιβάλλοντος, η αξία της φιλίας, η αγάπη για τα ζώα, η προάσπιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση, ηθικά διδάγματα από τους αλληγορικούς μύθους του Αισώπου, τραγούδια που μεταφέρουν μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, αισιοδοξίας και ψυχικής ενδυνάμωσης αλλά και η απόδοση σκηνών από την Ιλιάδα με χιουμοριστικό τρόπο αποτέλεσαν τη θεματολογία των ψηφιακών δημιουργιών των μαθητών/τριών τις οποίες σας τις παρουσιάζουν παρακάτω.

Ύστερα από μία άκρως δημιουργική και παραγωγική χρονιά το Ραντεβού μας με την 9η Τέχνη ανανεώνεται για τον Σεπτέμβριο, επειδή το σχολείο πρέπει να καλλιεργεί και τη δημιουργική σκέψη!

 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ανδρεάδου Δήμητρα (ΠΕ02), Μητκούδη Ανθή (ΠΕ06)

 

Δείγματα από τις εργασίες των μαθητών/τριών:

 

(Η συμμετοχή του σχολείου μας στον σχολικό διαγωνισμό Bravo Schools ο οποίος αφορά την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ)

(εργασία στο πλαίσιο eTwinning project)