Ήθος και υπευθυνότητα από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940

Πολλούς λόγους έχουμε όλοι εμείς στην κοινότητα του 1ου Γυμνασίου για να είμαστε περήφανοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες, που εκπροσώπησαν το σχολείο μας στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι η σύνθεση των τμημάτων που εκπροσώπησαν το σχολείο μας έδειξε το συμπεριληπτικό της προσανατολισμό. Έπαινοι αξίζουν σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας, κ.κ. Καρτσακλή και Γρηγοριάδη, που τα προετοίμασαν άρτια.
Έτσι λοιπόν, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, έδειξαν την άριστη προετοιμασία τους παρελαύνοντας με ήθος και υπευθυνότητα, υπακούοντας στο πρόσταγμα των καθηγητών τους, επιδεικνύοντας ετοιμότητα και ευελιξία σε κάθε απρόσμενο γεγονός.
Μπράβο στα κορίτσια και στα αγόρια μας!
Ιδιαίτερη περηφάνια όμως νιώσαμε όταν αντικρίσαμε τους δείκτες της παρέλασης! Ενώ συνήθως οι δείκτες που οριοθετούν τη ζώνη των επισήμων είναι οι φαντάροι μας, σε αυτήν την παρέλαση, ως δείκτες, επιλέχθηκαν μαθητές από το σχολείο μας.
Μπράβο, λοιπόν, στα παλικάρια μας!
Και βέβαια τι να πει κανείς για το τμήμα με τις παραδοσιακές φορεσιές, που παρέλασε με καμάρι και χάρη! Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς μας κ.κ. Μητκούδη και Δουβλετή για την επιμέλεια του παραδοσιακού τμήματος!
Αγαπητά μας παιδιά! Να είστε πάντα άξια να εκπροσωπείτε με τέτοιο ήθος και υπευθυνότητα τις ομάδες στις οποίες θα ανήκετε και στην ενήλικη ζωή σας!
Η εκπαιδευτική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών

Επετειακή Εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών

Μια διαφορετική βραδιά έζησε, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, η γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, αφού μετά από 10 χρόνια, άνοιξε τις πόρτες της η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου γιορτάζοντας, με επετειακά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, την Εθνική Επέτειο του Έπους του 1940, σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν μαζί με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.).
Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν το μουσικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, η χορωδία των Εκπαιδευτικών Γιαννιτσών, ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών «Η Πέλλα» και ο Ιστορικός Σύλλογος Αρσούς Gulbinar-Σύνδεσμος Ελληνοτουρκικής Φιλίας, ο οποίος διέθεσε το φωτογραφικό υλικό από τη ζωή της Μελίνας Μερκούρη, που φιλοξενείται στο φουαγιέ της Αίθουσας Εκδηλώσεων του σχολείου μας.
Την εκδήλωση εμπλούτισε το ντοκιμαντέρ του εκπαιδευτικού μας κ. Γιώργου Γρηγοριάδη με τίτλο: «28η Οκτωβρίου 1940: Ιστορική Μνήμη».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση, μέσω webex, με δύο παλιούς μαθητές του 1ου Γυμνασίου, τους κ.κ. Χρήστο Μπάλτο και Σπύρο Πολατίδη, που αποφοίτησαν το 1969 και οι οποίοι, πρόσφατα, πρόσφεραν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που τμήμα από αυτό κοσμεί, πλέον, το Φουαγιέ της Αίθουσας Εκδηλώσεων του σχολείου μας. Ο κ. Μπάλτος είναι επίσης δωρητής του Σχολείου μας, καθώς εξοπλίζει, με σύγχρονο υλικό, αίθουσα του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών.
Με τη παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτης, ο Βουλευτής κ. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος κ. Στάμκος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Φουντουκίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, κ. Μπαχαράκης, ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου κ. Γκανάκας, η Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κ. Αμπανίδου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Επιτροπάκης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Μπαλτζίδης, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ, κ Ζαφειρίου, Διευθυντές και Διευθύντριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, φίλοι και φίλες του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών.
Κατά την ομιλία της, η Διευθύντρια του σχολείου κ. Βασιλική Καλλιοντζή, αναφέρθηκε στην ιστορία της Αίθουσας Εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα είπε:
«Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, η ιστορική Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, ανοίγει στο κοινό της πόλης μας. «Του Γυμνασίου μας», όπως το αποκαλούν όλοι όσοι αναφέρονταν στο σχολείο μας.
Το 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών εγκαινιάστηκε, σύμφωνα με το φιλόλογο και συγγραφέα κ. Χρήστο Χατζή, στις 20 Μαρτίου του 1966, παρουσία 4000 περίπου κατοίκων της πόλης. Ο τύπος της εποχής, έγραψε ότι το κτίριο και η Αίθουσα Εκδηλώσεών του συγκαταλέγεται μεταξύ των 3 καλύτερων στην χώρα.
Με περηφάνια, σας φιλοξενούμε σήμερα σε αυτήν την ιστορική Αίθουσα, που χρησιμοποιούνταν για πολιτιστικές δράσεις φορέων και συλλόγων της πόλης, ιδιαίτερα μετά το 1979. Μάλιστα, την δεκαετία του ’80, ανακαινίστηκε από το Δήμο και τοποθετήθηκε η μικροφωνική και μεγαφωνική εγκατάσταση που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Ας σημειωθεί, ότι μέχρι να λειτουργήσει το Πνευματικό Κέντρο, το 2002, στην πόλη μας δεν υπήρχαν αίθουσες κατάλληλες για εκδηλώσεις, καθώς και οι περισσότεροι κινηματογράφοι είχαν κλείσει.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Διευθύντρια αναφέρθηκε στο όραμα της κοινότητας του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών:
«Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, το προσωπικό της γραμματείας, της φύλαξης και της καθαριότητας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, στηρίξαμε ένα όραμα.
Να επιστρέψουμε πίσω στο κοινό της πόλης μας την αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας. Σε όλους όσους θεωρούν το σχολείο Μας, σχολείο Τους…
Το όραμά μας: Να κάνουμε το 1ο Γυμνάσιο, την 3η στάση Πολιτισμού στην πόλης μας: Μετά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας και το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου…»
Η ικανοποίηση στα πρόσωπα των παρευρισκόμενων και τα καλά τους λόγια, για την ιδέα της αναβίωσης των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν σε αυτήν την Αίθουσα σε παλαιότερες εποχές, πρόσφερε χαρά στους διοργανωτές και την πεποίθηση ότι θα συνεχιστούν τέτοιες συνεργασίες.

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2023

Μπράβο στους μαθητές, τις μαθήτριές μας και τους/τις εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας
Υποδειγματική η παρουσία των μαθητών και των μαθητριών μας στην γιορτή για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου του Έπους του 1940, οι οποίοι συνεργάστηκαν άριστα με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους, κατά την τελετή της παράδοσης της Σημαίας στους μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν και στην απονομή των αριστείων και των βραβείων. Στον ίδιο ρυθμό συνεργασίας και τάξης κύλησε και η γιορτή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας.
Μπράβο στους μαθητές και τις μαθήτριές μας!
Μπράβο στους/τις εκπαιδευτικούς που ετοίμασαν μια τόσο όμορφη γιορτή!
Μπράβο σε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν συντονισμένα και αποτελεσματικά!
Η Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών
Βάσω Καλλιοντζή