28η Οκτωβρίου 1940: Το τελεσίγραφο στον Μεταξά, το «όχι» και ο εφιάλτης του πολέμου

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας. Ήταν τότε που οι Έλληνες αρνήθηκαν στις ιταλικές αξιώσεις.
Η 28η Οκτωβρίου του 1940 ήταν η ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά, με αποτέλεσμα την «είσοδο» της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Ο εφιάλτης του πολέμου άρχισε όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του στην Κηφισιά, τελεσίγραφο.

Απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Η απάντηση ήταν «Όχι» κι έτσι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των Ελληνο-αλβανικών συνόρων.

Η επέτειος του «Όχι» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Στη δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ.
Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Επίσημα η επέτειος γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.
Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, με την ελληνική σημαία να δεσπόζει σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ 5-10-2021

Αγαπητοί γονείς των μαθητών του 1ου Δημ.Σχ. Ελευθερίου Κορδελιού,
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: Το σχολείο μας, λόγω και του μεγέθους του, απαιτεί 2 τουλάχιστον καθαρίστριες σε καθημερινή βάση ώστε να καθαρίζεται επαρκώς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια,η οποία βρίσκεται σε άδεια, και μια δεύτερη, συμβασιούχα, η οποία κάνει μεν ό,τι μπορεί, είναι όμως στο σχολείο μας προσωρινά και η σύμβασή της λήγει το Νοέμβριο, ενώ την Τετάρτη 6-10 φεύγει σε άδεια. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προς τις υπηρεσίες του Δήμου (τμήμα Παιδείας, Αντιδήμαρχος κ.λπ.) το πρόβλημα παραμένει και ο κάθε αρμόδιος δηλώνει πως αδυνατεί να βοηθήσει. Ως εκ τούτου το σχολείο καθαρίζεται πλημμελώς, με αποτέλεσμα κάποιες αίθουσες να παραμένουν χωρίς σφουγγάρισμα, κυρίως δε οι αίθουσες του ολοημέρου όπου τα παιδιά σχολούν στις 4 καθώς και οι τουαλέτες, οι οποίες απαιτούν σχολαστική και συχνή καθαριότητα.Να σημειωθεί πως, ακόμα και όταν επιστρέψει η μόνιμα τοποθετημένη δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται αν δε δοθεί λύση άμεσα. Όλα τα παραπάνω εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των μαθητών αλλά και τη δική μας, δεδομένων και των συνθηκών της πανδημίας που βιώνουμε. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε, εφόσον οι δικές μας ενέργειες προς τη λύση του ζητήματος απέβησαν μέχρι στιγμής άκαρπες.

Με εκτίμηση
Η δ/ντρια και οι εκπ/κοι του σχολείου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας διδακτικής χρονιάς 2021-2022, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους για τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021:

Α. Προσέλευση-Αποχώρηση των μαθητών-τριών:
Η προσέλευση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται από την κύρια είσοδο του σχολείου (από την οδό Καραβαγγέλη). Η προσέλευση των παιδιών γίνεται από τις 08.00 μέχρι και τις 08.15. Τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται στην ώρα τους καθώς στις 8.15 οι πόρτες του σχολείου κλειδώνουν.
Οι μαθητές/τριες εισέρχονται στα τμήματά τους και η πρωινή προσευχή γίνεται εντός της αίθουσας.
Όλα τα παιδιά εισέρχονται στο χώρο του σχολείου φορώντας μάσκα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Την πρώτη εβδομάδα, από 13 μέχρι και 17 Σεπτεμβρίου 2021, τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη, τα παιδιά θα επιδεικνύουν τη σχολική κάρτα Covid κατά την είσοδό τους στο σχολείο.
Από την επόμενη εβδομάδα, 20 Σεπτεμβρίου και μετά, τα παιδιά θα επιδεικνύουν τη σχολική κάρτα Covid κατά την είσοδό τους στο σχολείο κατά τις ημέρες Τρίτη και Παρασκευή.
Οι μαθητές/τριες πρέπει καθημερινά να έχουν μαζί τους στο σχολείο τη σχολική κάρτα Covid. Η κάρτα πρέπει να είναι τυπωμένη ή χειρόγραφη. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία της κάρτας καθώς και στην υπογραφή του γονέα/κηδεμόνα. Την Τρίτη θα μοιραστούν στα παιδιά υποδείγματα της παραπάνω κάρτας.
Το αποτέλεσμα του self-test πρέπει να δηλώνεται ηλεκτρονικά στην ανάλογη πλατφόρμα.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται από 2 σημεία:
Από την κύρια είσοδο του σχολείου και από την είσοδο του κυλικείου.

Οι ώρες αποχώρησης των μαθητών/τριών, προς αποφυγή συγχρωτισμού, είναι οι εξής:
Τμήματα Α1, Α2, Β1 και Β2 ώρα 13.00.
Τμήματα Γ1, Γ2, Δ1 και Δ2 ώρα 13.10.
Τμήματα Ε1, Ε2, ΣΤ1 και ΣΤ2 ώρα 13.15.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών/τριών να βρίσκονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείου και κατά την αποχώρηση των παιδιών ώστε να αποφεύγονται τυχόν καθυστερήσεις.

Β. Διαλείμματα
Οι τάξεις Α, Β και Γ θα έχουν διαλείμματα σε διαφορετική ώρα από τις τάξεις Δ, Ε και ΣΤ και θα έχουν το δικό τους οριοθετημένο χώρο στην αυλή προς αποφυγή συγχρωτισμού.

ΤΑΞΕΙΣ Α, Β , Γ
1ο Διάλειμμα 9.40-10.00 20 λεπτά
2ο Διάλειμμα 11.30-11.45 15 λεπτά
3ο Διάλειμμα 12.20-12.30 10 λεπτά

ΤΑΞΕΙΣ Δ, Ε , ΣΤ
1ο Διάλειμμα 9.00-9.20 20 λεπτά
2ο Διάλειμμα 10.45-11.00 15 λεπτά
3ο Διάλειμμα 12.30-12.40 10 λεπτά

Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης.
Συστήνεται στους γονείς τα παιδιά να έχουν μαζί τους ένα τσαντάκι για το διάλειμμα ώστε να αποθηκεύουν το νερό τους, το φαγητό τους, την μάσκα τους, το αντισηπτικό τους… (μπορούν να έχουν, επίσης, 2 σακουλάκια μιας χρήσεως για τις μάσκες, ένα για τις καθαρές και ένα για τις χρησιμοποιημένες – συστήνεται να υπάρχουν περισσότερες από μια μάσκες).

Γ. Παραμονή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας .
Η χρήση της μάσκας στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου είναι υποχρεωτική για μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς.

Δ. Ολοήμερο Σχολείο – Σίτιση
Παρακαλούνται οι γονείς των μαθητών/τριών που θα φοιτήσουν στο Ολοήμερο, τουλάχιστον στην αρχή, να προμηθεύουν τα παιδιά τους με φαγητό που δε χρειάζεται ζέσταμα, ώστε να αποφευχθεί η χρήση συσκευών ζεστάματος στο σχολείο.
* Το Ολοήμερο Σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά μέχρι τις 4 το μεσημέρι και θα υπάρχει και η πρωινή ζώνη.

Ε. Επικοινωνία με το σχολείο
Η επικοινωνία με το σχολείο μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά (2310763718) ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (mail@1dim-elefth.thess.sch.gr).
Σχετικά με τις ενημερώσεις των εκπαιδευτικών των τμημάτων με τους γονείς θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Ενημερωνόμαστε από το ιστολόγιο του σχολείου (https://blogs.sch.gr/1dimelefh/).

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, με συνεργασία, υπευθυνότητα και σύνεση, ευχόμαστε Καλή Σχολική Χρονιά!

ΑΓΙΑΣΜΟΣ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ανακοινώνουμε ότι ο Αγιασμός για το νέο σχολικό έτος 2021-2022 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9.00 το πρωί.
Η είσοδος των παιδιών στο σχολείο θα ξεκινήσει στις 08.40. Θα μεταβούν απευθείας στις τάξεις τους όπου θα τους περιμένουν οι δάσκαλοι/ες τους.
Η είσοδος των γονέων δε θα επιτρέπεται.
Ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του σχολείου. Κατόπιν ο ιερέας θα μπει σε κάθε τμήμα και θα αγιάσει μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μετά το πέρας του Αγιασμού οι μαθητές θα αποχωρήσουν από το σχολείο (περίπου στις 09.30).
Σημαντικές σημειώσεις:
1. Οι μαθητές κατά την είσοδό τους στο σχολείο πρέπει υποχρεωτικά να κρατούν τη σχολική κάρτα Covid-19(βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος) συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη. Δίχως αυτήν δε θα επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο.
2. Με την είσοδο στην αυλή του σχολείου όλοι φορούν την προστατευτική μάσκα.

ΔΙΑΘΕΣΗ SELF TEST

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γραφείων Τύπου των Υπουργείων Παιδείας και
Θρησκευμάτων και Υγείας σας ενημερώνουμε:
Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από σήμερα Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και
την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία,
προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10),δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίεςτων ειδικών.
Υπενθυμίζεται ότι:
το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9.
Ο διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 θα επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαίδευση.

Τόσο η Πρωινή Ζώνη όσο και το Ολοήμερο Σχολείο θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, η σίτιση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα κανονικά.

Για την απρόσκοπτη επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας της σχολικής μας μονάδας σας ενημερώνουμε και για τη διενέργεια self test που πρέπει να ακολουθηθεί:

       Α. Προμήθεια self test

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης

   Β.Διαδικασία self test

To  self test διενεργείται στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. Για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών ο δωρεάν αυτο-διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα. Οι μαθητές/τριες κάνουν το self-test στο σπίτι τους την προηγούμενη μέρα. Στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr, υπάρχει video που υποδεικνύει τον τρόπο χρήσης του τεστ. Άρα το πρώτο τεστ θα πρέπει να γίνεται την Κυριακή και το δεύτερο την Τετάρτη.

Γ. Δήλωση αποτελέσματος του self test

Οι γονείς δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self testing.gov.gr, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

   Δ. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό…

Για τους μαθητές θα εκδίδεται η Σχολική κάρτα μέσω της ίδιας πλατφόρμας https://self- testing.gov.gr  (υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης).

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια ακριβώς στοιχεία με τη σχολική κάρτα. Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ.

Την κάρτα αυτή οι μαθητές/τριες την φέρουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μαζί τους κάθε μέρα και την επιδεικνύουν στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την 1η ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης καθώς και σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον Διευθυντή – Υποδιευθυντές του Σχολείου.

Δίχως αυτήν δε θα επιτραπεί η είσοδος του παιδιού στο σχολείο.

 

   Ε. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό…

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος, μέσω της πλατφόρμας self testing.gov.gr, για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self testing.gov.gr.

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές/τριες θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά κ.α. Επίσης θα παρακαλούσαμε να αποφεύγονται τα κεράσματα και η ανταλλαγή πραγμάτων μεταξύ των μαθητών. Παραμένει η ισχυρή σύσταση για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, αφού το self- test είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων

Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη ώστε να γίνει ομαλά η επιστροφή στα σχολεία μας.