Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της Ακτίνας της Γης

Την Τετάρτη στις 20/3/2024, ημέρα εαρινής ισημερίας, κατά τη διάρκεια της 6ης διδακτικής ώρας πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Β Γυμνασίου (τμήματα Β1, Β3) το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.
Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος ήταν ιδιαίτερα απλή και η προσέγγιση ήταν διαθεματική. Ο σκοπός της δράσης ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίσει τη σκέψη τους, ώστε να καλλιεργηθεί μια θετική στάση απέναντι στις Θετικές Επιστήμες και να αποδεχθούν την αξία τους για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου.
Ο Ερατοσθένης με εφόδια τη διάνοια την περιέργεια και τη φιλομάθεια κατόρθωσε το ακατόρθωτο, με μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό, με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Πατώντας στα βήματά του οι μαθητές μαθαίνουν να μετρούν την ακτίνα της Γης με την χρήση απλών οργάνων. Επιπρόσθετα, η δράση αυτή ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας προώθησε τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, σε προγενέστερο χρόνο εντός τάξης οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές βρήκαν το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του σχολείου μας καθώς και την απόσταση από τον Ισημερινό. Στη συνέχεια, μια ομάδα μαθητών μέτρησε το μήκος μιας ράβδου, προσέχοντας να είναι κάθετη η θέση της (έγινε έλεγχος με τη χρήση ορθογωνίου τριγώνου) και την κατάλληλη ώρα (στις 12:37) μέτρησε και το μήκος της σκιάς της. Έγιναν οι υπολογισμοί (εφαπτομένη γωνίας, περίμετρος, ακτίνα της Γης) ακολουθώντας το φύλλο εργασίας και υπολογίστηκε η ακτίνα της Γης με σφάλμα 1%. Ταυτόχρονα μια δεύτερη ομάδα μαθητών έκανε την ίδια διαδικασία μετρώντας το μήκος ενός στύλου στο γήπεδο του βόλεϊ και υπολόγισε την ακτίνα της Γης με σφάλμα 0,99%.
Υπεύθυνοι Δράσης:
Γεωργούλα Αικατερίνη
Παυλίδου Μαρία
Καραδίσογλου Ελευθέριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *