Εκδρομές – Επισκέψεις
















Οι μαθητές/τριές μας συμμετείχαν στο καινοτόμο Πρόγραμμα Αθλητικών Δραστηριοτήτων για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.
Η επίσκεψη περιελάμβανε δύο μέρη: Κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες (Στίβος, Πετοσφαίριση, Ποδόσφαιρο και Skateboard). Στο δεύτερο μέρος, ο πρωταθλητής του ακοντισμού, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νικόλαος Μιχαλόπουλος παρουσίασε στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Καισαριανής στους μαθητές/τριές μας ένα χρονικό της ιστορίας του χώρου με έμφαση στον τόπο μαρτυρίου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, το οποίο είχαν επιλέξει οι Γερμανοί ως τόπο εκτέλεσης των Ελλήνων αγωνιστών κατά τα έτη 1942-44.
Μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, στην επίσκεψη συμμετείχαν και Γαλλίδες εκπαιδευτικοί και φοιτήτριες, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες κοντά μας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος uni-T.
























_______________________________________________________________
Τα δύο τμήματα της Γ’ Τάξης, στα πλαίσια της αντίστοιχης Καινοτόμου Δράσης, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Ο μικρός πρίγκιπας” από την παιδική σκηνή Ντουέντε στο Καφεθέτρο στις 13/3. Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική παράσταση που αποτύπωνε με ακρίβεια και σεβασμό το περιεχόμενο του βιβλίου του Αντουάν Ντε Σαιν Εξυπερύ.
_______________________________________________________________________
Τα δύο τμήματα της Δ’ Τάξης, στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών “Δράσεις Ενεργού Πολίτη“, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” και τα παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών».
Στο Κέντρο Διάσωσης οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στις δεξαμενές περίθαλψης των χελωνών, άκουσαν τις ιστορίες τους, έμαθαν για την εξέλιξη του είδους της θαλάσσιας χελώνας και τη βιολογία του, τους κινδύνους που το απειλούν και το έργο της περίθαλψης που πραγματοποιείται στο Κέντρο Διάσωσης , τον κύκλο ζωής της θαλάσσιας χελώνας και τις δράσεις του Συλλόγου στις παραλίες ωοτοκίας για την προστασία του είδους. Έκαναν ερωτήσεις, προβληματίστηκαν και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.
____________________________________________________________________
Στις 25/2/2025 τα δύο τμήματα της Στ’ Τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Παλαιά Βουλή. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας. Η μετακίνηση έγινε με τα πόδια και τα παιδιά έκαναν πρωινή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.
Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ξενάγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή) και στον χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (είδαμε τη Βιβλιοθήκη και παίξαμε ένα παιχνίδι με τους ήρωες της Επανάστασης).
_______________________________________________________________________
Σήμερα, 3/2/2025 η Γ’ Τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Christmas Theater και παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη “Αργοναυτική εκστρατεία“.
Το έργο ξεκίνησε με τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς ήταν το χρυσόμαλλο δέρας και πώς βρέθηκε στην Κολχίδα. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τη γέννηση του Ιάσονα στην Ιωλκό της Μαγνησίας, το μεγάλωμά του δίπλα στον Κένταυρο Χείρωνα πάνω στα βουνά του Πηλίου και την απόφασή του να φέρει πίσω στην πατρίδα το χρυσόμαλλο δέρας.
Μάθαμε πώς και από ποιον κατασκευάστηκε η Αργώ και πώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιάσονα όλα τα αντρειωμένα παλικάρια της Ελλάδας, για να κάνουν μαζί του αυτό το μεγάλο ταξίδι.
Ύστερα, μαζί με τους Αργοναύτες πήγαμε στη Λήμνο, στην Τροία, περάσαμε από τον Ελλήσποντο, πήγαμε στην Κύζικο, τη Μυσία και τέλος, περνώντας μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες και το νησί του Άρη, βρεθήκαμε στην Κολχίδα.
Εκεί ο Ιάσονας γνώρισε τη Μήδεια, η οποία και τον βοήθησε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας.
Η Ε΄ τάξη επισκέφτηκε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Οι ήρωες του πλανήτη“.
Μέσα από ενδιαφέρουσες προβολές και διαδραστικές δραστηριότητες, οι μαθητές ανακάλυψαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σημασία τους για τον πλανήτη, είδαν τις αλλαγές που έχει η υποστεί η γη ανά τα χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, συζήτησαν για τη σημασία της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης του νερού. Στο τέλος, μας προσφέρθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούμε στους χώρους με τα έντομα και τα ζώα του μουσείου.
Η Στ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και παρατήρησε την έκθεση με τον τίτλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η οποία ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά την διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα. Συγκεκριμένα, εστιάζει στις δεκαετίες του 1960 και 1970, τη μετάβαση από τα αυταρχικά καθεστώτα στα δημοκρατικά πολιτεύματα και το ρόλο των καλλιτεχνών στη διεκδίκηση των πολιτικών ελευθεριών, με κύριους θεματικούς άξονες «Το Πρόσωπο του Εχθρού», την «Αντίσταση», την «Εξέγερση» και τη «Διέγερση».
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της ΣΤ τάξης “Από την Αρχαία Αγορά στη Βουλή των Ελλήνων” που έχει ως κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία. Την οργάνωση και την υλοποίηση ανέλαβε η δασκάλα Εικαστικών του σχολείου μας κυρία Μαρία Οικονόμου.
Αφιερώθηκε διδακτικός χρόνος πριν (προετοιμασία μαθητριών/ητών) αλλά και μετά από την επίσκεψη (αξιοποίηση της εμπειρίας με παραγωγή γραπτού λόγου, εικαστικών έργων κτλ). Τα παιδιά, αφού επεξεργάστηκαν την έκθεση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, περιηγήθηκαν ελεύθερα στον χώρο και εργάστηκαν ομαδικά με δραστηριότητες που είχαν οργανωθεί από πριν.
Ταυτόχρονα, στην επίσκεψη, μας συνόδευσαν Γάλλοι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής εκπαιδευτικών UNI-T Academy , στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, καθώς και φοιτήτριες του ΠΤΔΕ στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.
Την Τρίτη, 3/12/2024, τα δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ακούω την εικόνα, βλέπω τη μουσική”, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τέσσερα διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα. Με βάση τη μουσική και τις εικαστικές δημιουργίες που αντιπροσώπευαν κάθε ρεύμα, χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν παγωμένες εικόνες χρησιμοποιώντας το σώμα τους, τις εκφράσεις του προσώπου τους και διάφορα διαθέσιμα αντικείμενα.
Την Παρασκευή, 22/11/2024 οι μαθητές/τριες της Δ Τάξης επισκέφτηκαν την έκθεση για τη χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία της και μετά αποτύπωσαν στο χαρτί ζώα από τους πίνακες της.






Στο πλαίσιο των επισκέψεων της καινοτόμου δράσης: Από την Αρχαία Αγορά στη Βουλή των Ελλήνων την εβδομάδα που μας πέρασε τα 2 τμήματα της Στ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, στις 6 και 7/11/2024. Τα παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΑΣΚΣΑ «Ένας κύων για το κοινό» και παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση.
Την Παρασκευή, 1/11/2024, τα 2 τμήματα της Γ’ Τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Αισθητικό Πάρκο Καισαριανής και πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στην Ελευθερία» που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Τα παιδιά έγιναν εξερευνητές, μελέτησαν τα άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, έμαθαν για την παροχή πρώτων βοηθειών και την περίθαλψη ζώων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, άκουσαν πραγματικές ιστορίες τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων, έφτιαξαν ταΐστρες για τα πουλιά, γνώρισαν από κοντά κάποιους από τους μικρούς «άγριους» φίλους και παρακολούθησαν την απελευθέρωσή τους στη φύση.
Την ίδια επίσκεψη πραγματοποίησαν και οι μαθητές/τριες της Δ’ Τάξης του σχολείου μας στις 2/12/2024.
Την Παρασκευή, 11/10/2024, τα 2 τμήματα της Γ’ Τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα “Εικόνες από τη Μυθολογία” και “Θεοί και Ήρωες“.
Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν μία προβολή, είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου. Παραστάσεις αγγείων, αγαλματάκια και άλλα εκθέματα έδωσαν στους μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν για τους θεούς και τα σύμβολά τους, τους ήρωες και τα κατορθώματά τους, την Ευρώπη, αλλά και τον Τρωικό Πόλεμο. Μέσα στην έκθεση, τα παιδιά χρησιμοποίησαν έντυπα με δραστηριότητες και ανακάλυψαν επιλεγμένα εκθέματα, συμμετέχοντας.
Την Τρίτη, 8/10/2024, τα δύο τμήματα της Στ’ Τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στην περιοδική έκθεση “Βρυσάκι: Η Αναβίωση μιας Γειτονιάς μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα”.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του διαθεματικού πρότζεκτ “Από την Αρχαία Αγορά στη Βουλή των Ελλήνων” , στο οποίο συμμετέχουν τα δύο τμήματα της ΣΤ’.
Το ίδιο πρόγραμμα παρακολούθησαν και οι μαθητές/τριες της Ε’ Τάξης στις 29/10/2024.
Στις 13/11/2024 παρακολούθησαν το πρόγραμμα και οι μαθητές/τριες του Δ1.