Το σχολείο μας

 

IMG 9871Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, είναι οργανικά 12/θέσιο. Το Σχολικό Έτος 2023-2024 λειτουργεί με 9 τμήματα, στα οποία φοιτούν 38 μαθήτριες και μαθητές, Δημοτικού Σχολείου, ηλικίας 6 έως 14 ετών.

Το σχολείο μας στεγάζεται σε 3 κτίρια που παραχωρεί το Ίδρυμα για το Παιδί “Παμμακάριστος”. Στην ίδια έκταση βρίσκονται τα κτίρια του ιδρύματος (διοίκηση, οικοτροφείο και εργαστήρια) και το ΕΕΕΚ Νέας Μάκρης. Η διεύθυνση είναι Λεωφόρος Μαραθώνος 1, ΤΚ 19005, Νέα Μάκρη.

Το πρόγραμμα λειτουργίας είναι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το εξής:

Έναρξη – λήξη μαθημάτων βασικού προγράμματος 8.15΄-13.15΄

Υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερου – προαιρετικού προγράμματος (13.15΄-16.00΄), για όσα παιδιά το αιτούνται.

Οι μαθητές μας προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής και όσοι από αυτούς το επιθυμούν, μεταφέρονται δωρεάν με λεωφορεία που μισθώνει η Περιφέρεια Αττικής.

Στα περιεχόμενα του προγράμματος, περιλαμβάνονται αντικείμενα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσαρμοσμένα κατάλληλα και βασισμένα σε εξατομικευμένες πρακτικές.

Επιπλέον πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, ενίσχυσης των μαθητών και της ένταξής τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, όπως συνεργασίες με γειτονικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Εικόνες πριν την αλλαγή του σχολείου μας:

Εικόνες μετά την αλλαγή του σχολείου μας:

IMG 6795

IMG 3789

IMG 6796

Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης:

IMG 6952

IMG 6951

Δράσεις με το 1ο ΔΣ Νέας Μάκρης

Το σχολείο μας επισκέφτηκε το 1ο ΔΣ Νέας Μάκρης στο οποίο μας υποδέχτηκε  η Υπεύθυνη  Πολιτιστικών θεμάτων κα Μαίρη Μπιρμπίλη μαζί με την εκπαιδευτικό Αριστέα Βουριώτη οι οποίες μας παρουσίασαν τα πολυτροπικά και διαδραστικά βιβλία και στη συνέχεια μοιράστηκαν στα παιδιά ώστε να τα παρατηρήσουν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους. Στην δράση αυτή πρωταγωνιστής ήταν το βιβλίο Terra Ultima το οποίο διαβάσαμε και στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν τα δικά τους διαφορετικα- φανταστικά ζώα.

IMG 3736
IMG 3735
IMG 3732
IMG 3733
IMG 3734
IMG 3737
IMG 3738
IMG 3739

Συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικού βιβλίου Παλλήνης

Τα βιβλία ενθαρρύνουν τη φαντασία των παιδιών, την ανάπτυξη της γλωσσικής και κοινωνικής δεξιότητας και την κατανόηση του κόσμου γύρω τους. Επίσης, τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και να αναπτύξουν ηθικές αξίες.
Σήμερα μαζί με το 7ο ΔΣ Γέρακα συμμετείχαμε στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Φραντς Κλάφτα» από την συγγραφέα και εικονογράφο Κατερίνα Κρις.

IMG 3574
IMG 3526
IMG 3539
IMG 3575
IMG 3578
IMG 3579
95E60887 A708 4666 8C93 F9199138A796

Μαθαίνω για την υγιεινή διατροφή και την σημασία των φρούτων σε αυτή.

Η εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή στο σχολείο είναι σημαντική για να δημιουργηθούν υγιείς διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία. Προσφέρει πληροφορίες για ισορροπημένα γεύματα, σημαντικότητα των φρούτων και λαχανικών, και πρακτικές για υγιεινή ζωή.

Σημερα μάθαμε διαφορά είδη φρούτων,την θρεπτική τους αξία και πως μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία μας.

Τέλος με τα παιδιά φτιάξαμε φρουτοσαλάτα με τα αγαπημένα φρούτα του κάθε παιδιού.

IMG 3487
IMG 3486
IMG 3485
IMG 3484
IMG 3483
IMG 3481

Εργαστήρι κηπουρικής

Ένα εργαστήρι κηπουρικής βοηθάει τα παιδιά να μάθουν για την φύση, την βιοποικιλότητα και την αειφορία επίσης διδάσκει στα παιδιά τον σεβασμό για το περιβάλλον και την φύση γενικότερα ! Σήμερα στο εργαστήρι κηπουρικής που κάναμε με τα παιδιά φυτέψαμε τα δικά μας λουλούδια και στολίσαμε την τάξη μας!

IMG 3419
IMG 3420
IMG 3415
IMG 3412
IMG 3414
IMG 3410
IMG 3416

Μαθαίνω για την Μεσογειακή διατροφή!

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα διατροφικά πρότυπα. Έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Είναι  εξαιρετικά σημαντική για την υγεία των παιδιών. Η πλούσια ποικιλία τροφίμων που περιλαμβάνει, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρι, ολικά δημητριακά και ελαιόλαδο, παρέχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και την υγεία τους.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η εκμάθηση της μεσογειακής διατροφής στα παιδιά μπορει να έχει μεγάλη επίδραση στις διατροφικές τους συνήθειες και να τα ενθαρρύνει να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες για όλη τους τη ζωή.

Μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποίησαν η προβαθμίδα και η μεσαία βαθμίδα του σχολείου μας μαζί με τις δασκάλες τους μάθανε τα παιδια διαφορετικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής,τις θρεπτικές τους αξίες και πως να συνδυάζονται για μια ισορροπημένη διατροφή.Το μικρό και λαχταριστό σνακ που ετοιμάσανε περιείχε κάποια από τα πιο σημαντικά στοιχεία της μεσογειακης διατρόφης!

Τέλος , δημιουργήθηκε ένα μικρό κυλικείο από τις δύο τάξεις και όλα τα παιδιά του σχολείου πέρασαν για να αγοράσουν και να δοκιμάσουν το υπέροχο σνακ!

IMG 3320
FF7AC0B4 3829 428A BB35 FF82BAC6497C
B8651AA5 C6C6 4A4E 9FE4 EFD3956A268A
IMG 3332
IMG 3337
IMG 3334

IMG 3340

IMG 3335
IMG 3333
36B94667 EAB7 4EFE 8B9C AC82BFA572A8

Ενημέρωση για τις εποχικές αλλεργίες

Με την ανοιξη πλέον, να έχει έρθει, εμφανίζεται και κάτι άλλο λιγότερο… ευχάριστο και αυτό είναι η εποχική αλλεργία. Οι εποχικές αλλεργίες προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε μία εξωτερική ουσία, όπως π.χ. η γύρη, η οποία συνήθως βρίσκεται σε αφθονία στην ατμόσφαιρα όταν ανθίζουν τα λουλούδια και τα δέντρα την άνοιξη.

Όταν κανείς εμφανίσει μία εποχική αλλεργία, το ανοσοποιητικό του, μέσω των αντισωμάτων που παράγει, αναγνωρίζει το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο ως βλαβερό, με αποτέλεσμα την πυροδότηση ερεθισμού στον ρινικό κόλπο ή στους αεραγωγούς. Γι’ αυτό τον λόγο, το όλο φαινόμενο είναι ευρύτερα γνωστό και ως «αλλεργική ρινίτιδα».

Παρόλο που οι εποχικές αλλεργίες είναι κοινές κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, είναι πιθανό να εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς πολλά φυτά αποβάλλουν τη γύρη τους σε διαφορετικές εποχές. Βάσει των παραγόντων που πυροδοτούν την αλλεργία του καθενός, είναι επίσης πιθανό κάποιος να εμφανίσει αλλεργική ρινίτιδα περισσότερες από μία φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Ποια είναι τα πιο κοινά αλλεργιογόνα

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι:

  • η γύρη από τα δέντρα (εμφανίζεται συνήθως Μάρτιο και Απρίλιο),
  • η γύρη από το γρασίδι (εμφανίζεται Ιούνιο και Ιούλιο),
  • η αμβροσία (εμφανίζεται το φθινόπωρο)
  • και η μούχλα (εμφανίζεται το φθινόπωρο).

Πολλοί, ωστόσο, εμφανίζουν αλλεργία και στα ακάρεα της σκόνης και στο τρίχωμα της γάτας ή του σκύλου – αλλεργιογόνα, τα οποία δεν έχουν εποχικό περιορισμό.

Εποχική αλλεργία: Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ποικίλλουν και μπορεί να είναι, από ελαφρά, μέχρι σοβαρά. Τα πιο κοινά είναι τα εξής:

• Φτέρνισμα
• Ρινική καταρροή
• Βουλωμένη μύτη
• Φαγούρα στα μάτια
• Υγρά μάτια
• Φαγούρα στη μύτη, στον λαιμό και στον ακουστικό πόρο
• Συμφόρηση στα αυτιά

Λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι:

• Ο πονοκέφαλος
• Η δύσπνοια
• Το λαχάνιασμα
• Ο βήχας

Κι ενώ ο καθένας μπορεί να εμφανίσει μία εποχική αλλεργία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η παράλληλη ύπαρξη άσθματος κ.α.

Πρόληψη

Παρόλο που η πρόληψη των εποχικών αλλεργιών είναι πάντα σχετική του τύπου της αλλεργίας και του αλλεργιογόνου που επηρεάζει τον καθένα, μερικά γενικά προληπτικά μέτρα είναι τα ακόλουθα:

– Αποφεύγουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, την έκθεση στο αλλεργιογόνο που μας πυροδοτεί την αλλεργία. Αν, για παράδειγμα, είμαστε αλλεργικοί στη γύρη από τα λουλούδια και τα δέντρα, φροντίζουμε να περιορίζουμε τις εξόδους μας κατά τις περιόδους έξαρσης, μένοντας μέσα με τα παράθυρα κλειστά. Επιπλέον, μια καλή λύση είναι και η χρήση μάσκας (με την οποία είμαστε πλέον εξοικειωμένοι, λόγω της πανδημίας) κατά τις εξόδους μας, ειδικά τις μέρες που έχει αέρα. – Κρατάμε ημερολόγιο, καταγράφοντας τι μας προκάλεσε αλλεργικά συμπτώματα και τι μπορεί να τα χειροτέρευσε. Σημειώνοντας τις δραστηριότητες και τις κινήσεις μας, μπορεί να βοηθηθούμε στην αναγνώριση των παραγόντων που πυροδοτούν την αλλεργία μας και να κινηθούμε ανάλογα.

Τρόποι αντιμετώπισης

Μιλώντας για αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών, εννοούμε κυρίως τη διατήρηση των συμπτωμάτων σε ύφεση, καθώς η έκθεση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει συνήθως καλό καιρό και παντού υπάρχουν ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, είναι συχνά αναπόφευκτη. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να περάσει κανείς την περίοδο της αλλεργίας του όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνα», χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία, όπως οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή κάποιο συνταγογραφούμενο ή μη σκεύασμα που θα προτείνει ο ειδικός.

πηγή:Υπουργείο υγείας

4 Απριλίου:Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Η συντροφιά ενός ζώου είναι θεραπευτική και όχι μόνο. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων μας επισκέφτηκε στο σχολείο ο Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» μαζί με κάποια από τα σκυλάκια τους! Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν  και έπαιξαν με τα ζωάκια τους!
IMG 3220
IMG 3214
IMG 3217
IMG 3215
IMG 3213
IMG 3218