Το σχολείο μας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning!!!

Από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου έλαβε χώρα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning στην Πάτρα με θέμα την «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Σκοπός του συνεδρίου ήταν ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή των «Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην υλοποίηση συνεργατικών προγραμμάτων είτε σε Ευρωπαϊκό, Διεθνές ή εθνικό επίπεδο, καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων έτσι όπως διαμορφώνονται στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα και κάτω από το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+. Ιδιαίτερα στόχευε στο να ευαισθητοποιήσει τους/τις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση ανάδειξης θεμάτων συνεργατικής μεθοδολογίας, με την αξιοποίηση καλών και καινοτόμων πρακτικών, παράλληλα με την αξιοποίηση των ΤΠΕ, για την υλοποίηση συνεργατικών προγραμμάτων μεταξύ σχολείων σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ανάμεσα στους εισηγητές του συνεδρίου ήταν και η ειδική παιδαγωγός του Τμήματος Ένταξης του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Θάσου, κ. Καζάρα Ελένη, η οποία παρουσίασε μαζί με τις εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής κ. Αγγελάκη Αικατερίνη και κ. Κουβέλη Έλλη το εθνικό πρόγραμμα eTwinning «Οι μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει». Η εισήγηση των εκπαιδευτικών έλαβε πολύ θετικά σχόλια, κάτι που τις χαροποίησε ιδιαιτέρως. Οι εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες δράσεις, μια και φέτος υλοποιούν το πρόγραμμα «Οι μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει 2».

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο ξεκίνησε  τον Νοέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πέντε εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, και 43 μαθητές/τριες που φοιτούσαν στα Τμήματα Ένταξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θάσου, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, του 1ου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης και του 22ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Ιδρύτριες του έργου ήταν η κ. Ελένη Καζάρα, ειδική παιδαγωγός από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου και η κ. Παρασκευή Αντωνίου, ειδική παιδαγωγός από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.

Τον πρώτο μήνα οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες και έκαναν εγγραφή στην πλατφόρμα του eTwinning. Συζήτησαν με τις εκπαιδευτικούς σχετικά με τη φιλοσοφία του προγράμματος και οργάνωσαν τις αρχικές δραστηριότητες.  Η πρώτη δραστηριότητα ήταν η δημιουργία ενός τουριστικού οδηγού της κάθε περιοχής.

Το δεύτερο μήνα οι μαθητές ασχολήθηκαν με δύο θέματα: την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και τα ήθη-έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Κάθε σχολείο ανέλαβε να παρουσιάσει από μία συγκεκριμένη αναπηρία. Στη συνέχεια, ακολούθησαν διάφορες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, ορισμένες από τις οποίες αντάλλαξαν μεταξύ τους οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων.

Τον τρίτο και τον τέταρτο μήνα οι μαθητές όλων των σχολείων συνέγραψαν ένα παραμύθι μέσω μιας on line εφαρμογής για συνεργατική γραφή. Το παραμύθι αυτό, με τίτλο «Τα ταξίδια του Χιονάνθρωπου», εικονογραφήθηκε και ηχογραφήθηκε από τους λιλιπούτειους συγγραφείς.

Τον πέμπτο μήνα όλα τα σχολεία ασχολήθηκαν με τον ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Έγιναν πολλές βιωματικές δράσεις με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των μαθητών. Τον έκτο μήνα όλοι οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα ήθη-έθιμα του Πάσχα. Τον έβδομο μήνα οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη γιορτή της μητέρας, τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, την καθαριότητα των ακτών και τα ζώα προς εξαφάνιση. Ακολούθησε αξιολόγηση του προγράμματος και εκδόθηκε το τελευταίο τεύχος της ψηφιακής μας εφημερίδας και του ηλεκτρονικού μας περιοδικού.

Και τα τέσσερα τεύχη του ηλεκτρονικού περιοδικού είναι αναρτημένα στη διεύθυνση  schoolpress.sch.gr/specialreporters/ , καθώς και στο ιστολόγιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θάσου https://blogs.sch.gr/1dimthas/

Οι μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει 2

Για το σχολικό έτος 2017-2018 στο πρόγραμμα “Οι μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει 2” θα συμμετέχουν οι μαθητές των Τμημάτων  Ένταξης  του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Θάσου, του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης. Ιδρύτριες του προγράμματος είναι η κ. Καζάρα Ελένη, ειδική παιδαγωγός από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου και η κ. Αγγελάκη Κατερίνα, ειδική παιδαγωγός από το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Νέας Μαγνησίας.

            Το πρόγραμμα στοχεύει στο να παράγουν οι μαθητές γραπτά κείμενα, να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους πάνω στα θέματα που θα διαπραγματεύονται κάθε φορά και να κατανοήσουν την αξία του τύπου (έντυπου ή μη). Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος αν δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει στα διάφορα μέρη της Γης;

Κάθε δύο μήνες θα εκδίδεται μία έντυπη εφημερίδα και θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Το 5ο τεύχος (δηλ. το πρώτο για τη φετινή σχολική χρονιά) θα εκδοθεί στις 22 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, την Ημέρα των Ζώων, την Ημέρα των Ταχυδρομείων, την Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία  και τα Χριστούγεννα.

Όποιος επιθυμεί να γίνει συνδρομητής του ηλεκτρονικού περιοδικού ΔΩΡΕΑΝ μπορεί να επισκεφτεί τη διεύθυνση που ακολουθεί και να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

http://schoolpress.sch.gr/specialreporters/?page_id=348