ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

 

Σχολικό έτος:  2021-2022

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

 

 

Α. Οι γενικές κατευθύνσεις και προσανατολισμοί που επιλέχθηκαν με βάση την ανάλυση αναγκών των μαθητών/τριών και της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας για το σύνολο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» των τάξεων το συγκεκριμένο σχολικό έτος (συνοπτικά όραμα, στόχοι του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας).

 

 

Η «ποιοτική εκπαίδευση» νοείται ως η εκπαίδευση που…

Α. προωθεί τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα περιβάλλον μάθησης  που αναγνωρίζει τις μαθησιακές και κοινωνικές ανάγκες όλων.

Β. επιτρέπει στους μαθητές και στις μαθήτριες να αναπτύξουν κατάλληλες ικανότητες, αυτοπεποί-θηση και κριτική σκέψη, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Συμβούλιο της Εύρώπης

 

ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ

 

Οι μαθητές μας βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις που αφορούν το μέλλον τους. Για να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία, για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα χρειάζονται πλήθος γνώσεων και δεξιοτήτων. Φιλοδοξία μας είναι, μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, το Σχολείο μας να είναι ένας ζωντανός οργανισμός μάθησης σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με συγκεκριμένους στόχους, διαδικασίες και δραστηριότητες.

 

Η Αποστολή μας

 

Η αποστολή του σχολείου μας εντάσσεται στην ευρύτερη αποστολή της Παιδείας όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Τέχνη, την Παιδεία και την Επιστήμη:

 

‘’1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.

 

  1. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

 

  1. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.

 

  1. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.’’

 

Η Φιλοσοφία μας

 

Η φιλοσοφία του σχολείου είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και αυτογνωσία και να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό που διαθέτουν με βασικές αρχές τον αυτοσεβασμό, τον σεβασμό προς τους άλλους και το περιβάλλον, την αίσθηση της υπερηφάνειας μέσα από τις σχολικές και τις εθνικές μας παραδόσεις αλλά και την εκτίμηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας μέσα στην κοινότητα τους.

 

Το Όραμά μας

Το όραμα και ο στόχος του Διευθυντή και των μελών της Σχολικής Κοινότητας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας που να ανταποκρίνεται στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες και προκλήσεις του 21ου αιώνα, θέτοντας τον μαθητή στο επίκεντρο των αλλαγών και σκοπεύοντας στη συνολική βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο , δημοκρατικό, χαρούμενο σχολείο όπου όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης  και ο αλληλοσεβασμός  μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας  να είναι τέτοιος που να προάγει την καλλιέργεια και την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μας, στον γνωσιολογικό, στον συναισθηματικό  και στον ψυχοκινητικό τομέα.

 

Ο Στόχος μας

Είναι ένα Σχολείο που επιδιώκει την εξωστρέφεια με τη διαμόρφωση ενός δημιουργικού και ανοικτού, εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, την ευαισθησία για το περιβάλλον- αειφορία, τη βιωματικότητα και την ενεργό συμμετοχή, που όχι μόνο επιδέχεται αλλά ενθαρρύνει και δημιουργεί καινοτομία.
Ένα Σχολείο ενταξιακό που αξιοποιεί τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαφοροποιημένες ανάγκες και ικανότητες των μαθητών.
Ένα Σχολείο ψηφιακό που συμβαδίζει αρμονικά με τις κλασικές μορφές «προφορικότητας» και «εγγραμματοσύνης» κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργατικότητας, αλληλεγγύης και ομαδικού πνεύματος.

 

 

 

Η επίτευξη των στόχων μας διασφαλίζεται με:

 

  • τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με πρόσβαση στη γνώση και στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, ως απαραίτητο εφόδιο για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό, εξασφαλίζοντας το καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα
  • την ανακάλυψη της σπουδαιότητας του Ελληνικού Πολιτισμού  στον παγκόσμιο χάρτη της γνώσης μέσω της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Επιστήμης και των Μαθηματικών στο πλαίσιο της διαθεματικής εκπαίδευσης.
  • την ανάδειξη της μαγείας της ανάγνωσης μέσω των λογοτεχνικών βιβλίων στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας
  • την εκμάθηση και επιλογή ξένων γλωσσών παρέχοντας στους μαθητές τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους λαούς και πολιτισμούς
  • την αξιοποίηση των εικαστικών τεχνών αναπτύσσοντας την αισθητική καλλιέργεια τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των μαθητών και των μαθητριών μας.
  • τη φυσική αγωγή, για τη σωστή σωματική διάπλαση, την εξάσκηση των κινητικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας  συνολικά εφαρμόζοντας και καινοτόμες δράσεις
  • τη διάχυση των ιδεών, σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη με περιεχόμενα και δραστηριότητες που θα εδραιώσουν θετικές συμπεριφορές
  • την υιοθέτηση και προώθηση των αξιών του αυτοσεβασμού, της συνεργασίας, του σεβασμού και της αγάπης για τους συνανθρώπους μας, το περιβάλλον και την πατρίδα.

 

Στο πλαίσιο της ζωής του Σχολείου, για την υλοποίηση των επιδιώξεων, αναπτύσσονται δραστηριότητες που εστιάζουν:

 

  • στις ανθρώπινες σχέσεις και στην κοινωνική συμπεριφορά για τη βελτίωση του κλίματος του Σχολείου
  • στην υγεία και την υγιεινή
  • στην ψυχική και συναισθηματική υγεία
  • στη συλλογικότητα και στον αλτρουϊσμό
  • στην ανοχή στη διαφορετικότητα
  • στην καλλιέργεια της αισθητικής
  • στην υπευθυνότητα
  • στο περιβάλλον
  • στην ανάπτυξη θετικού πνεύματος και στάσης με ταυτόχρονη ενθάρρυνση για συμμετοχή στις δράσεις της σχολικής κοινότητας.

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΑΞΗΣ/ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

Σε κάθε τάξη και τμήμα δημιουργείται ομάδα συνεργασίας από τουςαναλαμβάνοντεςτα εργαστήριακαι ορισμένους διδάσκοντες στα τμήματα αυτά (ενδεχομένως και με την υποστήριξη του επιμορφωτή)και διαμορφώνεται τοσχέδιο δράσης για κάθετάξη / τμήμα [Εντυπο].

  • Αποτύπωση των δεξιοτήτων στις οποίες θα δοθεί έμφαση ανά τάξη ή τμήμα.
  • Επιλογήτης σειράς υλοποίησης των θεματικών αξόνων/ κύκλων
  • Επιλογήυποθεματικήςαπό κάθε θεματικό άξονα (βλ. δεξιά στήλη)μεβάση τοθέμα της και τις δεξιότητες που προάγει(απότο αρχείο «ταυτότητα του προγράμματος».
  • Επιλογή των εργαστηρίων που θα γίνουν στο πλαίσιο των διαθέσιμων 5 –7 διδακτικών ωρών.
  • Καταγραφήαναγκών για επιπλέον επιμόρφωση.

Προτάσεις για τροποποιήσεις των εργαστηρίων που περιλαμβάνει κάθε επιλεγείσα υποθεματική, στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων των μαθητών, τυχόν ιδιαίτερων αναγκών των εμποδιζόμενων μαθητών, των κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών του σχολείου και της παιδαγωγικής ελευθερίας των διδασκόντων.

  • Προσδιορισμός των στοιχείων υλοποίησης που πρέπει να καταγράφονται/ αναρτώνται στην πλατφόρμα 21+ (φάκελος μαθητή, ημερολόγιο συναντήσεων/φάκελος εκπαιδευτικού).
  • Διερεύνηση ανάγκης εξωτερικών συνεργασιών (π.χ. με τους συγγραφείς των εργαστηρίων)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β.  Κατανομή  ωρών  και ανάθεση προγραμμάτων καλλιέργειας των «Εργαστηρίων δεξιοτήτων»  στους/στις  εκπαιδευτικούς του σχολείου ως εξής:

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ/Η  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 

 

ΕΥ ΖΗΝ

1ος κύκλος

(10 Οκτωβρίου-30 Νοεμβρίου)

Α1 Ένας υγιής κόσμος Βούλγαρη Παρασκευή
Α2 Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περπέτεια του στον Κόσμο Γεραντώνη Ευσταθία
Β1 “Το τραγούδι της χαράς” Μανάκα Ελένη
 
Γ1 “Αχνοφεγγίσματα” Κούτου Άννα
 
Δ1 “Μαθαίνω να είμαι ασφαλής στο δρόμο” Πολίτη Κωνσταντίνα
 
Ε1 “Η φιλία” Αναγνώστου Θεοδώρα
Ε2 ΑΠΟ-καλύπτω Ιωάννου Θεοδώρα
ΣΤ1 “Ταξιδεύω…Μαθαίνω…Μεγαλώνω…” Δρίτσα Μαρία
ΣΤ2 “Αποδέχομαι το σώμα μου” Αρβανιτόγιαννη Υπερμάχω
 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    2ος κύκλος (Δεκέμβριος έως 7 Φεβρουαρίου)

Α1 Φροντίζω το περιβάλλον-οικολογική συνείδηση Βούλγαρη Παρασκευή
Α2 Θάλασσα χωρίς πλαστικά Γεραντώνη Ευσταθία
Β1 “Σεισμός- και τώρα τι κάνω;” Μανάκα Ελένη
 
Γ1 “Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ” Κούτου Άννα
 
Δ1 “Το νερό με μέτρο” Πολίτη Κωνσταντίνα
 
Ε1 “Μαθαίνουμε για τις πλημμύρες” Αναγνώστου Θεοδώρα
Ε2 ¨Όταν είδα τη φωτιά… Ιωάννου Θεοδώρα
ΣΤ1 “Όταν οι πλάκες συγκρούονται” Δρίτσα Μαρία
ΣΤ2 “Μετά την πυρκαγιά, τι;” Αρβανιτόγιαννη Υπερμάχω
 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ

   3ος κύκλος

(10 Φεβρουαρίου έως τέλη Μαρτίου)

Α1 Ενδιαφέρομαι και ενεργώ κάνε πράξη την συνεργασία και την προσφορά-αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα Βούλγαρη Παρασκευή
Α2 Δημιουργώ και καινοτομώ-Μικροί εξερευνητές Γεραντώνη Ευσταθία
Β1 “Out of Eden Learn- Παρατηρώ, αφηγούμαι και αλληλεπιδρώ” Μανάκα Ελένη
 
Γ1 “Ουράνιο τόξο” Κούτου Άννα
 
Δ1 “Αγαπώ όλους τους ανθρώπους γύρω μου” Πολίτη Κωνσταντίνα
 
Ε1 “Μαζί μπορούμε” Αναγνώστου Θεοδώρα
Ε2 Βοήθα-Βοήθα! Ιωάννου Θεοδώρα
ΣΤ1 “Τα επαγγέλματα του μέλλοντος” Δρίτσα Μαρία
ΣΤ2 “Παιδιά και δικαιώματα” Αρβανιτόγιαννη Υπερμάχω
 

 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

4ος κύκλος

(Απρίλιος – Μάιος)

Α1 Δημιουργώ και καινοτομώ Βούλγαρη Παρασκευή
Α2
Β1 “Στην τσέπη χαρτζιλίκι” Μανάκα Ελένη
 
Γ1 “Της Άρτας το Γιοφύρι” Κούτου Άννα
 
Δ1 “Ελλάδα μου η χώρα μου” Πολίτη Κωνσταντίνα
 
Ε1 “Ελλάδα μου, η χώρα μου” Αναγνώστου Θεοδώρα
Ε2 Χιούστον έχουμε πρόβλημα Ιωάννου Θεοδώρα
ΣΤ1 “Έχω και εγώ δικαιώματα, είμαι παιδί” Δρίτσα Μαρία
ΣΤ2 “Επάγγελμα- Δικαίωμα του καθένα” Αρβανιτόγιαννη Υπερμάχω

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλείνεται το πρακτικό και υπογράφεται:

 

Ο Διευθυντής                                                                                                                              Οι εκπαιδευτικοί               

Χρήστος Μουργιάς

Δρίτσα Μαρία

Πολίτη Κωνσταντίνα

Κεφάλα Ευμορφία

Κούτου Άννα

Μανάκα Ελένη

Αναγνώστου Θεοδώρα

Αρβανιτόγιαννη Υπερμάχω

Γεραντώνη Ευσταθία

Βούλγαρη Παρασκευή

Γουρνάς Αθανάσιος

Παπακωνσταντίνου Έλλη

Ιωάννου Θεοδώρα

Φενερίδη Έλλη

Ψάλτη Μαρία

Τζαλαλής Κωνσταντίνος

Δαλαμάγκας Νικολάος

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού

«Το Σχολείο σε Κίνηση:

Αθλούμαστε δημιουργικά».

Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».
Θέση μας λοιπόν  για την ημέρα αυτή είναι η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις. Πιστεύουμε ότι  ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και άσκησης οδηγεί στην απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των μαθητών/τριών, αποβάλλοντας την αδράνεια και την υποκινητικότητα, που αποτελούν τις κύριες αιτίες αύξησης της παχυσαρκίας στους νέους σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Με σύνθημα «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά» την Παρασκευή 24Σεπτεμβρίου η σχολική μας μονάδα υλοποίησε εντός του σχολικού ωραρίου ποικίλες αθλητικές δράσεις. Το σχολείο μας, έχοντας σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γήπεδο της πόλης (τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του COVID) Όπου οι τάξεις Ε& ΣΤ πραγματοποίησαν αθλοπαιδιές  με επιτηρητές τον Γυμναστή του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς.

Οι δράσεις για την ημέρα αυτή συνεχίστηκαν στη αυλή του σχολείου παίρνοντας μέρος όλες οι τάξεις οι οποίες μέχρι να επιστρέψουν οι μεγάλες τάξεις παρακολούθησαν Βίντεο άκουσαν τραγούδια και ζωγράφισαν το σύνθημα της ημέρας.

Έγιναν αγώνες δρόμου, αντοχής και στο τέλος όλες οι τάξεις του σχολείου δημιούργησαν κύκλους  επειδή πιστεύουμε ότι ο κύκλος ΕΝΩΝΕΙ..και πετώντας μπαλόνια  φωνάζοντας το σύνθημα της ημέρας έκλεισε και η 8η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού.

Υπεύθυνος  Διοργάνωσης: Αθανάσιος Γουρνάς, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο σχολείο μας.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ

 

 

 

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στις 900πμ στο προαύλιο χώρο του σχολείου από τον Πατήρ Νικόλαο Δεληγιάννη και Πατήρ Ευστάθιο Αναγνώστου (που πολύ ευχαριστούμε για τις ευχές και συμβουλές που έδωσαν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας.)

Οι μαθητές θα παραμείνουν στο χώρο του σχολείου για περίπου μίση ώρα, ώστε να γνωρίσουν τους δασκάλους τους και να παραλάβουν τα «δώρα» (τσάντες, κασετίνες και σχολικά είδη)δωρεά από την Περιφέρεια και από προσφορές από την αγάπη και αλληλεγγύη του κόσμου ως πυρόπληκτη περιοχή)

Όλοι οι μαθητές θα προσέλθουν στο χώρο του σχολείου με πιστοποιητικό αρνητικού self test. Φορώντας μάσκα προστασίας

Σχετικά με τους μαθητές της Α΄ τάξης, θα μπορεί να τους συνοδεύει ένας γονέας στην αυλή του σχολείου (σε απόσταση και  ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να φέρει, το δικό του πιστοποιητικό αρνητικού self test. )

Από τον Διευθυντή του σχολείου και το Διδακτικό προσωπικό

Ευχόμαστε σε όλους και όλες ευλογημένη σχολική χρονιά με υγεία, φώτιση και αγάπη!

 

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 9.00 π.μ.
ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Β ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID19.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ SELF TEST ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!