La chasse aux œufs / Tο κυνήγι των αυγών

Την Τρίτη 12 Απριλίου, τα τμήματα γαλλικών Α1 και Β1 αναβίωσαν στην αυλή του σχολείου μας το γαλλικό πασχαλινό έθιμο la chasse aux œufs  / το κυνήγι των αυγών. Στιγμιότυπα από τη δράση μας μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=vTeb-90eZq4&t=28s&ab_channel=zoipapado

Την δράση επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Ζωή Παπαδοπούλου.

Viber 2022 04 15 21 46 38 172

Εργαστήρια Δεξιοτήτων- Ενότητα: Δημιουργώ και Καινοτομω- Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Στις 14/4 και στα πλαισια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων- Ενότητα: Δημιουργώ και Καινοτομω- Επαγγελματικός Προσανατολισμός, μαθητές της Γ τάξης παρακολούθησαν παρουσίαση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή σκύλων από εκπαιδευτές που δραστηριοποιούνται στην πόλη των Γιαννιτσών. Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν ένα “ασυνήθιστο” επάγγελμα και να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους προσανατολισμούς και τα κριτήρια επιλογής επαγγέλματος.
Υπ. Εκπαιδ. ΜΗΤΚΟΥΔΗ ΑΝΘΟΥΛΑ

«ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

«Όλα πηγάζουν από τα δικαιώματα των άλλων και από το διαρκές καθήκον μου να τα σέβομαι»,   Emmanuel Levinas (διακεκριμένος Γάλλος διανοητής)

Με αφορμή τον ισχυρισμό ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο «ίσοι» από τους άλλους,  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ  Γυμνασίου του Σχολείου μας συμμετείχαν (την Τρίτη 12-4-2022) στη βιωματική δράση  «ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ».

Οι βασικοί σκοποί αυτής της δράσης (που έγινε με αφορμή την παγκόσμια  ημέρα κατά του Ρατσισμού) ήταν οι εξής:

  • Προώθηση της ενσυναίσθησης απέναντι σε άλλους που είναι διαφορετικοί
  • Ευαισθητοποίηση για θέματα άνισων ευκαιριών στην κοινωνία
  • Κατανόηση των πιθανών προσωπικών επιπτώσεων από το να ανήκεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές μειονότητες ή πολιτισμικές ομάδες

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να «υποδυθούν» νοερά και να σκεφτούν πάνω σε  ρόλους/κοινωνικές ταυτότητες που ίσως είναι μακριά από τη δική τους πραγματικότητα.

Με την καθοδήγηση της κας Αγγελικής- Γαβριέλλας Σαμψωνίδου, κοινωνιολόγου- εκπαιδεύτριας νέων στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες  προβληματίστηκαν , ευαισθητοποιήθηκαν, συζήτησαν και  κατανόησαν βιωματικά τις κοινωνικές ανισότητες ως πηγή διακρίσεων και αποκλεισμού καθώς και την ενσυναίσθηση και τα όριά της.

Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην συντοπίτισσά μας κ. Σαμψωνίδου για την αμεσότητα, την αυθεντικότητα και τη θέρμη με την οποία εμψύχωσε τις τρεις ομάδες μαθητών/τριών του σχολείου μας, δίνοντας το υπόδειγμα ενός κριτικού, ενεργού και ανιδιοτελούς σύγχρονου πολίτη.

Σε μια χρονική στιγμή που μαθητές/ήτριες και εκπαιδευτικοί έχουμε αναπόφευκτα αθροίσει αρκετή ψυχική κόπωση από μια δύσκολη –λόγω πανδημίας- σχολική χρονιά, που βαίνει προς το τέλος της, και από τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, ήταν το λιγότερο αναζωογονητική αυτή η ευκαιρία μη τυπικής, βιωματικής και συμμετοχικής μάθησης. Ευχόμαστε να έχουμε ανάλογες ευκαιρίες και στο μέλλον και δεσμευόμαστε να τις αναζητήσουμε.

Συντονιστές εκπαιδευτικοί

Μπαζούκης Θανάσης – φιλόλογος

Σκορδή Κωνσταντίνα- φιλόλογος