ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΓΑΖΗ ΕΒΡΕΝΟΣ

Ο Γαζή Εβρενός πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1417 και ετάφη σε μαυσωλείο, το οποίο κατέστη τόπος προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Βαλκανικής. Αργότερα, αποτέλεσε και χώρο προσευχής (τζαμί), μία συνήθης ισλαμική πρακτική σε μαυσωλεία σημαντικών προσώπων στους οποίους αποδίδονταν ιδιότητες αγιοσύνης.

Οι τελευταίες επισκευαστικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και επιβεβαιώνονται από την μαρμάρινη εντοιχισμένη επιγραφή της πρόσοψης.

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες στο μαυσωλείο εκτός από τον Γαζή Εβρενός ήταν θαμμένα 5-6 μέλη της οικογένειας του. Το μνημείο υπέστη πολλές φθορές κατά την προπολεμική περίοδο, οι οποίες αποκαταστάθηκαν με την πρόσφατη αναστήλωση του.

5ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Το σχολείο μας πήρε μέρος και φέτος, για 4η συνεχή χρονιά, στο 5ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Αρχικά συμμετείχαμε στο προσυνέδριο Πέλλας που έγινε στα Γιαννιτσά στις 27  Φεβρουαρίου 2013, στο Πνευματικό Κέντρο, με δύο εργασίες.

  • Graffiti: από τις μαθήτριες του Α3, Κυργυρίδη Βιβιάνα, Λόγγου Μοσχούλα και Μπάτσιου Δάφνη
  • Βιβλιοπαρουσιάσεις: από τις μαθήτριες του Α3, Καραφύλλα Παρασκευή, Κατσανοπύλου Γεωργία, Μητώση Γεωργία και Μπαϊρακταρίδου Κατερίνα

Τις εργασίες του προσυνεδρίου παρακολούθησε όλη η Α τάξη του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, που είχε την ευκαιρία να δει τις παρουσιάσεις μαθητών από σχολεία Α’  βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας. Έτσι απόκτησε μια γενικότερη εικόνα για την χρήση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε διάφορους τομείς που ενδιαφέρουν τα νέα παιδιά.

Η 1η εργασία με θέμα Graffiti προκρίθηκε για το κεντρικό συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ στις 24 και 25 Απριλίου και παρουσιάστηκε εκεί με μορφή e-poster.

 

Επιβλέπουσα καθηγήτρια η κ.Δουβλετή Θάλεια , Πληροφορικός.

 

Ακολουθούν οι παρουσιάσεις των δύο εργασιών.

Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net