Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ορισμός

Οι λέξεις

καταπάτηση : η ενέργεια του καταπατώ. 1. αυθαίρετη κατάληψη, σφετερισμός εδαφικής έκτασης: Με τη μέθοδο της καταπάτησης έχει αποκτήσει δεκάδες στρέμματα του δημοσίου. 2. (μτφ.) παραβίαση. α. στέρηση, αφαίρεση ενός αγαθού: H χωρίς δίκη φυλάκιση αποτελεί ~ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. β. αθέτηση, παράβαση: ~ συμφωνίας. ~ των αρχών του δικαίου.

δικαίωμα : 1α. απαίτηση, αξίωση που την επιτρέπει ένας άγραφος νόμος ή που την κατοχυρώνει ένας γραπτός νόμος, σε αντιδιαστολή προς την υποχρέωση ή το καθήκον: Φυσικά δικαιώματα, που απορρέουν από το φυσικό δίκαιο. Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Παραβίαση / σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι έχουν ~ στη ζωή / στη μόρφωση. Τα αστικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. Στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. ~ ψήφου / του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ασκώ το εκλογικό μου ~, ψηφίζω. Μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα, εγγράφομαι στους εκλογικούς καταλόγους άλλης πόλης. Μεταβιβάζω ένα ~. Παραιτούμαι από ένα ~. Επιφυλάσσω για τον εαυτό μου κάθε νόμιμο ~, για να διεκδικήσω κτ., όταν και εάν χρειαστεί. (έκφρ.) κεκτημένο* ~. β. άδεια που δίνεται σε κπ. να κάνει κτ.: Έχει το ~ να χρησιμοποιεί μυστικά έγγραφα. Έχω ~ εισόδου. Το κατάστημα δίνει το ~ αλλαγής / επιστροφής, του προϊόντος που αγόρασε κάποιος. || Ποιος σου έδωσε το ~ να μιλήσεις; Με ποιο ~ ανακατεύεσαι στη ζωή μου; Δε δίνω ~ σε κανέναν, αφορμή για να με κατηγορήσει. || για κτ. που το επιβάλλουν οι περιστάσεις ως αναγκαίο: Έχω και εγώ ~ να ξεκουραστώ. Έχω ~ να μάθω τι συμβαίνει. Δικαίωμά μου είναι να κάνω ό ,τι θέλω. 2. (πληθ.) νόμιμη αμοιβή, φόρος κτλ. που μπορεί να απαιτήσει κάποιος: Συγγραφικά / πνευματικά δικαιώματα. Πληρώνω συμβολαιογραφικά δικαιώματα / δικαιώματα αγκυροβολίας.

Τ

α δικαιώματα μέχρι την εποχή μας , όχι μόνο παραβιάζονται από διάφορα κράτη , αλλά και υποσκάπτονται κάτω από την αδιαφορία ή και την ανοχή του ίδιου του ΟΗΕ. Στις μέρες μας είναι αισθητή η απόσταση ανάμεσα στο σύστημα αξιών που το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο των δικαιωμάτων πρεσβεύει και σε αυτά που καθημερινά διαδραματίζονται.

Η

καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκύπτει όταν πράξεις της πολιτείας (ή όχι) καταχρώνται αγνοούν ή αρνούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ( ανθρωπιστικά, πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα). Επίσης η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να προκύψει  όταν κυβερνητικοί ή όχι παράγοντες  παραβιάζουν οποιοδήποτε μέρος της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή οποιουδήποτε άλλου παγκόσμιου ανθρωπιστικού νόμου.

Πόλεμοι, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου γενοκτονίες αποτελούν παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων κι αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά εκ των εγκλημάτων που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγές

http://www.greek-language.gr/greekLang/index.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights#Human_rights_violations

Από τις μαθήτριες του Γ5:

Ιωάννα Τσάνη

Ανθή Ψωμά

Φανή Σούκου

Μάγδα Χατζηπέτρου

Κατερίνα Σούκου

Βούλα Τσιναρίδου

Εργασία στο μάθημα Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *