«Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον», το κλασικό αριστούργημα του Ρίτσαρντ Μπαχ

Είναι ένα bestseller που ξεκλείδωσε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Διηγείται την ιστορία ενός γλάρου ξεχωριστού. Ενός γλάρου που επιλέγει να βιώσει τη διαφορετικότητά του και να την υπερασπιστεί. Ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον ο Γλάρος λατρεύει την περιπέτεια της πτήσης που για εκείνον αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την έκφραση. Εξερευνά μέσω αυτής τα όριά του και μοχθεί για την εσωτερική του εξέλιξη, ανοίγει τις φτερούγες του προς ένα ταξίδι ανάτασης και έχει όλη τη διάθεση να μοιραστεί με τους υπόλοιπους γλάρους τη γνώση και εμπειρία του. Εις μάτην όμως.
Το σμήνος, μονόχνωτο και βλοσυρό, αντικρούει τον ενθουσιασμό με περιφρόνηση. Κάθε απόπειρα προσέγγισης, κάθε προσπάθεια πειθούς πως το πέταγμα είναι κάτι παραπάνω από μια βαρετή διαδικασία ανεύρεσης τροφής, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες. Κι έτσι, ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον ο Γλάρος -πιστός στις αρχές και στο ένστικτό του- αναχωρεί, απόκληρος πλέον, για το δικό του μεγάλο ταξίδι.
Ένα παραμυθένιο μυθιστόρημα. Το πολυαγαπημένο παραμύθι μικρών και μεγάλων, ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, που ξεφεύγει απ’ την προσγειωμένη και ανιαρή καθημερινότητα.
Η επιτυχία του οφείλεται στην απλότητα του μύθου και της αφήγησης, στο λιτό και κατανοητό λόγο του συγγραφέα.
Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και είναι κάτι παραπάνω απ’ αυτό που διαβάζεις. Είναι ένα βιβλίο που γκρεμίζει θεσμούς και αμφισβητεί τις πιο ιερές μας αξίες, κηρύσσοντας το αχαλίνωτο πάθος της ελευθερίας
«Δεν ξέρω τι ήθελα να πω με τον Ιωνάθαν», παραδέχτηκε ο Μπαχ. «Την ώρα που τον έγραφα, το χέρι μου πήγαινε μόνο του. Λες και το έσπρωχνε κάποιος άλλος. Όταν το λέω αυτό, με αποκαλούν τρελό».
«Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον», απορρίφθηκε από 18 εκδότες πριν τελικά εκδοθεί από τον Εκδοτικό Οίκο Macmillan το 1970.
«…Είμαστε της γνώμης ότι ο χαρακτήρας ενός γλάρου που μπορεί και μιλάει δεν θα είχε ενδιαφέρον στη σημερινή αγορά του βιβλίου. Γι’ αυτό με λύπη σε πληροφορούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτών των χειρογράφων, τα οποία και σου επιστρέφουμε…» Αυτή ήταν η απάντηση των εκδοτών, που απέρριψαν το βιβλίο, προς τον Ρίτσαρντ Μπαχ.
Το βιβλίο απετέλεσε εκδοτικό φαινόμενο και συντροφεύει το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» της Μάργκαρετ Μίλερ στο Πάνθεον των Best Sellers όλων των εποχών, μετά την «Αγία Γραφή». Με συνολικά λιγότερες από 10.000 λέξεις κατάφερε να μείνει στην πρώτη θέση της λίστας best seller των New York Times για δύο συνεχόμενα χρόνια. Με περισσότερα από 60 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του να ταξιδεύουν σ’ όλο τον κόσμο.
Σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, ο Bach εμπνέεται από τους περιπάτους του σε μια προκυμαία, όπου έσφυζε από γλάρους και γράφει ένα παραμύθι-ωδή στην ελευθερία, την ανεξαρτησία, την αυτοδυναμία, τη δημιουργικότητα, τη δύναμη και τη θετικότητα που κρύβει κάθε ζωντανό ον μέσα του.
Ο Γλάρος Ιωνάθαν-Λίβινγκστον είναι ο κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να ξεχωρίσει και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο κάτι νέο και μοναδικό, το οποίο τον απομακρύνει από τη «ζώνη άνεσης» και φέρνει τη ροή της ενέργειας στο επιθυμητό επίπεδο για να ωθήσει τον άνθρωπο να μεγαλουργήσει. Περιγράφει την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Αποτελεί έναν ύμνο στην ελευθερία και το κυνήγι του ονείρου και αφιερώνεται σ’ αυτούς που ο γλάρος Ιωνάθαν φτερουγίζει μέσα τους.