Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Αρχική, Εκπαιδευτικές

Επιστημονικό Συνέδριο Aeolus 2023

Το πρώτο παγκοσμίως πρόγραμμα διαστημικής εκπαίδευσης με θέμα τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Αίολος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις 24 Μαΐου οι μαθητές/τριες της Στ΄ του σχολείου μας, το οποίο υλοποιήθηκε παράλληλα με το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, «Aeolus 2023» στο Rodos Palace.

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του ανέμου, τα όργανα και τις διαδικασίες μέτρησης του αλλά και τις πρωτοπόρες τεχνολογίες, οι οποίες αξιοποιούν πλέον το φως για την καταγραφή των ανέμων από το διάστημα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν δια ζώσης και να περιεργαστούν όργανα μέτρησης του ανέμου, όπως ανεμόμετρα χειρός, μετεωρολογικά μπαλόνια κ.α., να κάνουν πληθώρα πειραμάτων με απλά υλικά και να μάθουν για τη δημιουργία των ανέμων, των σιφώνων – στροβίλων, είτε να παρατηρήσουν με πρακτικές δραστηριότητες τη σκέδαση του φωτός και το φαινόμενο Doppler. Ενημερώθηκαν για τη συνεισφορά του Αίολου στην εποχή της πανδημίας, στη διασπορά της τέφρας μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga ή της Αίτνας και στην παροχή δεδομένων στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της αεροπλοΐας. Συνάντησαν τους επιστήμονες της ESA, Tommaso Parrinello και Thorsten Fehr, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του δορυφόρου Αίολος, συζήτησαν μαζί τους και έλαβαν αναμνηστικά δώρα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

https://www.aeolus2023.org/education

Ευχαριστούμε θερμά τους/τις: Tommaso Parrinello, ESA Thorsten Fehr, ESA Vassilis Amiridis, NOA (Διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) Γιώτα Ασημακοπούλου, δασκάλα και υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ Μαρία Τσίχλα, συνεργάτιδα ερευνήτρια Αστεροσκοπείου Ιωάννα Τσικουδή, συνεργάτιδα ερευνήτρια Αστεροσκοπείου Ολυμπία Βαρσαδάνη, υποψήφια διδάκτωρ ΕΚΠΑ Περιστέρα Πάσχου, συνεργάτιδα ερευνήτρια Αστεροσκοπείου Σταυρούλα Παπαθεοχάρη, συνεργάτιδα Αστεροσκοπείου