Δημοσιεύθηκε στην Δ τάξη

Κινηματογράφος στην εκπαίδευση, Τμήμα Δ2, Προβολή ταινίας 23/10/2023

Ο κινηματογράφος θεωρείται ένα ενισχυτικό μέσο επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή διδασκαλία.
Ειδικά, στην εποχή όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν ευρύτατα νέους κώδικες επικοινωνίας μέσα από τις νέες ψηφιακές μορφές έκφρασης, όπως βίντεο, πολυμέσα και διαδίκτυο, ο κινηματογράφος αποκτά μια νέα παιδευτική διάσταση, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες κοινωνικής μάθησης και αισθητικής καλλιέργειας στους ανήλικους θεατές.

Έτσι κι εμείς, ακολουθώντας το Φεστιβάλ Χανίων, επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε στην τάξη τη βραβευμένη ιταλική ταινία του 2019, «Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους», πού βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο με τη πραγματική ιστορία του Τζιάκομο Ματσαριόλ και του μικρού του αδερφού Τζιοβάνι.

Στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε την έννοια της διαφορετικότητας των ατόμων που γεννιούνται με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως εδώ το σύνδρομο Down, να γνωρίσουμε τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης και συμπεριφοράς τους και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση, στη χαρά, στη φιλία, στη ζωή.
Τα παιδιά, πριν την προβολή, έκαναν τις δικές τους υποθέσεις για το σενάριο-υπόθεση της ταινίας και εξέφρασαν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ταινία και στο τέλος της προβολής, εμφανώς συγκινημένα, συμμετείχαν σ’ έναν πολύ ζωηρό διάλογο με θέμα τη συμπεριφορά μας απέναντι σε άτομα που χαρακτηρίζονται από κάποιο σύνδρομο, όπως το Down και λύθηκαν αρκετές απορίες.

Λέξεις κλειδιά: σύνδρομο down, αδελφικές σχέσεις, αγάπη, φιλία, αποδοχή Α.Μ.Ε.Α.

Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Δ2
Βασιλείου Κατερίνα
1 KINO 2 KINO 3 KINO.jpg 4 KINO 6 KINO