Επίσκεψη στο 1o Φεστιβάλ Επαγγελματικού Προσανατολισμού

collage sep1 collage sep2Οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν το 1o Φεστιβάλ Επαγγελματικού Προσανατολισμού  στα Χανιά στις 10Μαρτίου 2023. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από φορείς για τις επαγγελματικές επιλογές έτσι ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.

ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

collage kentro prolipsis

Σύμφωνα με πρόσφατα  ερευνητικά δεδομένα το πρόβλημα της διάδοσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών μεταξύ των νέων ηλικίας 13 έως 18 ετών, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ως Κέντρο Πρόληψης θεωρούμε πολύ σημαντική την υλοποίηση προγραμμάτων που παρέχουν έγκυρες και ξεκάθαρες απόψεις σχετικά με το πρόβλημα των εξαρτήσεων, δεδομένου των συγκεχυμένων απόψεων που κυκλοφορούν αλλά και του γεγονότος ότι οι έφηβοι μη έχοντας αναπτύξει πλήρως την ταυτότητά τους καθίσταται επιρρεπείς στην υιοθέτηση διαφόρων μη λειτουργικών συμπεριφορών.

Στη βάση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη  το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης βαίνει συνεχώς μειούμενος, το Κέντρο Πρόληψης σε συνέχεια της πολύχρονης και πολύτιμης συνεργασίας του  με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και κατόπιν σχετικής εγκρίσεως με αρ.πρωτ.4386/17.08.2022  υλοποιεί για  την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2023 ενημερωτικό πρόγραμμα γύρω από την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Οι βραχείες ενημερωτικές παρεμβάσεις  διάρκειας δύο διδακτικών ωρών υλοποιούνται  στο χώρο των σχολείων ή στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης και έχουν στόχο  την ορθή, έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση των μαθητών γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες νόμιμες και παράνομες,
την απομυθοποίηση των αιτιών χρήσης και την ευαισθητοποίηση τους σε υγιείς εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των καθημερινών τους προβλημάτων.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος σε συνεργασία με τη Διευθύντρια και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Καντάνου πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις σε ομάδες μαθητών  α΄,β΄,γ΄, τάξης με συντονίστρια την κα Νυσταζάκη Ιωάννα Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων  οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο της εξάρτησης, για τους μύθους και τις αλήθειες σε σχέση με τη χρήση της κάνναβης καθώς επίσης για τις συνέπειες και τους κινδύνους που αυτή επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης μέσα από το πλαίσιο της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων έγινε προσπάθεια να προσεγγιστούν  θέματα που αφορούσαν τα δύσκολα συναισθήματα που συνδέονται αρκετές φορές με τη χρήση ουσιών και οι υγιείς εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισής τους.

Διδακτική επίσκεψη

collage kasteli 1

Οι μαθητές των Τομέων Οικονομίας και Γεωπονίας Β και Γ τάξης και μαθητές της Α τάξης επισκέφθηκαν την μικρή Ζυθοποιία ΛΥΡΑ που βρίσκεται στο Καστέλι Κισσάμου. Οι μαθητές είδαν πως γίνεται η παραγωγή και έμαθαν την ιστορία της επιχείρησης, πως δημιουργήθηκε η ιδέα και πως υλοποιήθηκε. Στόχος της διδακτικής επίσκεψης ήταν να συνδέσουν τα μαθήματα του σχολείου με την τοπική αγορά εργασίας, με τις δυνατότητες που υπάρχουν για επαγγελματική εξέλιξη και να δουν στην πράξη πως όλα είναι δυνατόν να γίνουν.

collage kasteli 2

Οι μαθητές του Τομέα Υγείας Β και Γ τάξης και μαθητές της Α τάξης επισκέφθηκαν το ARCHAEOLAB στο Καστέλι Κισσάμου. Εκεί συμμετείχαν σε πρόγραμμα όπου έφτιαξαν διάφορα αντικείμενα από πηλό. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνδεθούν τα εργαστηριακά μαθήματα του τομέα με την επίσκεψη.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

collage1 1

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διοργάνωσε το ΕΠΑ.Λ. Καντάνου σε συνεργασία με τη Δ.Δ.Ε. Χανίων στην Παλαιόχωρα.

Η ημερίδα με τίτλο »Ενημερώνομαι και Επιλέγω Σπουδές και Επάγγελμα» είχε ως στόχο να ενημερώσει τους μαθητές και τους γονείς του Δήμου Καντάνου – Σελίνου για τις δυνατότητες και τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προοπτικές που μπορεί να έχει ένας μαθητής ολοκληρώνοντας την φοίτησή του είτε στο Γενικό Λύκειο είτε στο Επαγγελματικό Λύκειο.

Εβδομάδα δράσεων στα σχολεία κατά της σχολικής βίας

collage1Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, αφιερώθηκε μία ώρα ανά τμήμα στο ΕΠΑΛ ΚΑΝΤΑΝΟΥ σε δράσεις-συζητήσεις- εκδηλώσεις, διαδραστικές ομιλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Ιστορία - ANEK LINES

Σας ενημερώνουμε ότι η εταιρεία ΑΝΕΚ LINES παρέχει έκπτωση 30% για τη μετακίνηση μαθητών των σχολείων της Κρήτης προκειμένου να συμμετάσχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις Στρατιωτικών Σχολών.
Η παροχή αφορά τους μαθητές που θα ταξιδέψουν στις γραμμές Κρήτης, καθώς και τους γονείς ως συνοδούς, προκειμένου να μετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών που θα πραγματοποιηθούν από 6 Μαρτίου έως και 7 Απριλίου 2023.
Η χορηγία περιλαμβάνει θέσεις ανάλογα με την διαθεσιμότητα.
Σε περίπτωση που οι μετακινήσεις περιλαμβάνουν Ι.Χ. οχήματα , παρακαλούμε όπως λαμβάνετε υπόψιν σας και τα πακέτα προσφοράς που περιλαμβάνει η Εμπορική Πολιτική της εταιρείας.
Προσοχή: Κατά την έκδοση των εισιτηρίων παρακαλούμε να επιδεικνύουν οι μαθητές σχετική βεβαίωση του Δ/ντή του σχολείου τους ή εναλλακτικά την Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2023, η οποία φέρει την σφραγίδα του σχολείου και την ταυτότητα/διαβατήριο τους.
Τα εισιτήρια θα αναγράφουν το ORDER NO: 23/422/O30/LK και μπορούν να παραλαμβάνονται από τα Λιμενικά Γραφεία της Εταιρείας στον Πειραιά, τη Σούδα και το Ηράκλειο.

Ενημέρωση για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού για την εισαγωγή υποψηφίων στις σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ακαδημαϊκού έτους 2023-2024

Kατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή στη Πυροσβεστική Ακαδημία -  dasarxeio.com

Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος: www.fireservice.gr η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης, τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους, τις προκαταρκτικές εξετάσεις και εν γένει για όλες τις διαδικασίες που αφορούν την ανωτέρω προκήρυξη. Στην ως άνω ιστοσελίδα θα υπάρχει ενημέρωση σχετική με θέματα της προκήρυξης.
Η ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος θα γίνεται από την Δευτέρα 13-03-2023 έως και την Δευτέρα 20-03-2023.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης, η υποβολή όλων των δικαιολογητικών, υποχρεωτικών (της παρ. 2 του ΚΕΦ.Γ΄ της προκήρυξης) και ειδικών κατηγοριών (της παρ. 3 & 4 του ΚΕΦ.Γ΄ της προκήρυξης), διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, με σάρωση αποκλειστικά σε μορφή PDF και αποστολή τους στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου dikaiol@psnet.gr από Τρίτη 14/03/2023 έως και Τρίτη 21/03/2023.

Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν:
1) στο τηλέφωνο 213215 7895-7896-7897-7898 (Επιτροπές Διενέργειας & Παραλαβής)
2) στο e-mail Πληροφοριών: epdiag@psnet.gr
3) στο e-mail αποστολής δικαιολογητικών: dikaiol@psnet.gr
(ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης έως και την ολοκλήρωση των ΠΚΕ).

Συγκινούν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Καντάνου – Το συγκλονιστικό “ΑΝ”

Με μια συγκινητική πρωτοβουλία που έλαβαν, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Καντάνου, στέλνουν και αυτοί με την δική τους σειρά, ένα ηχηρό μήνυμα, για το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη.

Οι μαθητές του σχολείου, σχημάτισαν την φράση “πάρε με όταν μπορέσεις… 01/3/2023 Τέμπη”, δίνοντας έμφαση στην λέξη “αν”.

Η μαθητική αυτή πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο διδασκόντων.

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ – «ΡΩΤΩ, ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ»

Δράσεις Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) για τις σχολικές  μονάδες Γυμνασίων και Λυκείων της Δ.Δ.Ε. Χανίων – ΕΠΑΛ ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Σας ενημερώνουμε για την υλοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίων & Λυκείων, εκπαιδευτικούς και γονείς/κηδεμόνες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους/ες.
Το 1ο Φεστιβάλ Σ.Ε.Π. διοργανώνει η Δ.Δ.Ε. Χανίων διά της Υπευθύνου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Γραφείο Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και τη Σχολική Επιτροπή Δ/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Χανίων και θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης από την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 09:00-21:30, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 09:00-21:00 & Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 10:00-14:00.
Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Σ.Ε.Π. το οποίο περιλαμβάνει εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, θεματικές συνεδρίες και περίπτερα ενημέρωσης από διάφορους φορείς με στόχο την ενημέρωση και την υποστήριξη των μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού & λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικών & επαγγελματικών διαδρομών, πανελλαδικών εξετάσεων, διαχείριση άγχους των εξετάσεων, επαγγελματικών προοπτικών & επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Προεγγραφή χρειάζεται ΜΟΝΟ στα βιωματικά εργαστήρια.
Τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται την Παρασκευή 10/03/2023 είναι μόνο για σχολικές μονάδες με συνοδεία υπεύθυνου εκπαιδευτικού κατόπιν προεγγραφής τους σε αυτά.
Τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται το Σάββατο 11/03/2023 είναι για όλους τους ενδιαφερόμενους με εγγραφή από γονέα/κηδεμόνα (εφόσον υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα θέσεων για συμμετοχή 20-25 ατόμων).