3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Κάθε χρόνο, στις 3 του Δεκέμβρη, γιορτάζεται  η ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Σε διάφορα μέρη, λοιπόν, του κόσμου λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις ενημέρωσης του ευρύ κοινού σχετικά με την αναπηρία. Έτσι και στο σχολείο μας, το 1ο 6/θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Θάσου οι μαθητές της Δ΄ τάξης αφιέρωσαν μία εβδομάδα προκειμένου να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες εξοικείωσης με το παραπάνω θέμα. Μετά από πολλή συζήτηση ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του μικρού αυτού πρότζεκτ με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι μαθητές συμμετείχαν με πολύ ενθουσιασμό και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Αποφάσισαν να ετοιμάσουν σποτάκια με συμβουλές για σωστή συμπεριφορά απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και να κατασκευάσουν σχετικές αφίσες. Μάλιστα, οι μαθητές ετοίμασαν ένα μικρό άρθρο με τις σκέψεις τους. Ας διαβάσουμε με προσοχή τα όσα έχουν να μας πουν:

Η αναπηρία δεν είναι κάτι δύσκολο. Δύσκολο είναι να ζεις σε μία κοινωνία που δεν σε βοηθά στην καθημερινότητά σου. Όλοι μπορούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας να γίνουμε Άτομο με Αναπηρία. Αυτό που θέλουν τα ΑμεΑ είναι να τα αποδεχόμαστε και όχι να τα λυπόμαστε. Είναι σημαντικό να μη νιώθει κανένας άνθρωπος μοναξιά και απόρριψη. Αναπηρία θα πει να ξεπερνάς τις δυσκολίες της ζωής και να μην τα παρατάς.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο με τις συμβουλές των μαθητών στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=2JD3Fgh3gEE

Συμβουλές:

  1. Πρώτα ρωτάμε ένα Άτομο με Αναπηρία αν χρειάζεται κάποια βοήθεια και μετά το βοηθάμε.
  2. Τα Άτομα με Αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα χωρίς αναπηρία.
  3. Τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Απλά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο και ένα διαφορετικό τρόπο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν.
  4. Είναι σημαντικό να μην τα συμπεριφερόμαστε σαν να είναι μικρά παιδιά.
  5. Όταν μιλάμε σε ένα άτομο με κώφωση, πρέπει να κοιτάει τα χείλη μας.
  6. Δεν ακουμπάμε τα άτομα με τύφλωση ξαφνικά χωρίς να τα προειδοποιήσουμε.
  7. Δεν ακουμπάμε το αναπηρικό αμαξίδιο χωρίς λόγο.
  8. Δεν μιλάμε δυνατά σε άτομα με κώφωση. Μιλάμε αργά και καθαρά.
  9. Δεν παρκάρουμε στις θέσεις αναπήρων και δεν κλείνουμε τις ράμπες.
  10. Όλοι οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι.
  11. Τα Άτομα με Αναπηρία δεν έχουν ειδικές ικανότητες, αλλά ούτε και ειδικές ανάγκες.
  12. Δεν είναι σωστό να κοιτάμε τα Άτομα με Αναπηρία με οίκτο.
  13. Συμπεριφέρσου, όπως σου αξίζει.
  14. Όλοι μπορούμε να παίξουμε, απλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο.
  15. Συμπεριφερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους με ευγένεια, είτε έχουν αναπηρία είτε όχι.
  16. Συμπεριφερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους, όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται κι εμάς.
  17. Έχουμε όλοι δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.
  18. Μπορείς να κάνεις τη διαφορά!!!

Οι παραπάνω δραστηριότητες υλοποιήθηκαν στα πλαίσια ενός ετήσιου προγράμματος αγωγής υγείας που πραγματοποιούν τη φετινή σχολική χρονιά οι μαθητές της Δ΄ τάξης με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κ. Παπαθανασίου Χρήστο (δάσκαλο της Δ΄ τάξης), τον κ. Κουτσονίδα Αθανάσιο (εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής) και την κ. Καζάρα Ελένη (ειδική παιδαγωγό του Τμήματος Ένταξης).

Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, διοργανώθηκαν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν στα ΑμεΑ. Οι δράσεις αυτές έλαβαν χώρα στο Δημοτικό κλειστό Γυμναστήριο Καβάλας. Πλήθος μαθητών και εκπαιδευτικών συμμετείχαν σε ποικίλες βιωματικές δράσεις και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά σκύλους-οδηγούς, αγώνες με αναπηρικά αμαξίδια, να παίξουν επιδαπέδια παιχνίδια και να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους μέσω της ζωγραφικής. Η ειδική παιδαγωγός του Τμήματος Ένταξης του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Θάσου μετέβη στο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου για να συνδράμει εθελοντικά στις δράσεις. Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δραστηριότητες: