Ανάδειξη του Μείζονος Προβλήματος Χωρισμού της Α’ Τάξης Δημοτικού: Η Ανάγκη Δημιουργίας Δύο Τμημάτων
Την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο σχολείο μας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου, ,της Προϊσταμένης Αθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, του διδακτικού προσωπικού,εκπροσώπων του Συλλόγου Δασκάλων Θεσπρωτίας, του συλλόγου Γονέων και άλλων φορέων. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανάδειξη του σοβαρού ζητήματος που αφορά τον χωρισμό της Α’ τάξης σε δύο τμήματα, αντί για ένα πολυπληθές τμήμα.
Ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι ότι για την επερχόμενη σχολική χρονιά έχουν εγγραφεί 28 μαθητές στην Α’ τάξη. Ο αριθμός αυτός καθιστά αναγκαίο τον διαχωρισμό της τάξης σε δύο τμήματα για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου. Ένα πολυπληθές τμήμα δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και στην ομαλή προσαρμογή των μικρών μαθητών στο σχολικό περιβάλλον.
Στη συνάντηση, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των γονέων και των υπολοίπων φορέων οι οποίοι υποστήριξαν ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της οικονομίας και της τυποποίησης, αλλά να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαθητών και των τοπικών κοινωνιών. Η Περιφερειακή Διευθύντρια και η Προϊσταμένη τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης δημιουργίας δύο τμημάτων, κατανοώντας τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός τμήματος με τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών. Ωστόσο, τονίστηκε η αναγκαιότητα τήρησης της συμπληρωματικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, που καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων.
Η ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν στη συνάντηση είναι κρίσιμη. Στόχος είναι να κατανοήσουν όλοι το βάθος του προβλήματος και να υποστηρίξουν τις προσπάθειές για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση των παιδιών .
Η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, μετά την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

