Ένταξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης στα Οικολογικά Σχολεία και το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

βεβαιωση συμμετοχής 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης ECO 2023 2024

Το 1o Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής  εντάχτηκε για τη σχολική χρονιά 2023-2024 στο δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων υλοποιώντας εξαιρετικές δραστηριότητες τόσο για το περιβάλλον όσο και την καλλιέργεια των μαθητών στην αξία του «Ενεργού Πολίτη»  και την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων τους . Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία με στόχο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία παρέχοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες: ευρύ πεδίο γνώσεων σε διαφορετικούς τομείς, δεξιότητες, ευκαιρίες ισότιμης συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς, συμβάλλει στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών προς την υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών και τους προετοιμάζει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο.

Ο  Δήμος Εορδαίας, κατανοώντας την ανάγκη  της εκπαίδευση για την προστασία του Περιβάλλοντος, την προώθηση της Αειφορίας και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την «Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)  (ΕΕΠΦ)», και έτσι η Εορδαία έγινε ο δεύτερος Δήμος στην Ελλάδα -μετά τον Δήμο Αθηναίων,  που προσχωρεί στην παγκόσμια «Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση» της UNESCO /Greening education partenership.

Το Μνημόνιο με την ΕΕΠΦ (εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Διεθνές ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), αποτελεί το πρώτο βήμα ενόψει της προσπάθειας για την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, της ενίσχυσης της Αειφορικής και Πράσινης Εκπαίδευσης, καθώς και την προσαρμογή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης στηρίζει ενεργά τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Οι μαθητές/τρίες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης ξεκίνησαν ένα νέο «πράσινο ταξίδι» μετά την υπογραφή του Συμφώνου συνεργασίας και την υποστήριξη του Δημάρχου Εορδαίας, κου Παναγιώτη Πλακετά.

https://www.sch.gr/news/

https://e-ptolemeos.gr/entaksi-tou-1ou-dimotikou-scholeiou-agias-paraskevis-kozanis-sta-oikologika-scholeia-kai-to-diktyo-perivallontikis-ekpaidefsis-grafei-i-natasa-magkou

Νατάσα Μάγκου

γυμνάστρια

 

Επιτυχής ολοκλήρωση του έργου: The way to sustainability: Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα

The way to sustainability

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το έργο: The way to sustainability από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης για το σχολικό έτος 2023-2024!

Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα για όλους μας, αν θέλουμε να ζούμε σε έναν πράσινο και υγιή πλανήτη και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Το έργο:  The way to sustainability είναι ένα παγκόσμιο έργο με θέμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που συνέδεσε 52 χώρες, 186 δασκάλους και περισσότερα από 8.000 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών από την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τις ΗΠΑ, με ιδρύτρια την Νηπιαγωγό Άννα Μαγκιώση από την Ελλάδα και συνιδρυτή τον  τον εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας,  Mehmed Hodzha από την Τουρκία. Το έργο για τους μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης υλοποίησε η ambassador της Global School Alliance, Αναστασία Μάγκου, εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής.

Όλοι οι εταίροι   υλοποιήσαν με τους μαθητές/τριες των σχολείων τους απλές δραστηριότητες όπως:

δενδροφύτευση,
κλιματική αλλαγή,
μείωση των απορριμμάτων,
βιωσιμότητα των τροφίμων,
υγιεινό φαγητό,
δημιουργία σχολικού κήπου,
ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα,
πράσινες μεταφορές και προτάσεις
τρόποι διατήρησης του περιβάλλοντος καθαρού και πράσινου.

Αναστασία Μάγκου

Διαφάνεια1 Διαφάνεια2 Διαφάνεια3 Διαφάνεια4 Διαφάνεια5 Διαφάνεια6 Διαφάνεια7 Διαφάνεια8 Διαφάνεια9 Διαφάνεια10 Διαφάνεια11 Διαφάνεια12 Διαφάνεια13 Διαφάνεια14 Διαφάνεια15 Διαφάνεια16 Διαφάνεια17 Διαφάνεια18

Αναστασία Μάγκου

Η Παναγία στη λογοτεχνία και τη ζωγραφική: Κόντογλου, Παλαμάς, Παρθένης

Ο ζωγράφος Νικόλαος Λύτρας φαντάζεται και απεικονίζει τη Θεοτόκο ένθρονη σε ένα του έργο.

Με τη φράση «φορείς τον ήλιο φόρεμα, σκαμνί σου το φεγγάρι, για να ακουμπάς τα πόδια σου και γύρω στα μαλλιά σου στεφάνι δωδεκάστερο», ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Κωστής Παλαμάς, απευθύνεται στην Παναγία, στο έργο του «η φλογέρα του βασιλιά».

Ο Νικόλαος Γύζης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, δηλώνει ότι θαυμάζει την «Πλατυτέρα». Το έργο αυτό ζωγραφίζει το 1890 ο Πολυχρόνης Λεμπέσης και σήμερα βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, στην Αθήνα.

Η Παναγία στην τέχνη
Ως «Πάσχα του καλοκαιριού» περιγράφει, άλλωστε, τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου. 

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2024-08/dyo-panagies-kontogloy.jpg.webp?itok=qJXh3VVg

«Παναγία Γλυκοφιλούσα», Φώτης Κόντογλου

«Παναγία Γλυκοφιλούσα», Φώτης Κόντογλου

«Δίπλα στην ορθόδοξη υμνολογία και αγιογραφία αναπτύσσεται μια συναρπαστική ποίηση, μια γοητευτική πεζογραφία και μια μεγαλειώδης ζωγραφική που με άπειρες παραλλαγές υμνολογεί και δοξάζει την Παναγία» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Τρίτος.

Η Παναγία - "σχέδιον δια την Πλατυτέραν του ιερού ναού της Καπνικαρέας, χειρ Φωτίου Κόντογλου, 1953" ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

Η Παναγία – “σχέδιον δια την Πλατυτέραν του ιερού ναού της Καπνικαρέας, χειρ Φωτίου Κόντογλου, 1953” ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

Οι αναφορές στην πεζογραφία για τη Θεοτόκο

Παρουσιάζοντας σχετικές αναφορές από την πεζογραφία, συμπληρώνει το απόσπασμα του Κωστή Παλαμά με τους στίχους: «και δέρνουν τα πλευρά σου φτερούγια σαν του σταυραετού, με εκείνα για να τρέχεις από του παράδεισου το φως στης κόλασης τη νύχτα». Από την πλευρά του ο Φώτης Κόντογλου σε ένα εμπνευσμένο κείμενό του για την Κοίμηση της Θεοτόκου γράφει: «σήμερα το αγέρι φυσά γλυκύτερα στα κουρασμένα πρόσωπά μας, τα δέντρα σαν να γενήκανε πιο χλωρά, το αυγουστιάτικο κύμα σαν να αρμενίζει δροσερό μέσα στο πέλαγο, και αφρίζει φουσκωμένο από χαρά μεγάλη, το κάθε τι πανηγυρίζει και αγάλλεται. Ω! Τι θάνατος λοιπόν είναι αυτός, του γέμισε την οικουμένη και τις καρδιές μας με τη χαρά της Αθανασίας».

Ένας από τους σύγχρονους λογοτέχνες, ο Νίκος Πεντζίκης λέει με νόημα: «γονατίζω στα πόδια, στα πόδια της παντοτεινής του μητέρας, κόρης, Παρθένου. Δέξου τις παρακλήσεις αναξίων σου ικετών, κορυφή δυσανάβατη στους λογισμούς, βάθος δυσθεώρητο στα άτια, καθέδρα βασιλική που βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα. Άστρο που φανερώνει τον ήλιο. Αγρέ που βλασταίνει την ευφορία της συμπόνιας. Τραπέζι στρωμένο με χορταστική αφθονία. Λιβάδι που ξανανθίζει τη δύναμη, αυτή του πασχαλιάτικου αμνού. Λιμάνι όσων κινδυνεύουν, πρεσβεία, μεσιτεία, εξίλασμα του κόσμου, λύτρωση ουρανός όλων των ημερών».

Ο πεζογράφος Σπύρος Μελάς σε ένα πανέμορφο κείμενό του το 1949 γράφει, μεταξύ άλλων, «η λατρεία μας σε σένα είναι υφασμένη με αυτή την εθνική μας ύπαρξη. Μας παραστέκεις, μας σκέπεις, μας κραταιώνεις, γιατί πιστεύουμε σωστά. Πιστεύουμε πως δέχτηκες στα αγνά σου σπλάχνα τον Θείο Λόγο για να δώσεις το γήινο σχήμα στο λυτρωτή του κόσμου. Μαρτύρησες και πόνεσες μαζί του για τη σωτηρία μας. Και έζησες στερημένη τη γλυκιά μορφή του κάτω από τη στοργική φροντίδα του Ιωάννη, ως την ημέρα που έγειρες και εκοιμήθηκες τον μακάριο ύπνο της συντελεσμένης αποστολής, για να ανέβεις με τα φτερά των αγγέλων στην αιώνια δόξα του μονογενή σου».

Έναν από τους πιο εκφραστικούς ύμνους στη Θεοτόκο έγραψε, τέλος ο Άγιος της λογοτεχνίας μας, όπως αποκαλεί ο Μιχαήλ Τρίτος, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. «Πηγή μου ζωηφόρος που δροσίζει με το βαθύ ποτάμι με τον νόμο σου τόσες ψυχές, δρόσισε και εμένα, την ψυχή μου. Είσαι εσύ η πόλις του Θεού και ακόμη το αγιασμένο σκήνωμα που ευφραίνονται τα ρεύματα κυλώντος ποταμού. Είθε στην καρδιά μου που έχει στραγγιστεί να δώσει ζωή και δύναμη η χάρη σου».

Ο πίνακας «Η Παναγία με τον Χριστό», του Κωνσταντίνου Παρθένη

Ο πίνακας «Η Παναγία με τον Χριστό», του Κωνσταντίνου Παρθένη

 

Οι εικόνες της Παναγίας στην νεοελληνική ζωγραφική

Μιλώντας για την παρουσία της Παναγίας στην νεοελληνική ζωγραφική ο καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την Παναγία Μυρτιδιώτισσα του Κωνσταντίνου Παρθένη στο Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, ένα έργο του 1919. Σημειώνει ότι ανάμεσα στις τοιχογραφίες του μητροπολιτικού ναού Άμφισσας που αγιογράφησε ο Σπύρος Παπαλουκάς το 1927 δεσπόζουν οι αγιογραφίες της Πλατυτέρας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εξάλλου, όπως λέει, ο Φώτης Κόντογλου που ταυτίζεται με την παράδοση ζωγράφισε περίπου 10 Πλατυτέρες Παναγίες, εκείνες δηλαδή που η μορφή τους απεικονίζεται στις κόγχες των ιερών ναών, αρχίζοντας το 1935 στο παρεκκλήσι Ζαΐμη στο Ρίο Πατρών. Επίσης ζωγράφισε σκηνές από την ζωή της Παναγίας και την Κοίμηση.

Πλήθος είναι και οι φορητές εικόνες που ζωγράφισε ο Αστεριάδης Αγήνωρ, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Νίκος Εγγονόπουλος και άλλοι φημισμένοι ζωγράφοι. Την Πλατυτέρα, άλλωστε, ανέλαβε να ζωγραφίσει ο Γιάννης Καρούσος στον Άγιο Ανδρέα Πατρών και τον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.

 

Η Παναγία στη συνείδηση του ελληνισμού

«Ο ελληνικός λαός είδε πάντοτε με σεβασμό τη γαλήνια και πονεμένη μορφή της Παναγίας και το υπερύμνητο πρόσωπό της βρίσκεται βαθύτατα ριζωμένο στην εθνική και πνευματική του παράδοση. Η τιμή των Ελλήνων προς τη Θεοτόκο είναι πάντα συνυφασμένη με την εθνική τους ύπαρξη. Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Παναγία του Γένους που έγινε ύμνος, δύναμη και ελπίδα, ιστορία και αγώνας στις κρίσιμες ώρες του Ελληνισμού» υπογραμμίζει, ο κ. Τρίτος και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι στις 100 εκκλησιές που υπάρχουν στην Ελλάδα οι 80 φέρουν το όνομά της.

Ο ίδιος τονίζει ότι στη συνείδηση του ελληνισμού η Παναγία είναι η μάνα της ρωμιοσύνης, η κυρά των αγγέλων, η Παναγία του έθνους και προσθέτει ότι η πιο τρανή απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι η αυθόρμητη επίκλησή της στην ώρα του κινδύνου. Στα προσωνύμια που της αποδίδονται συμπεριλαμβάνει τη Μεγαλόχαρη, την Παντάνασσα, την Παρηγορήτρια, τη Λαοδηγήτρια, τη Σώτειρα, τη Θεία Σκέπη, το Αμάραντο Άνθος, τη Γλυκοφιλλούσα, την Ελεούσα, τη Γογργοεπήκοο, τη Δακρυροούσα, τη Ζωοδότρα, την Κοσμοσώτειρα, τη Χρυσοπηγή, τη Γιάτρισσα, την Ψυχοσώτρα, την Κεχαριτωμένη. Τονίζει, τέλος, με νόημα ότι η λίστα αυτή δεν τελειώνει ποτέ…

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/politismos/i-panagia-sti-logotehnia-kai-ti-zografiki

 

Χρόνια πολλά και Θεοσκέπαστα!

 

Συμμετοχή στο Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε

Οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής συμμετείχαν στις δράσεις της Ελληνικής Εταιρειας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το πρόγραμμα 

ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε

το οποίο αποτελεί ένα οραματικό σχολείο που λειτουργεί ως κοινότητα. Βασίζεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και στην καθημερινή σχολική ζωή δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και την αειφορική διαχείρισή τους μέσα σε πνεύμα ομαδικό και συμμετοχικό. Με τις δραστηριότητές που υλοποίησαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής κατά το σχολικό έτος 2023-2024 προήγαν τον πολιτισμό και το περιβάλλον διαμορφώνοντας  ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες στην κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.

2024. ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής page 0001 1

Νατάσα Μάγκου

γυμνάστρια