Δημοσιεύθηκε στην Β τάξη, Ε τάξη, Εκπαιδευτικές, Φωτογραφίες

“ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ- ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ”

Ήδη από τον Φλεβάρη και την έναρξη του πολέμου ανάμεσα σε Ρωσία- Ουκρανία, «άναψε» και η συζήτηση μέσα στις τάξεις γύρω από τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Τα παιδιά αναζητούσαν απαντήσεις, εξέφραζαν έντονα την αγωνία αν θα έρθει κι εδώ ο πόλεμος. Ως παιδαγωγοί, νιώσαμε αμέσως την ανάγκη να μιλήσουμε για όλα αυτά, να «φωτίσουμε» μέσα από την κουβέντα αυτό που πολύ εύστοχα συμπυκνώνει σε έναν στίχο ο μεγάλος μας ποιητής Κ.Βάρναλης, γιατί « να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».

Άλλος ένας άδικος πόλεμος, λοιπόν, όπου κάποιοι λίγοι θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών που είτε ρισκάρουν τις ζωές τους στα πεδία των μαχών είτε αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Μεγαλύτερα θύματα; Τα παιδιά…

Από κοινού οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Ε2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου με τις δασκάλες, αποφασίσαμε να στείλουμε το μήνυμα: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, μέσα από τη δημιουργία του παρακάτω έργου.

Δύο παιδικές φιγούρες, πιασμένες από το χέρι, χωρισμένες στη μέση η καθεμιά, από τη μια μεριά γεμάτες με εικόνες και λέξεις που αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου και από την άλλη με εικόνες και λέξεις που αποτυπώνουν την ειρήνη.

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, θα έρθει η ώρα που θα ζουν αδελφωμένοι! Αρκεί να αγωνιζόμαστε καθημερινά για αυτό και να εμπνέουμε αυτήν την ελπίδα και στους μαθητές μας!

Οι δασκάλες

Κακαλέ Ειρήνη

Πάνου Μαρδίτσα