Άρθρα ανά μήνα: Μάρτιος 2022
25η Μαρτίου
ΙΠΠΑΣΙΑ
ΙΠΠΑΣΙΑ. Υπεύθυνες προγράμματος: Γωγώ Αγγελούση, Μαίρη Κόρκου.
Ένα από τα ευχάριστα, αθλητικά και θεραπευτικής φύσεως προγράμματα που πραγματοποιείται στα πλαίσια του μαθήματος της γυμναστικής στο σχολείο μας, είναι και η ιππασία. Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την ευγενική οικονομική συμμετοχή του στην υλοποίηση του προγράμματος, όπως επίσης και τον αθλητικό όμιλο Ιππασίας Jockey Club στη Ροδίτσα για την φιλοξενία.
ΕΣΥ ΠΟΣΑ ΨΑΡΙΑ ( μπάλες) ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ;;;;; Από τις γυμνάστριες, Μαίρη Κόρκου- Γωγώ Αγγελούση.
ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ
ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ
Το γαϊτανάκι είναι χορός , που χορεύεται κυρίως τον μήνα της αποκριάς .
Οι συμμετέχοντες χορεύουν γύρω από ένα κοντάρι δεμένο με 12 πολύχρωμες κορδέλες που δείχνει τους 12 μήνες του χρόνου.
Ο κάθε συμμετέχοντας κρατάει στο χέρι του μία από αυτές, και έτσι κατά την περιστροφή τους οι κορδέλες τυλίγονται στο κοντάρι.
Στην Ελλάδα ήρθε είτε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ή από Βενετούς των Επτανήσων .
Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της τουρκικής λέξης «γαϊτανίν» που σημαίνει κορδόνι.
ΠΗΓΗ:
(https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CF%8A%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9) .
Όπως σε κάθε αποκριά , έτσι και φέτος , το σχολείο μας τήρησε το έθιμο με το Γαϊτανάκι .
Όλο το σχολείο στην πλατεία και με πολύ κέφι γυρίσαμε χορέψαμε και τραγουδήσαμε .
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ κοινωνικοί λειτουργοί : ΘΩΜΑΗ ΦΕΡΑΤΗ – ΚΙΟΥΡΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ
Με γνώμονα και βασική αρχή την υπηρέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της διαφορετικότητας σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί ενέργειες και προγράμματα προς επίτευξη, ανάπτυξη, ενδυνάμωση και καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής των μαθητών μας, την κοινωνική τους προσαρμογή, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την κοινωνική αγωγή, την επικοινωνία, την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, για την προώθηση της ατομικής και συλλογικής ευημερίας.
Συνεργάζεται συστηματικά και προγραμματισμένα με τις οικογένειες των μαθητών, συμβουλευτικά και υποστηρικτικά στο ρόλο τους, διασυνδετικά και παραπεμπτικά όπου απαιτείται, σε άλλες υπηρεσίες εξειδικευμένες προς όφελος, κάθε φορά, του παιδιού.
Διασυνδέεται με άλλους φορείς, δομές και υπηρεσίες σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο με επίκεντρο το παιδί.
Συνεργάζονται στενά με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για την αξιοποίηση της πρόθυμης και αδιάκοπης προσφοράς του στο σχολείο.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί εφαρμόζουν καθημερινά ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με τους μαθητές προς επίτευξη εξατομικευμένων στόχων
Προγράμματα:
- Εργαστήριο καλλιέργειας Κοινωνικών Δεξιοτήτων με την υποστήριξη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που διαθέτει το σχολείο μας. Διευκολύνεται η πρόσβαση στη μάθηση μέσω αυτής της τεχνολογίας ενώ προσφέρεται η δυνατότητα χρήσης και με εναλλακτικού τύπου πληκτρολόγια.
- Στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωνικών Δεξιοτήτων υλοποιούνται επισκέψεις κάθε Δευτέρα στην υπαίθρια λαϊκή αγορά της συνοικίας μας. Το πρόγραμμα έχει δύο κατευθύνσεις. Αρχικά την καλλιέργεια και εμπέδωση των κινήτρων για την ανάπτυξη μιας νοοτροπίας που διαπνέεται από την ασφαλή οδική κυκλοφορία με επαγρύπνηση σχετικά με τους κινδύνους σε ατομικό επίπεδο και στη συνέχεια η επιλογή και αγορά βρώσιμων προϊόντων χρήσιμων για την υγεία, η αλληλεπίδραση με τους πωλητές, ζητώ κάτι που επιθυμώ, συζητώ για τις προτιμήσεις μου διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνία, η διαχείριση των χρημάτων, επίλυση διαφωνιών, μαθαίνω να εκφράζω την αντίθετη άποψη χωρίς να προσβάλλω, διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας σε κάθε συνθήκη.
- Βιωματικό εργαστήριο αγοράς και πώλησης προϊόντων. Σε διαμορφωμένο κιόσκι οι μαθητές ανταλλάσουν ρόλους και επικοινωνούν με θέμα την αγορά. Σε αντικατάσταση των επισκέψεων σε σούπερ μάρκετ για υγειονομικούς λόγους σε περίοδο πανδημίας.
- Πρόγραμμα συναισθηματικής Αγωγής και Συμπεριφοράς μέσω Παραμυθιού. Με άνεση και επενδυμένη με μουσική, η ώρα του παραμυθιού, πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και με ολιγομελείς ομάδες.
- Πρόγραμμα Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο – εξομοίωση ενός δωματίου, το πρόγραμμα αποτελεί δράση καλλιέργειας της ανεξαρτητοποίησης μέσω της λειτουργικής απασχόλησης και των δραστηριοτήτων του καθημερινού προγράμματος φροντίδας του ατομικού χώρου διαβίωσης και εφαρμόζεται ατομικά.
- Το Εργαστήρι Φυτέματος και Δημιουργικής Απασχόλησης στη Φύση.
Οι μαθητές κηπουροί περιποιούνται (σπορά, καλλιέργεια, βοτάνισμα, πότισμα) τα λαχανικά και τα φυτά διασκεδάζοντας και καλλιεργώντας τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον αποκτώντας δεξιότητες.