Ενημέρωση για τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Αλκυόνη

«ΑΛΚΥΟΝΗ»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ &                                                                                        Ευρυτανικός Παλμός. Εβδομαδιαία εφημερίδα Ευρυτανίας. Καρπενήσι. Ειδήσεις Ρεπορτάζ.: «ΑΛΚΥΟΝΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Πρόγραμμα δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών

ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Αγγέλων 1 – 36100 Καρπενήσι

Τηλ. 2237022904 – Fax 2237022907

e-mail: kpalkion@otenet.gr

www.alkyoni.gr σε συνεργασία με τον  Ο.ΚΑ.ΝΑ.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Καρπενήσι, 14/01/2021              

                         Α.Π.: 02         

             Θέμα: «Ενημέρωση για τις  δράσεις του Κέντρου Πρόληψης»

 

Τα μέλη του Δ.Σ. και οι εργαζόμενες του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας «Αλκυόνη» εύχονται σε όλους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς Καλή Χρονιά!

Το Κέντρο Πρόληψης όπως και τα προηγούμενα έτη, έτσι και φέτος, θα είναι κοντά στην σχολική κοινότητα (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές) μέσα από διάφορες δράσεις όπως είναι οι σχολές γονέων, τα βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, οι βιωματικές παρεμβάσεις στα σχολεία με τους μαθητές, οι επιμορφωτικές ομιλίες σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων κ.α. Ευελπιστούμε σύντομα να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε και να συνεχίσουμε την συνεργασία μας.

Επίσης σας ενημερώνουμε  ότι στο Κέντρο Πρόληψης υπάρχει ψυχολόγος που δέχεται ατομικά αιτήματα κατόπιν ραντεβού και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι συμβουλευτικές και δωρεάν. Στο Κέντρο Πρόληψης μπορεί να απευθυνθεί κάθε ενήλικας πολίτης για οποιοδήποτε θέμα ψυχοκοινωνικής υγείας που τον απασχολεί. Επίσης, λειτουργεί γραμμή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης από τον COVID-19.

Η γραμμή στήριξης λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00-12:00. Για να κλείσετε το ατομικό σας ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2237022904.

Καλή δύναμη σε όλους!!!

Με εκτίμηση

Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης

Σοφία Ι. Τασιού Περισσότερα

Λειτουργία σχολικών μονάδων Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Καρπενησίου από αύριο Πέμπτη  21 Ιανουαρίου 2021 όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) του Δήμου καθώς και οι παιδικοί- βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κδαπ Μεα επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία.

Λειτουργία σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καρπενησίου, Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Την Τρίτη 19/1/2021 τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) του Δήμου Καρπενησίου κατόπιν σχετικής απόφασης που εξέδωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 09:00 π.μ. λόγω παγετού.

Άφιξη μαθητών 8:45 – 09:00 π.μ..

Οι παιδικοί- βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και τα Κδαπ Μεα θα λειτουργήσουν στο κανονικό τους ωράριο.

 

 

Λειτουργία σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και παιδικών σταθμών Δήμου Καρπενησίου, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Τη Δευτέρα 18/1/2021 τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) κατόπιν σχετικής απόφασης που εξέδωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 10:00 π.μ. λόγω παγετού.
Οι παιδικοί- βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και τα Κδαπ Μεα θα λειτουργήσουν στο κανονικό τους ωράριο.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Λαμία, 17/01/2021 ΕΛΛΑΔΑΣ Αριθμ. Ταχ. Δνση Κώδικας: 35 6413/149 ΠΡΟΣ αποδεκτών ΘΕΜΑ: Λειτουργία σχολικών μονάδων Έχοντας ΑΠΟΦΑΣΗ διατάξεις των άρθρων 3852/2010 <<Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρόγραμμα Καλλικράτης (фeKa όπως ισχύουν σήμερα. όπως <<Οργανισμός Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας>> (фΕΚ τροποποιηθεί αριθμ. πρωτ. 2201/28-06-2017), 3749/77622/11-6-2018 (фΕΚ 2467/27-6-2018), 6041/119763/22-8-2018 (фΕΚ 3806/4-9-2018) 7062/149508/5-10-2018 (фΕΚ 4524/16-10-2018) αποφάσεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, διορθώθηκε ισχύει σήμερα. αριθμ. 21/2019 απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λαμίας, με ανακηρύχθηκαν Περιφερειάρχης Περιφερειακοί Σύμβουλοι της περιφερειακή περίοδο 2019-2023. εισήγηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Υπηρεσίας που είναι δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Εθνικής Μετεωρολογικής την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. από2"
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Αποφασίζουμε Τη μετάθεση της έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για Ο'πρωινή Δευτέρα Ιανουαρίου 2021. Αναλόγως διαμορφωθούν και δρομολόγια μεταφοράς μαθητών προς τις σχολικές μονάδες συνεννόηση με οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Διευκρινίζεται ότι παραμένει στην αποφασιστική δυνατότητα των Δημοτικών Αρχών απόφαση για λειτουργία μη σχολικών μονάδων χωρικής τους αρμοδιότητας. ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ o ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ Πίνακας αποδεκτών ενέργεια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας μετη παράκλησι όπως κοινοποιηθε όλες τις σχολικές μονάδες) KK Δήμαρχοι Δήμων Στερεάς Ελλάδας Πίνακας αποδεκτών για κοινοποίηση Κωνσταντίνο Γαλάνη Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Αθλητισμού Σελίδα από2"

Η καθιερωμένη κοπή πίτας στο σχολείο μας

 

Η καθιερωμένη κοπή πίτας -με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται για τη μη διασπορά της πανδημίας- πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Ιανουαρίου 2021, στο σχολείο μας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κόπηκε μια ξεχωριστή πίτα για κάθε τμήμα τάξης και μία για τον Σύλλογο Διδασκόντων. Οι πίτες και τα δώρα των τυχερών ήταν ευγενική χορηγία του Συλλόγου Γονέων.

Στο τέλος, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έκοψαν και τη δική τους βασιλόπιτα με τυχερό τον εκπαιδευτικό κ. Γκαραβέλα Θεόδωρο ο οποίος παρέλαβε ένα συμβολικό δώρο προσφορά κι αυτό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο Διευθυντής κόβοντας την πίτα ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του 1ου Νηπιαγωγείου και 1ου Δημοτικού Σχολείου για την προσφορά τους και την μέχρι τώρα άριστη και εποικοδομητική συνεργασία, Σχολείου και Συλλόγου Γονέων και ευχήθηκε σε μαθητές, δασκάλους και γονείς να έχουν μια ευτυχισμένη νέα χρονιά με ζητούμενο την καθολική ΥΓΕΙΑ!

Και του χρόνου!!

Προσφορά μασκών από το Κέντρο Πρόληψης Αλκυόνη

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα περπατούν και υπαίθριες δραστηριότητες

Την Πέμπτη 14/01/2021 παραδόθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ευρυτανίας “ΑΛΚΥΩΝΗ” στο σχολείο μας υφασμάτινες μάσκες προστασίας από τον Covid-19 για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Τις μάσκες παρέδωσαν στον Διευθυντή του Σχολείου κ. Μοτσιόλα Σιδέρη η Πρόεδρος κ. Καλαντζή Αικατερίνη, τα μέλη του Δ.Σ καθώς και οι εργαζόμενες του Κέντρου.

Οι υφασμάτινες μάσκες πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας από τον Covid-19 και φέρουν το λογότυπο του Κέντρου Πρόληψης.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Παραδίδοντας τις μάσκες η Πρόεδρος αναφέρθηκε στο λόγο αυτής της συμβολικής ενέργειας ο οποίος είναι η μερική κάλυψη των αυξημένων αναγκών μαθητών και εκπαιδευτικών και η ενίσχυσή τους στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής παραλαμβάνοντας τις μάσκες ευχαρίστησε θερμά το Κέντρο τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες είναι άξιες αναφοράς και μίμησης και δείχνουν την αμέριστη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και τη συνοχή της κοινωνίας μας σ’ αυτή την δύσκολη εποχή.

Τι ορίζει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τον αερισμό των σχολικών αιθουσών

«Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.»

 

Η εγκύκλιος εδώ  Λήψη

 

Επαναλειτουργία Σχολείου! Καλή χρονιά!!

Αγαπητοί/-ές μαθητές και μαθήτριες, αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Από τη Δευτέρα 11/01/2021 τίθεται σε εφαρμογή η δια ζώσης διδασκαλία. Το σχολείο μας θα λειτουργήσει κανονικά με το υπάρχον ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων, με κοινή ώρα προσέλευσης αλλά με διαφορετικές ώρες αποχώρησης. Η πρωινή ζώνη και το Ολοήμερο πρόγραμμα επίσης θα λειτουργήσουν κανονικά.

Έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που συστήνει ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID19. Παράλληλα σας ενημερώνουμε για τους κανόνες που πρέπει απαραίτητα να τηρούν μαθητές και γονείς έτσι ώστε όλοι συνεχίζοντας την καλή συνεργασία μας να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του σχολείου.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ- ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ

Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές όλων των τάξεων υποχρεούνται να φορούν υφασμάτινη ή μάσκα μιας χρήσης κατά την είσοδο, παραμονή (μαθήματα, διαλείμματα και αποχώρηση. Εξαίρεση αποτελεί το μάθημα της γυμναστικής. 

Η είσοδος απαγορεύεται για τον οποιονδήποτε στο σχολείο. Επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και θα πραγματοποιείται έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διεύθυνση και θα γίνεται με τη χρήση μάσκας. Δεν επιτρέπεται η είσοδος χωρίς μάσκα.

Οι μαθητές εκτός από τη μάσκα που θα φορούν καλό είναι να έχουν μία δεύτερη εφεδρική μάσκα σε ένα σακουλάκι, σε περίπτωση που η πρώτη λερωθεί, πέσει κάτω, σκιστεί κλπ. καθώς χαρτομάντιλα και αντισηπτικό.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας.

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης, μπορεί να προκριθεί από τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς καθώς και οι μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν την μάσκα τους, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το Υπουργείο διέθεσε σε κάθε μαθητή από δύο μάσκες τις οποίες θα παραλάβουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Διαλείμματα

Προβλέπονται ξεχωριστά μέρη αυλής για κάθε τμήμα μαθητών/τριών. Έχουν τοποθετηθεί σε κάθε αίθουσα αντισηπτικά χεριώνσυσκευές με χειροπετσέτες και υγρό σαπούνι στις τουαλέτες ενώ θα υπάρχει συστηματικός καθαρισμών αιθουσών και τουαλετών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ 

Η λειτουργία του σχολείου γίνεται τηρουμένων των ακόλουθων κανόνων και πρακτικών:

Προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού, κατά την προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών, και για να προστατεύσουμε την υγεία όλων, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, σε ειδική συνεδρίαση, αποφάσισαν τα εξής:

Η Πρωινή προσέλευση θα γίνεται από τις 08:00 – 08:15 για όλα τα παιδιά.  (Δείτε το χάρτη)

 

Οι μαθητές της Α – Β – Γ  Τάξης θα εισέρχονται από την κεντρική είσοδο.

Οι μαθητές της Δ – Ε –  ΣΤ τάξης από την δεύτερη (πάνω) είσοδο.

Πρωινή συγκέντρωση στην αυλή του σχολείου δεν θα γίνεται. Οι μαθητές θα μπαίνουν κατευθείαν στην τάξη τους, όπου θα τους υποδέχεται ο εκπαιδευτικός που διδάσκει την πρώτη ώρα.

 

Η αποχώρηση των παιδιών θα γίνεται τμηματικά, ως εξής:

Η Α΄,  Γ΄, Δ΄  τάξεις θα αποχωρούν στις 13:10.

Η Α΄ τάξη θα αποχωρεί από την κεντρική είσοδο.

Η Γ΄ τάξη θα αποχωρεί από τη δεύτερη (πάνω) είσοδο.

Η Δ΄ τάξη θα αποχωρεί από την τρίτη (πίσω)είσοδο επί της οδού Νικολάου.

Η Β΄, Ε΄1, Ε΄2, ΣΤ΄1 ΣΤ΄2 τάξεις θα αποχωρούν στις 13:15.

Η Β΄ τάξη θα αποχωρεί από την κεντρική είσοδο.

Οι Ε΄1 – Ε΄2  τάξεις θα αποχωρούν από τη δεύτερη (πάνω) είσοδο.

Οι ΣΤ΄1 – ΣΤ΄2  τάξεις θα αποχωρούν από την τρίτη (πίσω)είσοδο επί της οδού Νικολάου.

Το κυλικείο του σχολείου θα λειτουργεί με ειδικό πρωτόκολλο και διαθέτει συσκευασμένα τρόφιμα.

Ιδιαίτερη προσοχή!!: Μαθητής/τρια που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχα ή φτάρνισμα κ.α.) ή πυρετό παραμένει στο σπίτι και απέχει από την παρακολούθηση μαθημάτων. Επιστρέφει στο σχολείο μετά από δύο μέρες απύρετο. (48 ώρες)

Επίσης, συστήνεται αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτάρνισμα.

Αγαπητοί γονείς,

Η ανησυχία όλων μας είναι μεγάλη γι αυτό είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης. Η σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας (ώρα προσέλευσης, ώρα αποχώρησης υποχρεωτική σωστή χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών, διατήρηση αποστάσεων, αποφυγή ανταλλαγής προσωπικών αντικειμένων κλπ) είναι ευθύνη  όλων μας.

 

Καλή Χρονιά! Καλή δύναμη! Μαζί θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία!

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου