Βραβείο SILVER Education Leaders Awards 2024 για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής Κοζάνης

Την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Education Leaders Awards 2024. Για 9η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την BOUSSIAS events τα βραβεία Education Leaders Awards 2024, με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και τις δραστηριότητες που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής Κοζάνης απέσπασε το SILVER Education Leaders Awards 2024 συμμετέχοντας στην ενότητα: Εξωστρέφεια, Εκπαιδευτικές Επισκέψεις  & Βιωματική Μάθηση στη Δημόσια  Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση | Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο/ Δημοτικό  Σχολείο με τίτλο έργου: Σειρά μας λοιπόν …. να Δούμε: Δράσεις Συμπερίληψης και Άνοιγμα του Σχολείου στην Κοινωνία!

Περισσότερα από 250 υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας.

Συνολικά, διακρίθηκαν 75 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 63 εκπαιδευτικές μονάδες, εκπαιδευτικοί και εταιρίες-επιχειρήσεις στον Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Φορέα από ένα ευρύ φάσμα υποψηφιοτήτων πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες του 1ου Δ.Σ. Αγίας Παρασκευή   οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το όραμά μου για ένα Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία και με τις κοινές δράσεις έγιναν οι αίθουσες και η αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής  τόπος συνάντησης, «ένα στέκι της γειτονιάς» παιδιών, γονέων, φίλων και ωφελούμενων του Ειδικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας. Το όραμα για  Ανοιχτό Σχολείο στην Κοινωνία δεν είναι ουτοπία μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την υλοποίηση προγραμμάτων εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, δραστηριοτήτων για την τέχνη, τον πολιτισμό και την συμπερίληψη!

Δημοσιευμένο: https://efkozani.gr/vraveio-silver-education-leaders-awards-2024-gia-to-1o-dimotiko-scholeio-agias-paraskevis-kozanis/

και https://e-ptolemeos.gr/vraveio-silver-education-leaders-awards-2024-gia-to-1o-dimotiko-scholeio-agias-paraskevis-kozanis-grafei-i-natasa-magkou

Νατάσα Μάγκου

20240701 200235 2FB IMG 1720044869785

20240703 101819

20240704 004827

Με την Υπεύθυνη της Safe Water Sports Ελίζα Νικοτιάν και την Νηπιαγωγό Άννα Μαγκιώση

 

20240701 215048

GOLDEN Education Awards για Safe Water Sports: Υπεύθυνη της Safe Water Sports Ελίζα Νικοτιάν και Ζωή Γαΐτη

20240701 215343 20240701 213437

20240701 212458

20240701 213024

 

20240701 204002 20240701 203301

STEM Discovery Campaign

#SDC24  Είμαστε περήφανοι  για την επιτυχημένη συμμετοχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής στη φετινή εκστρατεία STEM Discovery Campaign.  Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας συμμετείχαν  πάνω από 700.000 συμμετέχοντες και έλαβαν χώρα 4.600 δραστηριότητες    σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ambassador Άννα Μαγκιώση που μας καθοδήγησε στην επιτυχία!!!

2024. scx sdc 2024 certificates of participation signed group3 147 Anastasia Magkou page 0001 1

 

SDC24 Results 1

Νατάσα Μάγκου

Χρόνια πολλά Μαρίνα μας!

Αγαπημένη Μαρίνα όλων μας χρόνια σου πολλά! Μαζί με τον Κύριλλο να σας χαίρονται οι γονείς σας και να σας καμαρώνουμε να προοδεύται!  Η Αγία Μαρίνα να ασφαλίζει τα βήματά σας! 

2024 07 18

την φωτογραφία έφτιαξα στο: httpswww.online-image-editor.com

15 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων (World Youth Skills Day

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων (World Youth Skills Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου με απόφαση του ΟΗΕ. Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού στις 11 Νοεμβρίου 2014, ύστερα από πρόταση του αντιπροσώπου της Σρι Λάνκα, που τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το υψηλό επίπεδο ανεργίας και υποαπασχόλησης των νέων ανθρώπων (1,2 δισ. ηλικίας 15-24 ετών) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που απασχολεί την πλειονότητα των χωρών του κόσμου. Η αναγνώριση του προβλήματος και η εφαρμογή διαφορετικών προγραμμάτων στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της νεολαίας να κάνει επιλογές ζωής και εργασίας.

Ο ΟΗΕ καλεί τα κράτη – μέλη να γιορτάσουν με τον κατάλληλο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων. Οργανώσεις κυβερνητικές και μη, εκπαιδευτικοί, εθελοντές και λοιποί δημόσιοι φορείς καλούνται να οργανώσουν διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να ξεπεράσουν τα εμπόδια όσον αφορά την απασχόληση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.  Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/514

neanikes dexiotites science united project 1

Η Science United Project, ή SUP για τους φίλους, είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση και αποστολή της είναι να παρέχει εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες σε εκτοπισμένους/ες μαθητές και μαθήτριες σε όλα τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, υποστηρίζοντας τους/τις εκπαιδευτικούς τους. Η SUP παρέχει στις/στους εκπαιδευτικούς δωρεάν επιμορφώσεις και έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό για πειράματα στην μορφή κιτ φυσικών επιστημών.  

Η ιδέα του εγχειρήματος ξεκίνησε από το 2016 με την επίσκεψη της ιδρύτριας της Science United Project, Erika Gillette EdD, στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στα Οινόφυτα για να υποστηρίξει τον Ιρανό επιστήμονα πρόσφυγα Dr. Hesam Parsa, επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Η.Π.Α., να διδάξει φυσικές επιστήμες στα παιδιά. Ήταν μία μάλλον δύσκολη προσπάθεια καθώς ο Dr. Parsa δεν είχε προηγούμενη εμπειρία διδασκαλίας σε ανάλογο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Όμως η Erika, έχοντας ειδίκευση στην ειδική αγωγή και εμπειρία στην διδασκαλία φυσικών επιστημών με βιωματικό τρόπο, αναστοχάστηκε τα λάθη και τις επιτυχίες αυτής της πρώτης φοράς. Την επόμενη χρονιά, η Erika επέστρεψε στα Οινόφυτα και δίδαξε τα κιτ φυσικών επιστημών σε συνεργασία με την Lisa Campbell, διευθύντρια της οργάνωσης Do Your Part και την Maria Layhing Siu Munro, μαθηματικό μηχανικό, ιδρύτρια της οργάνωσης ArmandoAid, που είχε στήσει ένα σχολείο μέσα στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Με τα χρωματιστά χάρτινα λουλούδια με λαμπάκια LED, η Erika προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στα παιδιά, τα οποία έμαθαν με βιωματικό τρόπο για τα ηλεκτρικά κυκλώματα, ξεπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας.  

Σε μία αποστολή διανομής εκπαιδευτικού υλικού και επιμορφώσεων τον Δεκέμβριο του 2018, η Erika με γνώρισε όσο εργαζόμουν ως δασκάλα φυσικών επιστημών στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων Σκαραμαγκά. Είχα κι εγώ εμπειρία από την μη τυπική εκπαίδευση και την βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών και έτσι «κολλήσαν». Από τότε εργαζόμαστε μαζί για να αυξήσουμε τον αντίκτυπο του έργου της Science United Project, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ποιοτικές ευκαιρίες βιωματικής μάθησης στις φυσικές επιστήμες για τους εκτοπισμένους/ες μαθητές και μαθήτριες που ζουν στην Ελλάδα. 

Η Science United Project είναι μία νεοφυής οργάνωση και χρειάζεται υποστήριξη με διάφορους τρόπους. Ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι πολύτιμη η προετοιμασία των υλικών για τα κιτ, ώστε να φτάσουν έγκαιρα στους εκπαιδευτικούς που τα χρειάζονται, αλλά και η εθελοντική συμβολή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως το Science United Festival. Επίσης, είναι πολύ πολύτιμη η οικονομική ενίσχυση στις καμπάνιες που διοργανώνει η SUP για την υποστήριξη των δράσεών της. Τέλος είναι σημαντικό να γίνει γνωστό το έργο της SUP, με την βοήθεια των φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μέσω του Τύπου.

Μπορείτε να ακολουθήσετε την SUP στο Facebook και στο Instagram.
Μπορείτε να στηρίξετε το έργο της μέσω δωρεάς, ή ερχόμενοι σε επικοινωνία για να γίνετε εθελοντής. 

πηγή: https://www.quantum.gr/qblog/science-united-project/

Πρακτικές συμβουλές προς γονείς, που διαπιστώνουν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού

Από τον Δρ Ευστράτιος Παπάνης (papanis@papanis.com)

1717165983510

1. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε συναισθηματικά, αλλά αφιερώσετε χρονο, ώστε να εκτιμήσετε πλήρως τα δεδομένα της κατάστασης. Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού μου, παρατηρείτε συναισθηματικές αποκλίσεις ή εξάρσεις, απομόνωση, ταραχή, αναστάτωση, αδιαφορία για τα μαθήματα, άγχος, αγωνία, διαταραχές ύπνου, όρεξης, προσοχής; Προσπαθεί να αποφύγει το σχολείο ή τη διαδρομή προς αυτό, χάνεται στο διαδίκτυο, έχει έντονες ή συνωμοτικές συζητήσεις με τους συμμαθητές;  Έχει μελανιές στο σώμα ή διαμαρτύρεται για πόνους; Πώς αντιδρά βλέποντας περιστατικά εκφοβισμού στην τηλεόραση ή σε συζητήσεις για αυτά; Ρωτήστε την άποψη του για το φαινόμενο και την ένταση του στο σχολείο του. Η επικοινωνία που αρχικά είναι γενική και σταδιακά εξειδικεύεται είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος προσέγγισης.

2. Αποφύγετε να πολώσετε περαιτέρω τις δυναμικες, εκτοξεύοντας απειλές, κρίσεις και ύβρεις προς το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες των εμπλεκομένων παιδιών ή τους άλλους μαθητές. Μην κάνετε κήρυγμα και μην αρχίσετε ανούσιες αναφορές στο πώς εκλάμβαναν τον εκφοβισμό στα δικά σας μαθητικά χρόνια.

3. Διαβεβαιώστε το παιδί σας πως έπραξε άριστα, που εμπιστεύθηκε το πρόβλημα σε σας και πως θα σταθείτε με κατανόηση δίπλα του σε κάθε στάδιο της επίλυσης. Το να αγνοεί τις πράξεις του παραβατικού συμμαθητή και να δρα με αυτοπεποίθηση στις κοροϊδίες είναι η απαρχή για την αδρανοποίηση του πταίσαντος.

4. Διασφαλίστε ότι κάθε σας αντίδραση θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του παιδιού σας και πως δεν θα το εκθέσετε επ’ ουδενί στους φίλους του και στο σχολείο. Διερευνήστε μαζί τις εναλλακτικές και ανακαλύψτε τις δεξιότητες, που πρέπει να επιστρατευτούν, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παρέκκλιση.

5. Επιχειρήσετε να οργανώσετε τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά, να προσδιορίσετε επακριβώς τα πρόσωπα, που έλαβαν μέρος στα περιστατικά,  να χαρτογραφήσετε τα μέρη, στα οποία ο εκφοβισμός διαδραματίστηκε, να καταγράψετε ποιοι έχουν γνώση ή στάθηκαν μάρτυρες των γεγονότων. Αθροίστε τις μαρτυρίες, τα έγγραφα ή τις φωτογραφίες, που ρίχνουν φως στα δρώμενα, αλλά να είστε προσεκτικοί, όταν προσεγγίζετε άλλους και πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για άλλους ανήλικους μαθητές. Με κανέναν τρόπο μην απειλήσετε οι ίδιοι τα πρόσωπα, που πλήγωσαν το παιδί σας.

6. Αποδείξτε τους ότι η θυματοποίηση και ο εκφοβισμός δεν έγινε με δική τους υπαιτιότητα, δεν οφείλεται σε προσωπική μειονεξία, δεν φανερώνει δική τους δειλία, αλλά θρασυδειλία των παραβατών και ότι η αποκάλυψη των περιστατικών είναι η μόνη δόκιμη λύση.

7. Δεδομένου ότι η βία γεννά ακόμη περισσότερη βία, μην ενισχύσετε καμία προσπάθεια ανταπόδοσης.

8. Αναζητείστε θεσμικές λύσεις, ενημερώστε προφορικά και γραπτά, με επιμονή και με επίσημο τρόπο τους αρμόδιους,  το σύλλογο των εκπαιδευτικών και των γονέων, ακολουθήστε τις διαδικασίες, που προβλέπονται από το νόμο, μάθετε τα δικαιώματα σας, απευθυνθείτε σε ειδικούς, για να αναδομήσετε την τρωθείσα αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, δημιουργήσετε ασφαλή περιβάλλοντα και δώστε του χρόνο, για να νοηματοδοτήσει τα περιστατικά. Εάν παρά τις εκκλήσεις σας η αντιμετώπιση δεν είναι η δέουσα, καταφύγετε στους προϊσταμένους των υπευθύνων.

9. Μην αντιπαρατεθείτε προσωπικά με τις οικογένειες των μαθητών, που εκφοβίζουν ή ανήκουν σε συμμορίες. Μάθετε εάν αυτοί που εκφοβίζουν συμμετέχουν και σε πιο παραβατικές δράσεις, όπως σε χρήση ή διακίνηση ουσιών, σε κλοπές και ενημερώστε τις αρχές, όταν συγκεντρώσετε μαρτυρίες και αποδείξεις.

10. Εξασφαλίστε ότι το παιδί σας θα παραμένει ασφαλές μέσα και έξω από το σχολείο και προτρέψτε το να επιδιώξει συμμαχίες με άλλα παιδιά, που ασκούν επιρροή στην τάξη.

11. Παρακολουθείτε στενά τις συμπεριφορές και τις ψυχολογικές αντιδράσεις του παιδιού σας, προσπαθήστε να εμβαθύνετε στην ψυχοσύνθεση του και φροντίστε να μην δώσει προεκτάσεις, που θα πλήξουν την ισορροπία και την αυτό εικόνα του, ειδικά εάν είναι ευαίσθητο και περίκλειστο.

12. Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει τις συζητήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, ανακαλύψτε μαζί, εάν υφίσταται ψηφιακό εκφοβισμό και καταφύγετε στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

13. Διοργανώσετε δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημερωθείτε για τις μορφές βίας, προσκαλέσετε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και γονείς και αναζητήσετε συλλογικές λύσεις. Ενισχύστε τα αντανακλαστικά του σχολείου στις πολιτικές και στα μέτρα ενάντια του εκφοβισμού και λάβετε μέτρα εάν υπάρχει πνεύμα κωλυσιεργίας, συγκάλυψης ή συμβιβασμού. Εάν ο εκφοβισμός συνεχιστεί, προσφύγετε στη δικαιοσύνη.

14. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι ένα κοινωνικό, ψυχολογικό, εκπαιδευτικό φαινόμενο, αλλά δεν υφίστανται γενικοί κανόνες. Η ιδιοσυγκρασία κάθε μαθητή πρέπει να αναλύεται, ώστε να προσφέρεται η κατάλληλη παιδαγωγική και συμβουλευτική παρέμβαση.

15. Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, η συζήτηση και το προβάρισμα σεναρίων, το παίξιμο ρόλων, η διερεύνηση εναλλακτικών συμπεριφορών, η εκμάθηση φράσεων, που αποτρέπουν την ορμή του απειλητικού συμμαθητή, δίχως να επιτείνουν τη βία, η ευαισθητοποίηση συμμαθητών, η θετική γλώσσα για το σώμα και την προσωπικότητα, η ανοχή στη διαφορετικότητα, η αυστηροποίηση των μέτρων κατά του εκφοβισμού και κυρίως η πρόληψη είναι μερικές από τις βασικές προτάσεις.

Νατάσα Μάγκου