Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου στη Λιθουανία στο πλαίσιο της 2ης εκπαιδευτικής συνάντησης Erasmus+ “R.I.V.E.R.S”

Στις 27 Μαρτίου η ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι για να παρακολουθήσει τη δεύτερη κινητικότητα στο πλαίσιο του έργου Erasmus + R.I.V.E.R.S, που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία.

Τα μέλη της αποστολής ήταν ο Διευθυντής κ. Σιδέρης Μοτσιόλας, η συντονίστρια κ. Κοντομήτρου Κωνσταντία, και οι μαθήτριες, Καλαντζή Ναταλία, Κοροκίδα Μαρία, Μπραούσα Χριστίνα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από Αθήνα για Βίλνιους έγινε μια ολιγόωρη στάση στο Βερολίνο.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη της ελληνικής αποστολής να επισκεφθούν  την πόλη, το κέντρο της, να δουν, το κοινοβούλιο, την πύλη του Βραδεμβούργου και να περπατήσουν στον πιο κεντρικό δρόμο Under der Linden με το Πανεπιστήμιο Humboldt, τον καθεδρικό ναό Berliner Dom, το μουσείο stazi και την πλατεία Αλεξάντερ με τον πανύψηλο πύργο της τηλεόρασης.

Μια σύντομη επίσκεψη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα.

H 1η μέρα ξεκίνησε με συνάντηση των αντιπροσωπειών με τον δήμαρχο της πόλης του Kendainai κ. Valentino Tamoulis ο οποίος υποδέχθηκε τις αποστολές και είχε φιλική και ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους.

Κάθε αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να μοιραστεί την τεχνογνωσία – εμπειρία της σε θέματα περιβάλλοντος που βιώνουν στη χώρα της. Ο Διευθυντής του σχολείου προσκάλεσε τον Δήμαρχο να επισκεφθεί μαζί με την αποστολή της Λιθουανίας τον Ιούνιο το Καρπενήσι. Η πρόσκληση έγινε δεκτή και ο Δήμαρχος εφόσον του επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του θα επισκεφθεί την πόλη μας

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων και οι αποστολές φωτογραφήθηκαν με το δήμαρχο και αποχώρησαν.

Τα μέλη των αποστολών στη συνέχεια μετέβησαν στο σχολείο υποδοχής “Ryto” progimnazija και έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από τους μαθητές.

Στην είσοδο τους περίμεναν με κέρασμα δύο μαθήτριες και ένας μαθητής ντυμένοι με παραδοσιακές στολές!

Στην αίθουσα εκδηλώσεων τους υποδέχθηκε η διευθύντρια του σχολείου κ. Svetlana Denisova.

Η τελετή έναρξης ήταν υπέροχη και εντυπωσιακή!

Οι Λιθουανοί μαθητές παρουσίασαν όμορφους τοπικούς χορούς,  η χορωδία τραγούδησε μελωδικά με τη συνοδεία μουσικών οργάνων που έπαιζαν μαθητές.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μαθήτριες και μαθητές του σχολείου συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας μετά από τρία χρόνια. Οι μαθητές/τριες είχαν έρθει στο Καρπενήσι κατά τη διάρκεια προηγούμενου Erasmus+ H.E.A.L. και είχαν φιλοξενηθεί από οικογένειες.

Μετά το διάλειμμα οι αποστολές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου. Μετά το μεσημεριανό γεύμα οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν ένα ενδιαφέρον σεμινάριο κατασκευής ξύλινων φωλιών για τα πουλιά! Επίσης έγινε ανταλλαγή δώρων με τη Διεύθυνση του σχολείου!

Η πρώτη μέρα έκλεισε με ένα εξαιρετικό δείπνο!

Η 2η ημέρα κινητικότητας ήταν γεμάτη με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς από τις 6 χώρες εταίρους (Πορτογαλία, Λιθουανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σλοβακία και Κροατία).

Το πρωί οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο για τους καλύτερους τρόπους ανακύκλωσης ενώ οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν σεμινάριο για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων (οικολογική βιωσιμότητα).

Μετά το τέλος των εργαστηρίων οι μαθητές έγιναν στυλίστες και δημιουργούσαν ρούχα χρησιμοποιώντας μόνο ανακυκλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια παρέλασαν με περηφάνια και παρουσίασαν στο κοινό τα ρούχα τους καταχειροκροτούμενοι.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο όμορφο Περιφερειακό Πάρκο Krekenava, όπου ρέει ο ποταμός Νεβέζης. Εδώ είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα μικρό μουσείο που στα εκθέματά του περιλαμβάνει πληροφορίες για την πανίδα, τη χλωρίδα καθώς επίσης και άλλες σχετικές πληροφορίες για αυτό το ποτάμι. Παράλληλα έγινε η αδελφοποίηση των ποταμών των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Με την επιστροφή μας στο σχολείο, ένας δάσκαλος από κάθε αντιπροσωπεία κρέμασε σε ένα δέντρο τη ζωγραφισμένη και στολισμένη φωλιά, birdhouse, που είχαν φτιάξει στο εργαστήριο τη Δευτέρα.

Ήταν μια όμορφη και σημαντική στιγμή γιατί είναι σίγουρο ότι αυτά τα σπιτάκια θα ενθουσιάσουν πολλά πουλιά που σύντομα θα πετάξουν πάνω από τις καταπράσινες εκτάσεις του σχολικού χώρου.

Η μέρα έκλεισε με ένα ξεχωριστό δείπνο για τις αντιπροσωπείες.

Η 3η μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη Κάουνας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια, ένα για τη δημιουργία ενός διακοσμητικού κομματιού χρησιμοποιώντας γυαλί και το άλλο για τα πουλιά που ζουν στη Λιθουανία.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Ζωολογίας του Kaunas Tadas Ivanauskas και να γνωρίσουν τον κεντρικό δρόμο της πόλης «Laives aleja».Η πόλη του Kaunas είναι φέτος η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού έπεσε αρκετά η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση!

Το απόγευμα οι αποστολές είχαν το χρόνο να επισκεφθούν το εμπορικό κέντρο Akropolis.

Η 4η  μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη που φιλοξένησε τις αποστολές, το Κενταϊνάι.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το ιστορικό μουσείο της πόλης, δύο ναούς, το παλιό δημαρχείο και περπάτησαν στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης μαθαίνοντας λίγα πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Το Κενταϊνάι είναι η “πρωτεύουσα των αγγουριών” και για το λόγο αυτό οι αποστολές επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο και υπερ σύγχρονο οικολογικό θερμοκήπιο της Λιθουανίας όπου όλες οι διαδικασίες είναι 100% φυσικές και άρα φιλικές προς το περιβάλλον. Η ξενάγηση περιλάμβανε  ενημέρωση για τον τρόπο παραγωγής των αγγουριών (φύτεμα, πότισμα, μάζεμα καρπού κλπ).

Στο τέλος της επίσκεψης οι αποστολές δοκίμασαν τα νόστιμα αγγούρια!

Η μέρα έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο δείπνο στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου που φιλοξένησε τις αποστολές.

Η χορευτική ομάδα του Kėdainių “Ryto” progimnazija παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία μουσικών οργάνων που “έπαιζαν” εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Η βραδιά κύλησε με γκουρμέ φαγητό αναψυκτικά – ποτά και με πολύ χορό από όλους!

Στο τέλος σε μια όμορφη τελετή έγινε η απονομή των αναμνηστικών της επίσκεψης στη Λιθουανία από τη Λιθουανή συντονίστρια κ. Oksana Nečajeva.

Όλοι ευχαρίστησαν τους οικοδεσπότες για την άψογη οργάνωση του προγράμματος Erasmus Plus R.I.V.E.R.S. και ανανέωσαν το επόμενο ραντεβού στην Ελλάδα, στο Καρπενήσι στις 6 Ιουνίου.

Την 5η μέρα του προγράμματος όλες οι αποστολές αποχαιρέτησαν το φιλόξενο Kedainai και πήραν το δρόμο της επιστροφής. Λίγο πριν το Βίλνιους επισκέφθηκαν το Trakai Island Castle, ένα νησιωτικό κάστρο που βρίσκεται στο Trakai της Λιθουανίας, σε ένα νησί στη λίμνη Galvė. Η κατασκευή του πέτρινου κάστρου ξεκίνησε τον 14ο αιώνα από τον Kęstutis και γύρω στο 1409 ολοκληρώθηκαν τα μεγάλα έργα από τον γιο του Vytautas the Great, ο οποίος πέθανε σε αυτό το κάστρο το 1430.

Στη συνέχεια έφθασαν στην πρωτεύουσα, το Βίλνιους το οποίο είναι γνωστό για την μπαρόκ αρχιτεκτονική του.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης (Παλιά Πόλη), που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, θεωρήθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Όπως οι περισσότερες μεσαιωνικές πόλεις, έτσι και το Βίλνιους αναπτύχθηκε γύρω από το δημαρχείο. Η κύρια αρτηρία του είναι η οδός Πίλιες, που συνδέει το παλάτι του κυβερνήτη και το δημαρχείο. Υπάρχουν περισσότερες από 40 εκκλησίες στη πόλη, πολλές από τις οποίες σε ύφος μπαρόκ.

Αργά το απόγευμα όλες οι αποστολές κατέλυσαν στο ξενοδοχείο. Αυτό σήμανε το τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λιθουανία!

Τα μέλη των αποστολών ευχαρίστησαν τους Λιθουανούς οικοδεσπότες για την άψογη οργάνωση και τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που ετοίμασαν.

Η παρουσία της αποστολής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στη Λιθουανία τελείωσε το Σάββατο 2 Απριλίου με την επιστροφή της στην πατρίδα!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Καρπενήσι, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο από τις 5-6 έως τις 10-6.

Ο Διευθυντής και αρχηγός της Ελληνικής αποστολής κ. Σιδέρης Μοτσιόλας ευχαριστεί, την συντονίστρια του προγράμματος κ. Κοντομήτρου Κωνσταντία, και τις μαθήτριες, Καλαντζή Ναταλία, Κοροκίδα Μαρία, Μπραούσα Χριστίνα για την άριστη παρουσία τους κατά τη διάρκεια της κινητικότητας. Επίσης ευχαριστεί και τον εξωτερικό συνεργάτη του προγράμματος κ. Παρούτσα Διονύσιο για τη συνεισφορά του.

Αξίζει ιδιαίτερα να τονιστεί ότι στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχει ενεργά και η Αντιπεριφέρεια, καθώς μέσω του ΟΠΑΣΤΕ καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των αποστολών από και προς την Αθήνα, παρέχοντας έτσι μια σημαντική ένεση ρευστότητας προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητικότητες περισσότεροι μαθητές. Πρόκειται για μια διαρκή πρωτοβουλία του ίδιου του αντιπεριφερειάρχη Άρη Τασιού, για την οποίο ο Διευθυντής του σχολείου εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες.