Πρόγραμμα Τραπεζαρίας

Με σκοπό την ανάπτυξη και καλλιέργεια της αυτοεξυπηρέτησης και των ατομικών και ομαδικών δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ποικίλα προγράμματα στο σχολείο με βασική θέση να διαθέτει το καθημερινό πρόγραμμα Τραπεζαρίας-Ζαχαροπλαστικής. Η ώρα της τραπεζαρίας είναι πολλά παραπάνω από ένα πρωινό γεύμα. Περισσότερο από την ανάγκη για φαγητό καλύπτει την ανάγκη για επικοινωνία, αλληλεπίδραση, μοίρασμα συναισθημάτων. Εκεί γύρω από το τραπέζι ανοίγει η όρεξή μας αλλά «ανοίγουν και οι καρδιές μας». Από απλά ερεθίσματα καθημερινής ζωής έρχεται η έμπνευση για αυτοέκφραση και η διάθεση για επικοινωνία που καταλήγει σε έναν κοινωνικό διάλογο, είτε λεκτικό είτε μη λεκτικό. Τα ομαδικά παιχνίδια και τα τραγούδια που συνοδεύουν το πρόγραμμα Τραπεζαρίας συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα ήρεμο κλίμα που κινητοποιεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να αφυπνίσουν τις αισθήσεις τους, να χαλαρώσουν και να νιώσουν συναισθήματα εμπιστοσύνης και χαράς. Παράλληλα, το πρόγραμμα Τραπεζαρίας αποτελεί την καθημερινή ρουτίνα που διευκολύνει και προωθεί τη μίμηση. Δηλαδή, παρατηρείται ότι μέσω της παρατήρησης των συμμαθητών και συμμαθητριών τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες κινητοποιούνται να φάνε μαζί ως οικογένεια και μιμούνται και διαφορετικές διατροφικές συνήθειες αποκτώντας με τον τρόπο αυτό ποικιλία στη διατροφή τους. Ακόμα, μέσω της μίμησης καλλιεργούνται και εξελίσσονται με λειτουργικό τρόπο δεξιότητες σίτισης και αυτονομίας στην τραπεζαρία, όπως η μάσηση, το σερβίρισμα, η χρήση των σερβίτσιων, ενώ υιοθετούνται πιο εύκολα τόσο υγιεινά διατροφικά πρότυπα όσο και λειτουργικοί τρόποι συμπεριφοράς στην τραπεζαρία.

Για το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους 2024-25 το πρόγραμμα τραπεζαρίας διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
χειροποίητο ντόνατς ή τσουρέκι

φρούτο

τοστ με τυρί και γαλοπούλα

φρούτο

ψωμάκι μπριός με τριμμένη ντομάτα-τυρί-λάδι-ρίγανη

φρούτο

ομελέτα με τυρί

φρούτο

κέικ

φρούτο

Ευχαριστούμε θερμά για την ευαισθησία και την κοινωνική προσφορά στο πρόγραμμα Τραπεζαρίας μας:

  • Το αρτοποιείο “Πλακόπουλος”, 8ης Δεκεμβρίου 16, για την εβδομαδίαια προσφορά ψωμιού τοστ
  • Το αρτοποιείο “Άριστον”, Κουνουπιδιανά, για την εβδομαδιαία προσφορά ψωμάκιων μπριός
  • Την επιχείρηση τροφίμων “Delifood” (Κουκλάκης Αντώνιος) για την εβδομαδίαια προσφορά υλικών τοστ και προϊόντων διατροφής

Ευχαριστούμε πολύ τις συναδέλφους, Βάγια Λουκά, Μαρία Καζάκου και Ειρήνη Μηλιαρά, που έχουν αναλάβει να παραλαμβάνουν και να φέρνουν στο σχολείο κάθε εβδομάδα τα παραπάνω  τρόφιμα.