Το 1ο Δημ. Σχολ. Ιστιαίας πάει στους Δελφούς

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο επιβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δυο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, συναντήθηκαν οι δυο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος, για να του υποδείξουν το κέντρο του κόσμου. Εκεί στον “Ομφαλό της γης“, όπως ονομάστηκαν οιΔελφοί, ο θεός Απόλλωνας ίδρυσε το ιερό του, σκοτώνοντας τον δράκοντα Πύθωνα. Οι Δελφοί αποτέλεσαν για αιώνες το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των Αρχαίων Ελλήνων καθώς εκεί βρισκόταν το σημαντικότερομαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. 

 Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 το σχολείο μας πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή. Προορισμός μας οι Δελφοί και συγκεκριμένα το θέατρο “Φρύνιχος” με την εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιτέας. Εκεί παρακολουθήσαμε σε διασκευή, την τελευταία σωζώμενη κωμωδία του Αριστοφάνη “Πλούτος“. Σ΄αυτήν ο συγγραφέας σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, την κακή διανομή του πλούτου, αλλά και τη διαφθορά που συνήθως ο πλούτος επιφέρει.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και στις αίθουσές του φιλοξενεί ευρήματα από τον αρχαιλογικό χώρο του μαντείου και κυρίως αναθήματα αφιερωμάνα στο ιερό του Απόλλωνα. Εντυπωσιαστήκαμε από τα εκθέματα και ιδιαίτερα από τον “Ηνίοχο“, τον “Ομφαλό” και την “Σφίγγα των Ναξίων“.

Ωστόσο η ώρα είχε περάσει και πεινασμένοι καθώς ήμασταν σταματήσαμε στο φιλόξενο “Χάνι του Ζεμενού” για να γευματίσουμε, ενώ έξω έβρεχε καταρρακτωδώς.

 Τελευταίος σταθμός μας η Λιβαδειά. Μέσα στα πλαίσια του διαθέσιμου χρόνου επισκεφθήκαμε το πάρκο της Κρύας. Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρράκτες που σχηματίζονται από τα νερά της Έρκυνας, συνθέτουν το τοπίο στην πανέμορφη αυτή περιοχή.

Στις 5.30 μ.μ. αναχωρήσαμε από την κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς για την Αρκίτσα απ΄όπου  πήραμε το φέρυ μπωτ για την επιστροφή, κουβαλώντας μαζί μας πολύχρωμες εικόνες , γνώσεις, γεύσεις, μυρωδιές, τραγούδια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *