23 Μαρτίου – Ημέρα Μετεωρολογίας

Με αφορμή την Ημέρα Μετεωρολογίας τα Χρυσά Μολύβια του Τμήματος Ένταξης του 1ου Δ.Σ. Θάσου  σε συνεργασία με τα Χρυσά Μολύβια των Τμημάτων Ένταξης του 1ου Δ.Σ. Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης, του 8ου Δ.Σ. Καβάλας και του 8ου Δ.Σ. Κομοτηνής επικοινώνησαν μέσω email με τον κ. Σάκη Αρναούτογλου για να του πάρουν μία συνέντευξη.

Ο κ. Σάκης Αρναούτογλου είναι προγνώστης και παρουσιαστής των δελτίων καιρού της ΕΡΤ3. Γεννήθηκε το 1969, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Μόναχο της Γερμανίας. Βραβευμένος στα “ΠΡΟΣΩΠΑ 2008” ως καλύτερος παρουσιαστής καιρού της Ελλάδας ήταν ο πρώτος που έφερε κυρίως από το 2003 καινοτόμες ιδέες στην παρουσίαση των δελτίων καιρού στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά αρχικά μέσα απο την συχνότητα της ΕΡΤ3 χάρτες και υψόμετρα χιονόπτωσης, σήματα προειδοποίησης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κ.α (https://el.wikipedia.org/)

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των παιδιών και οι απαντήσεις του κ. Αρναούτογλου…

Από πού είστε; Πού μένετε;

Είμαι από τη Θεσσαλονίκη και μένω στη Θεσσαλονίκη.

Πόσων χρονών είστε; Έχετε οικογένεια;

Είμαι 48 ετών, έχω οικογένεια και έχω έναν γιο.

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Ακόμα και στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με τον καιρό προσπαθώντας να εξελιχθώ όσο γίνεται περισσότερο Κατά τα άλλα προσπαθώ να γυμνάζομαι.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πρόγνωση του καιρού; Ήταν κάτι που το θέλατε από παιδί;

Η ζωή, καθώς και προσωπικοί λόγοι τα έφεραν έτσι που παρότι προσπάθησα, δεν τα κατάφερα να πάρω τον τίτλο του μετεωρολόγου και έπρεπε να σπουδάσω κάτι άλλο προκειμένου να ζήσω. Παρακολούθησα όμως για κάποιο διάστημα μαθήματα Γενικής Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Ήθελα να ασχοληθώ με τον καιρό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου κυρίως από τη μεγάλη μου λατρεία για το χιόνι και την μεγάλη απορία μου γιατί στο χωριό της μητέρας μου, στην ορεινή Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, όταν χιόνιζε και μάλιστα πολύ την ίδια μέρα με το ζόρι βλέπαμε νιφάδα στη Θεσσαλονίκη.

Πώς προβλέπετε τον καιρό; Με ποιον τρόπο;

Η πρόβλεψη του καιρού στηρίζεται βασικά στα προγνωστικά μοντέλα τα οποία προσπαθούν μέσω πολλαπλών εξισώσεων να προσομοιώσουν την ατμόσφαιρα.

Γιατί οι προβλέψεις σας δεν βγαίνουν πάντα αληθινές;

Εξαρτάται τι εννοείτε με το “αληθινές”.

Τι είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία;

Σε γενικές γραμμές η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι η υπηρεσία η οποία είναι υπεύθυνη, όπως άλλωστε όλες οι εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες στον πλανήτη, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων

Είναι εύκολη η δουλειά σας;

Καμιά δουλειά δεν είναι εύκολη, όπως όλες οι δουλειές και η συγκεκριμένη περιέχει, ανάλογα με την περίπτωση, αρκετό στρες και συνεχή παρακολούθηση και εγρήγορση καθώς ο καιρός είναι κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη συνεχώς και δεν έχει ωράριο!

Σας αρέσει η δουλειά σας;

Όχι απλά μου αρέσει, αλλά είναι η ζωή μου!

Μπορεί να προβλέψει ένας μετεωρολόγος τον καιρό που θα κάνει για παράδειγμα ένα μήνα ή δύο μήνες μετά;

Υπάρχουν προγνωστικά μοντέλα τα οποία δίνουν την τάση του καιρού για ένα μήνα αλλά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Τι σημαίνει η λέξη «μετεωρολόγος»;

Αυτός ο ο οποίος ασχολείται με τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα της γης.

 Τι καιρό θα έχει το Πάσχα;

Αν και μακριά, το φετινό Πάσχα φαίνεται ότι κατά τόπους θα κυλήσει με άστατο καιρό!

Τι σημαίνει όταν ο ουρανός είναι κόκκινος;

Ανάλογα πότε είναι κόκκινος ο ουρανός! Αν είναι το απόγευμα σημαίνει αέρας, αν είναι το πρωί σημαίνει ότι έρχεται βροχή!

Μπορεί ένας άνθρωπος που δεν είναι μετεωρολόγος να προβλέψει τον καιρό της αυριανής ημέρας;

Φυσικά και μπορεί να προβλέψει τον καιρό αρκεί να ασχοληθεί σοβαρά με την πρόγνωση!

 Αν δείτε ότι θα έχουμε πολύ άσχημο καιρό, βγάζετε κάποια ανακοίνωση;

Αυτή είναι η δουλειά μου, να ενημερώνω και να προειδοποιώ σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων!

Πού εργάζεστε;

Στην ΕΡΤ3.

Πώς γίνεται το ουράνιο τόξο;

Το ουράνιο τόξο είναι ένα καθαρά οπτικό φαινόμενο, το οποίο και δημιουργείται όταν το φως του ήλιου απλώνεται πάνω σε σταγονίδια νερού τα οποία αιωρούνται ακόμα στον ουρανό, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε βροχή αλλά και παράλληλα ήλιο σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα.

Πόσο πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τον καιρό; (ερώτηση δασκάλας)

Κατά την γνώμη μου για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θέλει αρκετά χρόνια ακόμα αλλά τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατά κυρίως στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν κανόνας κατά τη διάρκεια του έτους!

Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ημερολόγιο καιρού για τον Μάρτιο και διάφορες ζωγραφιές για να τις στείλουν ως δώρο στον κ. Αρναούτογλου για να τον ευχαριστήσουν για τη συνέντευξη! Επίσης, υποδύθηκαν και οι ίδιοι τους μικρούς μετεωρολόγους!

 

     

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καζάρα Ελένη