Ανοίξτε τα σεντούκια τα παλιά

“Ανοίξτε τα σεντούκια τα παλιά” ονομάσαμε το πρόγραμμα με το οποίο ασχολήθηκαν τα τμήματα Β4 και Β5 του σχολείου μας στη θεματική ενότητα, παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθήτριες και οι μαθητές παρουσίασαν στην τάξη οικογενειακά κειμήλια και αντικείμενα παλαιότερης εποχής μικρής ή μεγάλης χρηματικής αξίας, ανεκτίμητης όμως συναισθηματικής. Στο τέλος της χρονιάς πραγματοποιήθηκε έκθεση στη βιβλιοθήκη του σχολείου με ποικιλία εκθεμάτων εκ των οποίων κάποια προέρχονται από τις Χαμένες Πατρίδες. Στην έκθεση επίσης συμμετείχαν ορισμένοι μαθητές των Γ4 και Γ5  και οι εκπαιδευτικοί που εκπόνησαν σχετικό πρόγραμμα e-Twinning, “Virtual Museum” τη φετινή χρονιά.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μητκούδη Ανθή

Δύο τιμητικά βραβεία για το «Πραγματικό παιχνίδι»

Δύο βραβεία πήρε η περιβαλλοντική μας ομάδα του δικτύου σχολείων «Κλικ, προστάτευσέ το» που προστάτευσε φέτος το «Πραγματικό παιχνίδι».

Το ένα βραβείο για την πρωτοτυπία θέματος και το άλλο για την συμμετοχή μας στην έκθεση φωτογραφίας του «Κλικ» που πραγματοποιήθηκε στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης (15-31 Μαΐου 2023) όπου μία από της φωτογραφίες μας απέσπασε βραβείο ηχηρού μηνύματος.

Τα παραπάνω, που έδωσαν μεγάλη χαρά στην ομάδα μας που αποτελούνταν από μαθητές των τμημάτων Γ3, Γ4 και Γ5, ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς των παιδιών όλη την χρονιά που ασχολήθηκαν με ένα θέμα που πραγματικά προέκυψε μέσα από τις δικές τους ανάγκες. Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι συνειδητοποίησαν πως τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας κλέβουν  μεγάλο μέρος από τον ελεύθερό τους χρόνο. Έτσι προσπάθησαν αφού βιώσαν πρώτα τα ίδια μέσα από το πραγματικό παιχνίδι (επιτραπέζιο και κινητικό)  την ζωντανή επικοινωνία, να μεταδώσουν το μήνυμά τους σε όλα τα παιδιά του σχολείου και βιωματικά, μέσα από παιχνίδια που οργανώθηκαν σε όλο το σχολείο. Ενδιαφέρθηκαν επίσης να βελτιώσουν την σχολική τους ζωή αφού οργάνωσαν χώρο (πάντα με την συγκατάθεση και την βοήθεια του διευθυντή)  για να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια στα κενά τους αλλά και χρόνο (καθιέρωση εβδομάδας επιτραπέζιου παιχνιδιού) όπου το επιτραπέζιο ή κινητικό παιχνίδι θα γεμίζει τις ώρες που θέλουν να επικοινωνήσουν και να χαρούν μέσα στο σχολικό ωράριο με την συγκατάθεση των εκπαιδευτικών όταν κρίνεται απαραίτητο.

Όλες οι δράσεις της ομάδας παρουσιάστηκαν στην τελική εκδήλωση του «Κλικ προστάτευσέ το» στις 18 Μαΐου 2023 όπου οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η παρουσίασή μας θα μπορούσε να αποτελέσει πρόταση και για τα υπόλοιπα σχολεία του δικτύου.

Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή συνέχεια στο λύκειο, καλή πρόοδο και να βιώνουν και να μεταδίδουν το μήνυμά μας:
«ΠΑΤΗΣΕ ΕΧΙΤ, ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

Από την υπεύθυνη της περιβαλλοντικής ομάδας
Δουβλετή Ευθαλία – Πληροφορικό