Βασιλικοί τάφοι Αιγών (Βεργίνα) Ταξίδι στο λίκνο των Μακεδόνων

2 1
Οι Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄τάξεις του σχολείου μας επισκεφτήκαμε τη Βεργίνα, μνημείο Πολιτιστικής Kληρονομιάς και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην άκρη του μακεδονικού κάμπου, στους πρόποδες των Πιερίων.
Μπήκαμε στον τύμβο των μακεδόνων βασιλέων. Καθώς το φως της ημέρας σβήνει, ο χώρος  προκάλεσε δέος. Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του με τη βοήθεια των ξεναγών μας.
Στο χώρο των ανασκαφών, στη Μεγάλη Τούμπα, κτισμένο κάτω από τη γη και καλυμμένο εξωτερικά με χώμα, το αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας δημιουργεί την εντύπωση ενός αρχαίου ταφικού τύμβου. Διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, το υπόγειο κτήριο εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία: τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της αρπαγής της Περσεφόνης και του βασιλικού κυνηγιού -τα μοναδικά πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής αρχαιότητας που έφτασαν ως εμάς. Σε έναν χώρο σκοτεινό, τα αρχαία αντικείμενα, ολόφωτα, κυριαρχούν.

43 53
Το σκοτάδι γεννάει δέος, τα εκθέματα αστράφτουν, το πορφυρό χρώμα παραπέμπει στο αίμα των βασιλικών νεκρών. Σαν κέλυφος, το μουσείο των βασιλικών τάφων των Αιγών στο οποίο περιηγηθήκαμε, προστατεύει τα σημαντικά ευρήματα των αρχαιολόγων από το 1997. Ο ασύλητος τάφος του Φιλίππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακαλύφθηκε στην περιοχή αυτή μαζί με πολύτιμα κινητά εύρηματα και άλλα ταφικά μνημεία.

51  52 

Ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου, αλλά και γενικότερα της Ελλάδα, είναι η χρυσή λάρνακα που ζύγιζε 11 κιλά. Φιλοξενούσε τα οστά του νεκρού βασιλιά. Στο κάλυμμά της ξεχωρίζει το μακεδονικό αστέρι και στις πλευρές της φυτικά κοσμήματα και επίθετοι ρόδακες. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια.

3 1  

Μια από τις πιο συγκλονιστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα στην Ευρώπη. Η ανακάλυψη από τον Μανώλη Ανδρόνικο των ασύλητων τάφων του βασιλιά Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’, γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, συγκλόνισαν την αρχαιολογική  κοινότητα. Ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά είναι μεγάλος, διθάλαμος και η πρόσοψή του θυμίζει ναό. Ημικίονες και παραστάδες υποβαστάζουν το δωρικό επιστύλιο και τη ζωφόρο με τα τρίγλυφα και τις μετόπες. Στη θήκη του θαλάμου βρισκόταν η περίφημη χρυσή λάρνακα με τα οστά του νεκρού βασιλιά.

4

Στα ριζά του λόφου της ακρόπολης των Αιγών σε ένα υπερυψωμένο άνδηρο που δεσπόζει στο χώρο και σημαδεύεται από μια αιωνόβια βελανιδιά, σώζονται τα εντυπωσιακά ερείπια του ανακτόρου. Αποτελούσε βασικό πόλο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του Φιλίππου Β΄ στην πόλη-λίκνο της δυναστείας

.48 49

2 1 1 1