Χριστούγεννα με τον Καρυοθραύστη
Στο κλίμα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων μας μετέφεραν οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης και οι οφελούμενοι του Ειδικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας με την παράσταση «Χριστούγεννα με τον Καρυοθραύστη».
Η υπόθεση του παράστασης βασίστηκε στο κλασικό παραμύθι του ETA Hoffman (Ε. Τ. Α. Χόφμαν) με τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικιών». Οι μαθητές και μαθήτριες ξετύλιξαν το παραμύθι με αφήγηση, δραματοποίηση και χορό αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που συναντά έναν μαγικό καρυοθραύστη την παραμονή των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα παραμύθι για µία κούκλα παιχνίδι που χαρίζει στη µικρή Μαρία ο νονός της ο Ντροσελµάγιερ στη Γερμανία. Ο Καρυοθραύστης, ή όπως λέγεται στα ρώσικα, Στσελκούντσικ, ήταν ένα κινούμενο στρατιωτάκι που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης. Η µικρή Μαρία ονειρεύτηκε µία ιστορία µε ήρωα τον Καρυοθραύστη και τον εαυτό της εκείνη την παραμονή των Χριστουγέννων. Το συναρπαστικό ταξίδι της μουσικής του Τσαϊκόφσκι η πλοκή του παραμυθιού του Hoffman, ο χορός με την χορωδία των μαθητών/τριών έκαναν μικρούς και μεγάλους να αφεθούν στο πνεύμα των Χριστουγέννων!
Την παράσταση τίμησαν ο Σεβαστός Πατέρας Ελευθέριος Παλαμάς του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου με την Πρεσβυτέρα Ειρήνη, η Υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου Εορδαίας, Αικατερίνη Κάτσιου, ο Πρόεδρος του Αγίου Χριστοφόρου, Βαγγέλης Συχουνίδης, ο Προϊστάμενος του Ειδικού Εργαστηρίου Κοζάνης, Στέλιος Τσάγιας, ο Γραμματέας του Ειδικού Εργαστηρίου Κοζάνης, Γεώργιος Ευαγγέλου, η τέως Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου, Θεοδώρου Ελένη, η Υποδιευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, Έλισσάβετ Πουτακίδου, η τέως Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου, Αναστασία Σολαχίδου, η Επιχειρηματίας Μαριάνθη Πάτσιου, η συγγραφέας και Νηπιαγωγός, Παρασκευή Κηπουρίδου-Αδαμίδου με το σύζυγό της, Γιάννη Αδαμίδη και η δασκάλα της καρδιάς μας, Φλωρίκα Κύρου-Σταθοπούλου. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής και Ειδικό Εργαστήρι Πτολεμαΐδας απένειμαν τιμητική πλακέτα στην κα Μαριάνθη Πάτσιου για την προσφορά της στα δρώμενα των δύο δομών.
Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Εορδαίας για την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου και των συνεργείων για τη μεταφορά των σκηνικών, το Διευθυντή του 10ου Δημοτικού Πτολεμαΐδας για την παραχώρηση του σκηνογραφικού υλικού, τη μουσικό, Χριστίνα Καρυωτάκη για την προετοιμασία της Σχολικής Χορωδίας, τον ιεροψάλτη Δημήτρη Τσομπάνο για την εκμάθηση των Χριστουγεννιάτικων Απολυτίκιων.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκπαιδευτικούς: Γεωργία Βέικου, Παρθένα Κελενίδου Κατερίνα Σπυρίδου Σολαχίδου για την επιμέλεια του παραμυθιού όσον αφορά την αφήγηση, τη μουσική και τη σκηνική παρουσία των μαθητών!
Νατάσα Μάγκου
Η Απαγωγή του Άϊ Βασίλη
Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης επισκέφτηκαν το σπίτι της συγγραφέα και Νηπιαγωγού κας Παρασκευής Κηπουρίδου για να της δώσουν την πρόσκληση για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου και να ψάλλουν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Μια ευχάριστη έκπληξη όμως τους περίμενε, η κα Παρασκευή Κηπουρίδου χάρισε στους μαθητές το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Η Απαγωγή του Αϊ Βασίλη» γραμμένο από την ίδια!
Την επόμενη ημέρα άρχισε η σκυταλοδρομία ανάγνωσης από τους μαθητές όπου οι καλικάντζαροι απαγωγείς τους έκαναν να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές, γέλιου, αγωνίας, χαράς, διδαχής και λύτρωσης που έφερε η απελευθέρωση του Αϊ Βασίλη!
Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού οι μαθητές ένοιωσαν περήφανοι που δίπλα στο σχολείο ζει μία πραγματική συγγραφέας και έχουν την οικειότητα να επισκέπτονται το σπίτι, να χαίρονται τον κήπο, να καλλιεργούν τα φυτά του συζύγου της και να φυτεύουν λουλούδια!
Η κα Παρασκευή Κηπουρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χαραυγή Κοζάνης. Τελείωσε την Σχολή Νηπιαγωγών και εργάστηκε για τριάντα ένα χρόνια ως Νηπιαγωγός στον Δημόσιο τομέα. Είναι μητέρα τριών παιδιών και τώρα πια είναι και γιαγιά.
Επίσης, ασχολείται με την ποίηση, την πεζογραφία, το εκπαιδευτικό βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας και με τη ζωγραφική.
Έχει βραβευτεί ένα παραμύθι της (Ουρανία και Δρόσος)! Έχει πάρει έπαινο για παραμύθι σε διαγωνισμό του λογοτεχνικού Περιοδικού «ΚΕΦΑΛΟΣ» καθώς και το ειδικό «Βραβείο Λογοτεχνίας ”Θεά Αθηνά”» για το έργο (ποιητικό και πεζογραφικό) και την ενεργή παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες, στο ανθολόγιο «Συν ποιείν» του 2016, στο λογοτεχνικό ημερολόγιο «Κέφαλος»2019, καθώς και στον πρώτο τόμο της Εγκυκλοπαίδειας σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών «Κέφαλος».
Νατάσα Μάγκου
Δ Ω Ρ Ε Α Ν Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών & Γονέων στην Ψυχική Υγεία
Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Κ.Π.Ε)
διοργανώνει και σας προσκαλεί
την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, 5.30μμ – 8.30μμ.,
στη δωρεάν διαδικτυακή επιμόρφωση,
για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
με θέμα:
«Σχέσεις Γονέων και Εκπαιδευτικών:
από το ανταγωνιστικό στο συνεργατικό μοντέλο»
-
Πώς διαχειρίζομαι ένα γονέα που εισέβαλε στο γραφείο μου σα μαινόμενος ταύρος;
- Πώς επικοινωνώ με το γονέα, τόσο για τα ευχάριστα όσο και για τα δυσάρεστα νέα, στην ενημέρωση για το παιδί του;
- Πώς διαχειρίζομαι την άρνηση του γονέα να αποδεχτεί τις μαθησιακές – και όχι μόνο – δυσκολίες του παιδιού και να δεχτεί βοήθεια;
- Πώς διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις μεταξύ γονέων, για ζητήματα βίας μεταξύ των παιδιών τους;
- Ποιες δράσεις μπορώ να οργανώσω, ως πρόληψη της επιθετικότητας μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και μεταξύ των μαθητών, δημιουργώντας θετικούς δεσμούς μεταξύ τους;
- Πώς εντάσσω γονείς από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα;
- Πώς αυξάνω τη συμμετοχή του πατέρα, ως γονέα – συνεργάτη του εκπαιδευτικού;
- Πώς καλλιεργώ την εθελοντική προσφορά των γονέων στο χώρο του σχολείου;
- Με ποιους τρόπους μπορώ να εντάξω τους γονείς ακόμα και στη μαθησιακή διαδικασία, με σκοπό την αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μάθηση;
- Σε τι συνίσταται ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως leader – ηγέτη της σχολικής κοινότητας;
- Πώς επιτυγχάνω τη διασύνδεση του σχολείου με την ευρύτερη κοινότητα;
- Πώς αξιολογώ όλες τις παραπάνω δράσεις, ώστε να διατηρηθούν στο χρόνο αλλά και να βελτιωθούν;
Επιμορφώτρια: Καραβόλτσου Αθηνά,Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Μsc), Ψυχοθεραπεύτρια, Θεατρολόγος (Μed), Μαθηματικός.
Αναλυτικό βιογραφικό: https://athinakaravoltsou.com
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ:
https://forms.gle/qw4KzjiH3kUpxYadA
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω Webex και Youtube,
σε σύνδεσμο που θα σας σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσετε
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Eco-Innovate STEM Labs | Το Ταξίδι της Αειφορίας μέσα από την τεχνολογική καινοτομία
To 1o Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής Κοζάνης συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Eco-Innovate STEM Labs | Το Ταξίδι της Αειφορίας μέσα από την τεχνολογική καινοτομία. Ύστερα από παρακολούθηση του σεμιναρίου από την Προϊσταμένη Νατάσα Μάγκου την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 στο 2ο Δημοτικό Κοζάνης, δόθηκε δωρεάν εξοπλισμός Micro Bit στο σχολείο. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 αξιοποιήθηκε το τεχνολογικό υλικό με τις πολύτιμες γνώσεις της εκπαιδευτικού του μαθήματος της Πληροφορικής, κας Αναστασίας Χλωρίδου η οποία εκπαίδευσε τους μαθητές/τριες της Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων στη λειτουργία των Micro Bit. Aκολούθησε επίδειξη στους εκπαιδευτικούς του σχολείου!
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Eco-Innovate STEM Labs | Το Ταξίδι της Αειφορίας μέσα από την τεχνολογική καινοτομία απευθύνεται σε μαθητές/ριες σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 10-15 ετών) από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, βασισμένων στις αρχές της εκπαίδευσης STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics (διεπιστημονικότητα, συνεργασία, επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου, προώθηση της κατανόησης και του ενθουσιασμού για τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά), οι μαθητές/τριες ασχοληθούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Μελετούν τη βιώσιμη διαχείριση της ενέργειας, μέσo του μικροεπεξεργαστή micro-bit και των αισθητήρων του, και προτείνουν λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας ως κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Ευχαριστούμε θερμά το μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo που πρόσφερε δωρεάν εκπαίδευση με τον κ. Αντώνη Κυπαρίσση και δώρισε το κουτί με τους μικροεπεξεργαστές micro-bit καθώς και την κα Αναστασία Χλωρίδου για την αξιοποίηση του εξοπλισμού διδάσκοντας τους μαθητές/τριες του 1oυ Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης τη βιώσιμη διαχείριση της ενέργειας, μέσo του μικροεπεξεργαστή micro-bit και των αισθητήρων του!!!
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo (Science Communication – Επιστήμη Επικοινωνία) έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Ιδρύθηκε το 2008 και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για την επιστήμη.
Νατάσα Μάγκου
Εορτασμός Αγίου Νικολάου στον Άγιο Χριστόφορο
Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Άγιο Χριστόφορο την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024. Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πατέρας Ελευθέριος. Τη μνήμη του Αγίου Νικόλαου τίμησαν πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας καθώς και ο Πρόεδρος Αγίου Χριστοφόρου, Βαγγέλης Συχουνίδης, ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Καραΐσκος, η τέως Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου, Ελένη Θεοδώρου και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής με τους εκπαιδευτικούς τους Κατερίνα Σπυρίδου Σολαχίδου, Βέικου Γεωργία, Παρθένα Κελενίδου. Τις Πρεσβείες του Αγίου Νικολάου, εικόνα πραότατος και εγκρατείας, να έχουμε. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
Δημοσιευμένο και στο: https://e-ptolemeos.gr/eortasmos-agiou-nikolaou-ston-iero-nao-agiou-nikolaou-ston-agio-christoforo
Νατάσα Μάγκου
Βίος του Αγίου Νικολάου
Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινό Γκελεμίς Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (σημερινό Ντεμρέ Τουρκίας), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.
Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αφοσιώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε εν πολλοίς το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Στον Άγιο Νικόλαο αποδίδονται και πολλά θαύματα.
Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας κι ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας. Η μεταφορά τους στην Ιταλία έγινε επί βυζαντινού αυτοκράτορος Αλεξίου Β’ Κομνηνού (1180-1183), όταν τα Μύρα κατακτήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και υπήρχε κίνδυνος να τα καταστρέψουν.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/737