27η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Εκπαιδευτική δράση με την Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση

Η 27η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA)  ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση. Το θέατρο αποτελεί μία από τις δημοφιλείς και σημαντικές μορφές τέχνης στη σχολική πρακτική που ανανεώνει δημιουργικά το σχολείο και τις παιδαγωγικές σχέσεις.            Ο πολλαπλός του ρόλος: μορφωτικός, ψυχαγωγικός,  ηθοπλαστικός ιδεολογικός και αισθητικός το ανάγει σε μια από τις κορυφαίες δραστηριότητες του σχολείου.

Με αφορμή αυτή την Παγκόσμια  Ημέρα  οργανώθηκε στο σχολείο μας μια εκπαιδευτική δράση, διάρκειας δύο ωρών, από τις φιλολόγους κ.  Χατζηαγοράκη Ευαγγελία και κ. Τακαβάκογλου Ζωή, στην οποία συμμετείχαν  οι μαθητές/ τριες των τμημάτων  Α4 και Α6.

Συγκεκριμένα, η δράση υλοποιήθηκε από την κ. Χουρναζίδου Δόμνα, φιλόλογο – θεατρολόγο και τον κ. Νικόλα Μαραγκόπουλο, ηθοποιό- θεατροπαιδαγωγό-σκηνοθέτη, οι οποίοι  είναι ιδρυτές της Εταιρείας Θεάτρου αντίqρηση στη Θεσσαλονίκη με τμήματα υποκριτικής εφήβων και ενηλίκων.  Πρόκειται για ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με το θέατρο, τόσο των ενηλίκων όσο και των εφήβων και έχουν μια μακρά πορεία στη θεατρική τέχνη.

Ο κ. Νικόλας Μαραγκόπουλος και η κ. Δόμνα Χουρναζίδου μίλησαν  στους μαθητές και στις μαθήτριες για το εφηβικό θέατρο, για τη σημασία που έχει η ενασχόληση με το θέατρο στην εφηβική ηλικία ενώ παράλληλα απάντησαν σε ερωτήσεις που έθεσαν τα παιδιά.

20221129 114211

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ο  κ. Νικόλας Μαραγκόπουλος πραγματοποίησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες διάφορες θεατρικές ασκήσεις, οι οποίες ενισχύουν τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη στην ομάδα. Οι ασκήσεις ήταν στην ουσία ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.  Ένα παιχνίδι που δεν έχει σημασία αν κάνεις λάθος, αν κερδίσεις ή αν χάσεις, φτάνει μόνο να διασκεδάσεις και να χαρείς, όπως χαρακτηριστικά είπαν οι ειδικοί.

20221129 122236

Τέτοια συναισθήματα ένιωσαν οι μαθητές μας,  σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ίδιοι μετά το τέλος της δράσης,

20221129 121501

Γενικά,  ήταν μια όμορφη και  εποικοδομητική εκπαιδευτική δράση,  που έδειξε ότι το μάθημα της θεατρικής αγωγής είναι απαραίτητο στο σχολείο και ότι  χρειάζεται να υπάρχουν  ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί ή θεατροπαιδαγωγοί που θα διδάξουν θέατρο στα παιδιά και θα τους βοηθήσουν να δεχτούν τις ευεργετικές του επιδράσεις.

 Οι νέοι μπορούν να  είναι υπέροχοι. Απλά, θέλουν ερεθίσματα, ασφάλεια και να κατανοήσουν την έννοια του συνόλου. Να πάψουν για λίγο να ενδιαφέρονται, για το πως φαίνονται και να τους νοιάζει το πως είναι. Έπειτα, η δύναμη της τέχνης είναι τρομερή. Το δάκρυ φεύγει χωρίς να το καταλάβεις και αν μάθεις να χαίρεσαι που μπορείς να κλαις και να μην σε νοιάζει αν  θα σε δουν, αλλά καμαρώνεις που μπορείς να το κάνεις, είναι τρομερό… Υπάρχουν πολλά παιδιά που το θέατρο, τα έχει βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, πιο έξυπνοι και πιο δυνατοί. 

                                Νικόλας Μαραγκόπουλος, ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός