Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η 20η Νοεμβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως η «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη του κόσμου εκτός από μερικές χώρες. Στην Ελλάδα επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101, ο οποίος καλύπτει όλα τα δικαιώματα των παιδιών χωρισμένα σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την προστασία των παιδιών και την ελεύθερη πρόσβαση τους στο σχολείο, εκατομμύρια παιδιά σε πολλές χώρες εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.
Το σχολείο μας συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα με την κοινή δράση «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2019 έχοντας πάρει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσω οπτικοακουστικού υλικού να έρθουν σε επαφή με θεμελιώδεις έννοιες όπως, τα δικαίωμα της ίσης μόρφωσης και της ισότιμης πρόσβασης στο σχολείο όλων των παιδιών. Μετέπειτα δόθηκε έμφαση από τον καθηγητή στα παιδιά-πρόσφυγες, μια ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα κατά την οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που εκτοπίζονται βρίσκονται εκτός σχολείου. Ζητηθήκαν επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά-πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τέλος ζητήθηκε από τα παιδιά να πουν την άποψη τους ζωγραφίζοντας στην δική τους γλώσσα τις δράσεις που θα πρέπει να κάνει η Πολιτεία ώστε όλα τα παιδιά να έχουν «Δικαίωμα» στην εκπαίδευση.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα. Νακασιάν, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χανίων, κα. Μαρματάκη για τη συνεχή υποστήριξή τους στην υλοποίηση της δράσης.
Ευχόμαστε μέσα από αυτή τη δράση να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι μαθητές διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα μόρφωσης όλων των παιδιών παγκοσμίως.

collage Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ενημέρωση με θέμα “Γεωπαρκο του Ψηλορείτη”

Στις 25/11/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επιμόρφωση των μαθητών του τομέα Γεωπονίας από το ΚΠΕ Ανωγείων με θέμα “Το Γεωπαρκο του Ψηλορείτη”. Το ΚΠΕ Ανωγείων υλοποιεί πρόγραμμα σχετικό  με θέμα: Το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, ένα Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά  των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο ΕΠΑΛ, ΣΔΕ, ΕΕΕΚ). To ανάγλυφο του Ψηλορείτη σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του ασβεστολιθικού πετρώματος επιτρέπει στο μαθητή να παρακολουθήσει όλους τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού που δοαμόρφωσαν το γεωλογικό αναγλυφο του Ψηλορείτη, τους γεωλογικούς σχηματισμούς και τους γεώτοπους. Να γνωρίσουν στη σημασία της γεωποικιλότητας και των Γεωπάρκων και τη σημασία της ανάδειξής στους, καθώς τελούν υπό την αιγίδα της UNESCO, την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη.και τη  σύνδεση των γεωλογικών χαρακτηριστικών του Γεωπάρκου με τον ενδημισμό της περιοχής και τη διαμόρφωση του πολιτισμού. Να αντιληφθούν πώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου διαμορφώνουν τον πολιτισμό αλλά  το χαρακτήρα των κατοίκων και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ακόμη, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις αρχικά σε τοπικό επίπεδο, να συνεργαστούν σε επίπεδο σχολείων, να παράξουν προτάσεις, να ανταλλάξουν ιδέες, ώστε να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί πολίτες που θα διαχειριστούν αυτές τις περιοχές.

collage Γεωπαρκο του Ψηλορείτη

ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος Στοιχεία Γεωργικών Εγκαταστάσεων και Γεωργικά Μηχανήματα της Β τάξης και Αρδεύσεις Καλλιεργειών της Γ τάξης επισκευάσθηκε το θερμοκήπιο του σχολείου, από τους μαθητές της Β και Γ Λυκείου του τομέα Γεωπονίας και την εκπαιδευτικό κ. Τασιοπούλου Σοφία (ΠΕ88.01 Γεωπόνος), όπου θα φιλοξενήσει τις γεωπονικές τους δράσεις… collage ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ collage ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 2

Β ΤΑΞΗ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΕΥΕΞΙΑΣ

Η πηλοπλαστική είναι ένα είδος εικαστικής τέχνης που μέσα από αυτή τα παιδιά εκφράζονται . Χρησιμοποιήσαμε ψυχρό πηλό με το τμήμα του Β Υγείας για να φτιάξει ο καθένας ότι τον ευχαριστεί . Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό …

collage ΠΗΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 1 collage ΠΗΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 2

Ενημέρωση μαθητών με θέμα “Αλκοόλ και έφηβοι: Μύθοι και αλήθειες”

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής του ΕΠΑΛ Καντάνου κ. Ρέππα Στέφανο , την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021,  υλοποίησε το ενημερωτικό βιωματικό πρόγραμμα με τίτλο “Αλκοόλ και έφηβοι: Μύθοι και αλήθειες” στους μαθητές της Α τάξης. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των εφήβων γύρω από την πρόληψη της χρήσης αλκοόλ.

collage ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ