ΟΜ.24-25 Όμιλος Εικαστικών (Υπεύθυνη: Μαρία Οικονόμου)
Vincent van Gogh

Ο Vincent van Gogh (1853-1890), είναι Ολλανδός καλλιτέχνης που έχει επηρεαστεί από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού, αλλά υπήρξε μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική φυσιογνωμία για πολλούς λόγους, που αφορούν τη θεματολογία, το ύφος, την τεχνική των στροβιλισμών και την αυτονομία του χρώματος. Είναι σημαντικό ότι το χρώμα στα έργα του έχει μια δυναμική και εξέχουσα θέση μια και δηλώνει, όχι μόνο αυτό που βλέπει, αλλά κυρίως αυτό που αισθάνεται. Θεωρείται, ο πρόδρομος του εξπρεσιονισμού, καλλιτεχνικό ρεύμα με το οποίο θα ασχοληθούμε αργότερα.
Οι μαθητές εμπνεύστηκαν από τα έργα του και δημιούργησαν σε χαρτί και τελάρο τα δικά τους, δίνοντας έμφαση στο παλλόμενο φως, στην ένταση του χρώματος και στη δυναμική της πινελιάς. Αποτύπωσαν με ακρίβεια το σχέδιο, εξοικειώθηκαν με τη χρήση των υλικών (τελάρο, τέμπερες κ.λ.π.) και δούλεψαν με συνέπεια και αυθορμητισμό.
Επιτραπέζια Παιχνίδια
Σε συνεργασία με τον όμιλο εικαστικών του γυμνασίου δημιουργήσαμε επιτραπέζια παιχνίδια!
Μας επισκέφτηκε ο όμιλος των εικαστικών του γυμνασίου, με την κυρία Μελισσανίδου που υλοποιεί τον όμιλο, όπου οι μαθητές γνωρίστηκαν, αλληλεπίδρασαν και δημιούργησαν με τρόπο συνεργατικό και γόνιμο, επιτραπέζια παιχνίδια με τα οποία οι μαθητές μπορούν να παίξουν!
Σε μελλοντικό χρόνο θα φτιάξουμε και memory cards game , με αφορμή έργα τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών.
Paul Cézanne

Ο Paul Cézanne (1839-1906) Γάλλος πρωτοπόρος του μεταιμπρεσιονιστικού κινήματος (post-impressionist), έχει μείνει στην ιστορία της τέχνης ως ο ζωγράφος που «γεφύρωσε» τον ιμπρεσιονισμό του 19ουαιώνα με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης που άνθισαν στις αρχές του 20 ου αιώνα από τον κυβισμό έως τον εξπρεσιονισμό.
Ο Paul Cézanne ,υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση του χρώματος και της προοπτικής, στη δομή του θέματος και στην προσθήκη γεωμετρικών στοιχείων που επηρέασαν τους κυβιστές και τους φοβιστές των επόμενων δεκαετιών, συνέλαβε και ανέπτυξε τη διάσημη, σκόπιμη και μη γραμμική διαδικασία του και άνοιξε ένα παράθυρο στο να βλέπουμε μέσα σε κάθε πινελιά την πρακτική του και τον τρόπο με τον οποίο εξερευνά και προσεγγίζει τολμηρά και εύγλωττα τα όρια της ζωγραφικής.
Οι μαθητές του ομίλου, παρατήρησαν τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη και ανέπτυξαν στον καμβά μια «νεκρή φύση». Αρχικά, ερεύνησαν την κατασκευαστική δομή του θέματος και την αποτύπωσαν σχεδιαστικά. Στη συνέχεια δούλεψαν το χρώμα με καθαρότητα και ακρίβεια, αργά και μεθοδικά.
Οι οδηγίες του μαθήματος, αφορούσαν την κατανόηση και εμβάθυνση στη στερεότητα των μορφών και τη δυναμική της σύνθεσης ως αυτόνομο σύνολο. Η έννοια του ανακαλύπτω μέσω της παρατήρησης και κατασκευάζω είναι και η πρόκληση, στην οποία οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θαυμάσια.
Παρατήρηση «εκ του φυσικού»

Η νεκρή φύση απασχόλησε όλους τους καλλιτέχνες στην Ιστορία της Τέχνης. Η μελέτη εκ του φυσικού, είναι ένα μεθοδολογικό εργαλείο που αναπτύσσει την κριτική σκέψη και την πρωτοβουλία. Οι δημιουργοί μέσα από το ελεύθερο σχέδιο, κατανοούν, ερμηνεύουν και μετασχηματίζουν την πραγματικότητα.
Σε αυτή τη συνάντηση οι μαθητές παρατήρησαν και στη συνέχεια αποτύπωσαν δημιουργικά μια νεκρή φύση. Διερεύνησαν από τη θέση του δημιουργού, τις αναλογίες, το φωτισμό και τη σημασία της σύνθεσης σε ένα έργο τέχνης. Αρχικά, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το κάρβουνο, εύπλαστο υλικό με πολλές δυνατότητες , ενώ η χρωματική απόδοση έγινε με χρώματα ακουαρέλας και ξυλομπογιές.
Οι μικροί καλλιτέχνες με μεγάλη αφοσίωση και προθυμία δημιούργησαν τα δικά τους έργα τέχνης!
ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ

Ο όμιλος αυτή την εβδομάδα ασχολήθηκε με το θέμα της «προσωπογραφίας», που συνιστά την εύστοχη απεικόνιση ενός προσώπου, της προσωπικότητας και των συναισθημάτων του, όπως ο δημιουργός τα αντιλαμβάνεται και τα οργανώνει στο έργο του. Παρατηρήσαμε έργα μεγάλων ζωγράφων που αφορούν την προσωπογραφία με διαφορετικές τεχνικές και υλικά.
Για να γνωριστούμε, αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε ο ένας τον άλλο με σκοπό να ερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες μας, με τρόπο ελεύθερο, άμεσο και διασκεδαστικό.