Η εκδρομή μας στη Ραψάνη και τα Αμπελάκια

Φτάσαμε πρωί στο χωριό, μια κρύα μέρα του Νοέμβρη γεμάτη ομίχλη. Οι φωνές των παιδιών αντηχούσαν σε όλο τη Ραψάνη και οι γιαγιάδες έβγαιναν στις πόρτες και μας ρωτούσαν από που είχαμε έρθει. Το Δημοτικό σχολείο βλέπετε έκλεισε φέτος εκεί και τα λιγοστά παιδιά πάνε στον Πυργετό, που ειναι το κοντινότερο χωριό. Ήταν όντως συγκινητική η χαρά με την οποία έβλεπαν τα παιδιά και τα καμάρωναν. Όταν καθίσαμε στην πλατεία να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα, ήρθε και μας βρήκε μια συνάδελφος, συνταξιούχος πια, που κι αυτή δε μπορούσε να αντισταθεί στις μαθητικές φωνές…Κοίτα να δεις κάτι πράγματα, όταν είμαστε στο σχολείο παρακαλάμε για 5 λεπτά ησυχίας, και όταν παίρνουμε σύνταξη μας λείπουν αυτές οι ίδιες οι φωνές…
Στη Ραψάνη επισκεφθήκαμε την καταπληκτική Δημοτική βιβλιοθήκη. Τα παιδιά άκουσαν την χαρούμενη και αξιαγάπητη βιβλιοθηκάριο να τους μιλάει για το λογοτέχνη Μ. Καραγάτση που είχε ζήσει εκεί και μετά ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους.

Κάποια στιγμή φύγαμε απο τη Ραψάνη και πήγαμε στα Αμπελάκια. Ένα πανέμορφο χωριό του νομού Λάρισας, ιστορικό και γραφικό. Περιηγηθήκαμε στο ωραίο αρχοντικό Σβαρτς με τις περίτεχνες τοιχογραφίες και τα μυστικά περάσματα. Έβλεπες τα παιδιά να βυθίζονται στην ιστορία και να φαντάζονται τους ανθρώπους να ζουν εκεί και να δουλεύουν και να διασκεδάζουν!

Αλλά το πιο ενδιαφέρον σε όλη την εκδρομή ήταν η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων. Είναι ένα διόρωφο κτίσμα, ένα παλιό σπίτι, όχι από τα πολύ πλούσια όπως μας εξήγησαν οι κυρίες εκεί, που αντικατοπτρίζει τη ζωή με μεγαλη ζωντάνια. Τα δωμάτια του όλα πλούσια εξοπλισμένα, το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο, η κούνια του μωρού, οι παλιές εφημερίδες, όλα έκαναν εντυπωση στα παιδιά και ειδικά αφού τα διηγιόταν η αεικίνητη κυρία Δήμητρα, που ήταν η ίδια μια ζωντανή σύνδεση με το παρελθόν και είχε για όλα μια ιστορία και ένα ποίημα ή ένα τραγούδι. Τα παιδιά είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα και το ίδιο κι εμείς.

Έτσι πέρασε αυτή η μικρή χειμωνιάτικη εκδρομή, μια αξιόλογη μέρα για τα παιδιά και τους δασκάλους τους! Οι φωτογραφίες το μαρτυρούν…

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση