Εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα βιβλιοδεσίας «ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ!»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ» αφορά στην εκπαίδευση και ενημέρωση ενηλίκων σε θέματα που έχουν σχέση με την τέχνη της βιβλιοδεσίας. Το βιβλιοδετείο παρέχει εργαστήρια βιβλιοδεσίας στον χώρο του βιβλιοδετείου, στη σχολική τάξη, σε χώρους πολιτισμού κλπ.

Σκοπός των εργαστηρίων είναι η γνωριμία με το βιβλίο ως αντικείμενο, την ιστορία και τις τέχνες του. Η χειροποίητη παραδοσιακή βιβλιοδεσία προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρίες, νέες δεξιότητες. Το εργαστήριο που

θα αφορά τη ραφτή πανόδετη βιβλιοδεσία με την τεχνική του καλύμματος. Το δέσιμο του βιβλίου που περιλαμβάνει το ράψιμο των φύλλων ονομάζεται ραφτή βιβλιοδεσία και δημιουργεί ένα βιβλίο με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Το ράψιμο αποτελεί τη βάση της βιβλιοδεσίας. Το εργαστήριο είναι βιωματικό και κάθε ένας που συμμετέχει θα δέσει το δικό του βιβλίο.

 

 

Το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο είναι ένα εργαστήριο βιβλιοδεσίας τρίτης γενιάς που βρίσκεται  στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη από το 1951. Εκπρόσωποι του βιβλιοδετείου είναι ο  Νίκος Λειβαδιώτης και η Ράνια Καμπουράκη. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές,  προσαρμοσμένες στην σύγχρονη πραγματικότητα της ζωής, επιδιώκουν την υψηλή ποιότητα στις εργασίες, με συνέπεια και αξιοπιστία. Έχουν συνεχόμενες συνεργασίες με βιβλιοθήκες, δήμους, εκδοτικούς οίκους και χώρους που αφορούν το βιβλίο, για παροχές υπηρεσιών αλλά και για εργαστήρια βιβλιοδεσίας σε παιδιά και σε ενήλικες. Έχουν δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη σειρά diy βιβλιοδεσίας «Είμαστε για δέσιμο» που αφορά στην εκπαίδευση και ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα που έχουν σχέση με την τέχνη της βιβλιοδεσίας και με εμπειρίες γύρω από τον κόσμο του βιβλίου.

 

Συνεργασίες: Εθνική βιβλιοθήκη Ελλάδος, Ανοιχτό εργαστήριο βιβλιοδεσίας 2022,  Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Βέροιας 2021. Εθνική βιβλιοθήκη Ελλάδος,  Athens Mini maker fair – εργαστήριο χειροποίητης εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας με αποκλειστική χορηγεία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 2017, Δήμος Θεσσαλονίκης, εργαστήρια βιβλιοδεσίας Χριστουγεννιάτικη πλατεία 2016, Δήμος καλαμαριάς, Εργαστήρια βιβλιοδεσίας και κατασκευής επιτραπέζιου παιχνιδιού, Παραθινούπολη 2014-2019, Δήμος Νεάπολης-Συκεών εργαστήρια βιβλιοδεσίας Βαλκανική πλατεία 2014-1018, Δήμος Ορχομενού, εργαστήρια βιβλιοδεσίας στα δημοτικά σχολεία Ορχομενού 6-7 Απριλίου 2015, Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας εργαστήρια βιβλιοδεσίας, 2017, 2018, Βιβλιοθήκη Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Εργαστήρια βιβλιοδεσίας, χριστουγεννιάτικη γιορτή 2017, κλπ.

Παρουσίες σε εκθέσεις: Διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης 2016-2023  Χειροτέχνικα 2014,  La mamart 2013,  Pillbox 2012, κλπ.

 

 

 

 

Εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα βιβλιοδεσίας για παιδιά και νέους (με και χωρίς αναπηρία) από το «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΕΙΟ», δηλαδή την Ειρήνη Λειβαδιώτη, τη Ράνια Καμπουράκη και τον Νίκο Λειβαδιώτη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «είμαστε για δέσιμο» αφορά στην εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παιδιών/νέων με αναπηρία σε θέματα που έχουν σχέση με την τέχνη της βιβλιοδεσίας. Το βιβλιοδετείο παρέχει εργαστήρια βιβλιοδεσίας στο χώρο του βιβλιοδετείου, στη σχολική τάξη, σε χώρους πολιτισμού κλπ. Οι δύο γάτοι, η Τέλα και ο Σπάγκος φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την κατασκευή ενός βιβλίου μέσα από παιχνίδι. Η Τέλα πήρε το όνομά της από το υλικό βιβλιοδεσίας «τέλα» που σημαίνει ύφασμα, είναι μια γάτα από την Ισπανία και σπουδάζει βιβλιοδεσία στη Βαρκελώνη. Μην μπερδευτείτε με την προφορά της, γιατί τώρα μαθαίνει ελληνικά. Ο Σπάγκος, ο κεραμιδόγατος, πήρε το όνομά του από τους σπάγκους που χρησιμοποιούμε στη βιβλιοδεσία είναι φασαριόζος, φωνακλάς και όλο σε μπελάδες μπλέκει.

ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΕΙΟ
ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ 1

Παρακολούθηση την παράσταση «Το μαγεμένο πηγάδι»

Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024  οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής  παρακολούθησαν την παράσταση «Το μαγεμένο πηγάδι» του Μιχάλη Πιτένη – Η παράσταση της παιδικής σκηνής του ΔΗ.Π.ΕΘΕ. Κοζάνης είναι βασισμένη  βασισμένη σε αληθινή ιστορία της περιοχής.

Πρότυπο παρουσίασης PowerPoint

Υπόθεση του έργου
Το σπίτι της γριάς Σαβούλου είναι το μοναδικό που έχει μείνει μέσα σ’ ένα απέραντο δάσος πολυκατοικιών. Με όμορφο κήπο γεμάτο δένδρα, λουλούδια και ένα πηγάδι με δροσερό νερό.
Τα παιδιά της περιοχής, μη έχοντας άλλους χώρους, παίζουν στην μικρή πλατεία μπροστά στο σπίτι, έχοντας πάντοτε το φόβο της γριάς καθώς οι μεγάλοι τους έχουν πείσει πως είναι μάγισσα και όσα παιδιά μπουν στον κήπο της τα αρπάζει και τα κλείνει στο πηγάδι.
Ο Πέτρος, είναι ο μόνος που τολμάει και μπαίνει στον κήπο, όπου έκπληκτος βλέπει ζώα που μιλάνε, παιδιά που παίζουν χαρούμενα και ξεδιψάνε στο πηγάδι και μια γριά, η Σαβούλου, πρόσχαρη και φιλόξενη που τον καλοδέχεται.
Για όλα αυτά ευθύνεται το μαγεμένο πηγάδι καθώς όποιος πιει απ’ το νερό του τον κάνει να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του.
Οι φίλοι του Πέτρου, έρχονται για να τον σώσουν πιστεύοντας πως η γριά τον κρατά αιχμάλωτο της, αλλά θα «μαγευτούν» και εκείνοι με όσα βλέπουν και θέλουν να μείνουν για πάντα εκεί. Όμως, ο θόρυβος από μπουλντόζες που πλησιάζουν τους τρομάζει, αλλά όχι και την κυρά Σαβούλου που, ήρεμη και ατάραχη, παίρνει τη βαλιτσούλα της και τα ζώα της και ξεκινάει να φύγει, λέγοντας στα παιδιά πως έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει το σπίτι αλλά οι μεγάλοι της περιοχής θα το γκρεμίσουν για να χτίσουν μια ακόμα, τεράστια, πολυκατοικία. Γι’ αυτό διέδωσαν πως ήταν μάγισσα και αιχμαλώτιζε παιδιά, για να μην θα σταθεί στο πλάι της κανείς.
Θα σταθούν όμως τα παιδιά για να μη θα χαθεί η τελευταία όαση γι’ αυτούς και θα πετύχουν να πείσουν τους μεγάλους πως δικαιούνται έναν χώρο σαν αυτό.

dipethe

«Το μαγεμένο πηγάδι» είναι ένα μιούζικαλ για παιδιά, γεμάτο μουσική και τραγούδια.
Τα παιδιά δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν όσα τους λένε οι μεγάλοι, αλλά ξεκινώντας από ένα τυχαίο γεγονός θα δουν πως τα πράγματα μπορεί να είναι και διαφορετικά, αρκεί να δώσεις χρόνο και να προσπαθήσεις να τα γνωρίσεις εσύ ο ίδιος.
Στο έργο η πραγματικότητα συνυπάρχει με το παραμύθι και ο ρεαλισμός συνδυάζεται με τη φαντασία για να διαμορφώσει τις καλύτερες συνθήκες που θα επιτρέψουν στους μικρούς μας πρωταγωνιστές να βρουν μόνοι τους την αλήθεια και να προσπαθήσουν να πείσουν τους μεγάλους ν’ αλλάξουν οπτική και να αναθεωρήσουν κάποιες αποφάσεις τους.
Μικροί και μεγάλοι δεν έρχονται σ’ αντιπαράθεση, αλλά ουσιαστικά συνεργάζονται καταθέτοντας ο καθένας αυτό που μπορεί να δει μέσα από τα δικά του μάτια, πετυχαίνοντας τελικά όλοι μαζί να δουν καλύτερα την εικόνα της πραγματικότητας. Το έργο έρχεται να μας επιβεβαιώσει  για  ακόμη μία φορά ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν πυξίδα σε εμάς τους ενήλικες και να  δείξουν τον καλύτερο δρόμο να βαδίσουν με ωφέλιμες συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο!

Νατάσα Μάγκου

γυμνάστρια

Τα οφέλη της θεατρικής αγωγής τους εφήβους και στα παιδιά

Η τέχνη είναι μέσο έκφρασης και πολιτισμού. Η μουσική, ο χορός, το θέατρο. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, η τέχνη είναι ένα βασικό συστατικό για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, την μόρφωση και την ευαισθητοποίηση.

Τα οφέλη της θεατρικής αγωγής σε παιδιά και εφήβους είναι αναρίθμητα, καθώς δεν εκπαιδεύει μόνο, αλλά διαμορφώνει χαρακτήρες δυνατούς, ανεξάρτητους και κυρίως με ήθος.

 Τα προγράμματα είναι αποκλειστικά προσαρμοσμένα στην εφηβική ηλικία και στοχεύουν στην απελευθέρωση της κίνησης και του μυαλού, στην έκφραση, στη συνεργασία, στη φιλία και στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των νοητικών δυνατοτήτων.

Μέσα από τα προγράμματα αυτά, οι έφηβοι ολοκληρώνονται πνευματικά, ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους και την επικοινωνία με τους άλλους, μαθαίνουν να πειθαρχούν, να συγκεντρώνονται και να αποκτούν αυτοέλεγχο, εκπαιδεύονται να εκφράζουν τα θέλω τους με θάρρος, χωρίς φόβο. Τελικά εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ήθος, κριτική σκέψη και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Το μάθημα της θεατρικής Αγωγής διδάσκει η κα Κυριακή Κριαράκη και ενθουσιάζει τους μαθητές/τριες με τις πολύ ελκυστικές δραστηριότητες!

 

20240124 124626 768x576 120240124 124327

Η ασπίδα του Αχιλλέα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής

 

Την ασπίδα του Αχιλλέα “έφεραν” στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής οι μαθητές/τριες  και η δασκάλα της Γ΄- Δ΄ τάξης ζωγραφίζοντάς την στο μάθημα της Ιστορίας και την ενότητα της Ελληνικής Μυθολογίας! 

 

20240220 112820 1 20240220 112843 1 20240220 112852 20240220 112857 20240220 112906 1

20240219 154609 225x300 1

Με αυτά τα λόγια περιγράφει σε μερικούς από τους 134 στίχους του στην Ηλιάδα ο Όμηρος την μυθική ασπίδα του Αχιλλέα. «Βάζει τη γης, βάζει τη θάλασσα, βάζει τα ουράνια απάνω, βάζει τον ήλιο τον ακούραστο, τ’ ολόγιομο φεγγάρι, κι’ όλα τ’ αστέρια, ως στεφανώνουνε τον ουρανό…» Μια ασπίδα έργο τέχνης που έχει συζητηθεί και αναλυθεί όσο λίγα αντικείμενα της αρχαίας ιστορίας. Και ποιος άλλος θα μπορούσε να είχε φτιάξει αυτή την ασπίδα αν όχι ο Ήφαιστος; Και δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Όμηρος δεν περιέγραφε στους στίχους του στην Ηλιάδα μια πραγματική ασπίδα αλλά επρόκειτο για επινοήματά του που ένωσε με αριστοτεχνικό τρόπο. Το σίγουρο είναι ότι η μυθική ασπίδα του Αχιλλέα δεν μπορεί παρά να κρύβει μεγάλους και μικρότερους συμβολισμούς.

Νατάσα Μάγκου

γυμνάστρια

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Mission X

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Mission X μια συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη  NASA

Τι είναι το Mission X;

Το Mission X: train like astronaut είναι ένα δωρεάν εκπαιδευτικό έργο για νέους (έως 14 ετών) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος  (ESA) και τον  Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου  (UKSA), το οποίο διευκολύνεται σε εθνικό επίπεδο από τα  European Space Education Resource Offices  (ESEROs). ) και εθελοντές Εθνικοί Διοργανωτές. Από την έναρξή του το 2011 από τους αρχικούς προγραμματιστές του έργου, τη NASA, το Mission X έχει προσελκύσει πάνω από μισό εκατομμύριο μαθητές σε όλο τον κόσμο.

Αναπτύχθηκε από επιστήμονες του διαστήματος και επαγγελματίες φυσικής κατάστασης που εργάζονται με αστροναύτες και διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, το Mission X χρησιμοποιεί τον ενθουσιασμό της εξερεύνησης του διαστήματος για να εμπνεύσει τους μαθητές να μάθουν για την επιστήμη, τη διατροφή, την άσκηση και  το διάστημα .

Κάθε χρόνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, ομάδες μαθητών μπορούν να συμμετέχουν στο Walk to the Moon Challenge . Κατά τη διάρκεια της πρόκλησης, οι ομάδες ολοκληρώνουν τις δραστηριότητες Mission X και τις υποβάλλουν για να κερδίσουν βήματα. Τα βήματα που κέρδισαν όλες οι συμμετέχουσες ομάδες βοηθούν τις μασκότ Mission X, Luna και Leo, να περπατήσουν 384 400 χιλιόμετρα – την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.

Μάθετε περισσότερα για την πρόκληση εδώ .

Χώρες που συμμετέχουν:  Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Κολομβία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία Γαλλία  Γερμανία Ελλάδα Ιταλία Ιαπωνία Λουξεμβούργο, Μεξικό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία Νορβηγία, Πολωνία Πορτογαλία Σερβία Ισπανία Σουηδία Τουρκία ΗΑΕ Η.Β.

 

2024 02 20 5

2024 02 20 7

 

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι αστροναύτες πρέπει να έχουν πολλές δεξιότητες, σε βάθος γνώση και να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Και ενώ χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης για την προετοιμασία για διαστημικές πτήσεις, τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση αυτών των βασικών δεξιοτήτων ξεκινούν εδώ στη Γη, από νεαρή ηλικία.

Στην αποστολή X: προπονηθείτε σαν αστροναύτης , οι μαθητές θα μάθουν τα βασικά στοιχεία για να διατηρούνται σε φόρμα και να παραμένουν υγιείς στο διάστημα και στη Γη. Αναπτύχθηκε από επιστήμονες του διαστήματος και επαγγελματίες φυσικής κατάστασης που εργάζονται με αστροναύτες και διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, το Mission X χρησιμοποιεί τον ενθουσιασμό της εξερεύνησης του διαστήματος για να εμπνεύσει τα παιδιά να μάθουν για την επιστήμη , τη διατροφή , την άσκηση και το διάστημα . Το έργο μπορεί να παραδοθεί είτε μέσω του προγράμματος σπουδών, μέσω καταρρεωμένων ημερών χρονοδιαγράμματος, μέσω προκλήσεων για το σπίτι ή συλλόγων… είτε μέσω ενός μείγματος!

Στόχοι του έργου

Η αποστολή X στοχεύει στην προώθηση της διδασκαλίας και της μάθησης των δεξιοτήτων STEM και των φυσικών δεξιοτήτων μέσω δύο ομάδων δραστηριοτήτων:

 

  • Οι σωματικές δραστηριότητες είναι πρακτικές αποστολές εκπαίδευσης που στοχεύουν στη δύναμη, την αντοχή, τον συντονισμό, την ισορροπία, την επίγνωση του χώρου και πολλά άλλα.
  • Οι επιστημονικές δραστηριότητες είναι έρευνες στην τάξη που επικεντρώνονται σε θέματα STEM και επιτρέπουν στους μαθητές να εξασκήσουν την επιστημονική λογική, την κριτική σκέψη, τις δεξιότητες ομαδικής εργασίας και πολλά άλλα.

«Κυκλαδούπολη»: ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για την αειφορία

20240207 133624 20240207 101232 1Η «Κυκλαδούπολη» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε από τους δύο οργανισμούς. Κεντρικός στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.
Δυναμική συνεργασία με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, ξεκινούν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το WWF Ελλάς.

Οι δύο οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς από καινοτόμες δράσεις που με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία, τοποθετούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το περιβάλλον, τις σύγχρονες απειλές που δέχεται και την ανάγκη για την προστασία του, μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών. Οι δύο οργανισμοί δημιούργησαν το παιχνίδι με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνεύσουν γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής, με όχημα μία από τις κοιτίδες του πολιτισμού, τις Κυκλάδες.

Στόχος του παιχνιδιού είναι η προστασία της φύσης των Κυκλάδων. Τα «κυκλαδόνια» αντιπροσωπεύουν τη συμβολική αξία του περιβάλλοντος των Κυκλάδων και οι «τίτλοι» που αγοράζει ο παίκτης αναφέρονται στην προστασία της φύσης και του πολιτισμού. Οι παίκτες αγοράζοντας έναν τίτλο αποκτούν το δικαίωμα προστασίας του. Νικητής είναι ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κυκλαδόνια και τίτλους προστασίας. Ο νικητής λαμβάνει το κύπελλο του προστάτη της φύσης-ήρωα των Κυκλάδων.

Στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της «Κυκλαδούπολης» αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Μέσα από το παιχνίδι ενημερώνονται για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;

20240207 101232 1 20240207 095853 20240216 093658 20240216 093329 20240216 093321 20240207 133624

 

Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024

Βεβαίωση 1 page 0001Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής συμμετείχε στη δράση με το μήνυμα:

Στο διαδίκτυο σαν μπαίνω το ηλικιακό όριο των παιχνιδιών προσέχω! Μόνο 7+ και 12+ παιχνίδια επιλέγω!

Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο της saferinternet4kids και κατασκεύασαν τα δικά τους μηνύματα με τις εκπαιδευτικούς: Παρθένα Κελενίδου, Γεωργία Βέικου και Καλλιρόη Μήτκα.

20240206 090700 20240206 091337

20240214 124204

                                                                                                                              Ζωγραφιές Γ΄-Δ΄ τάξης

 

                                                                                                         

Νατάσα Μάγκου

γυμνάστρια

 

Το πώς πρέπει να μεγαλώνει ένα παιδί, συμπυκνωμένο σε ένα υπέροχο ποίημα

 

Αν ένα παιδί πάρει αγάπη
θα μάθει να αγαπά και να δίνει αγάπη.

Αν σ’ ένα παιδί μιλάμε ειλικρινά,
εξηγώντας του κάθε φορά πως έχουν τα πράγματα

θα μάθει να είναι κι αυτό ειλικρινές.

Αν ένα παιδί ακούει καβγάδες, επικρίσεις, φωνές, ανταγωνισμούς,
θα έχει κι αυτό ένταση και θα τη βγάλει στις δικές του επαφές.

Αν ένα παιδί το ντροπιάζουμε, το απαξιώνουμε, το υποτιμάμε,
θα μεγαλώσει μέσα στις ενοχές, χωρίς αυτοπεποίθηση, χωρίς πίστη στο εαυτό του.

Αν ένα παιδί ζει σ’ ένα περιβάλλον με υπομονή, αποδοχή, δικαιοσύνη,
τότε κι αυτό μαθαίνει να είναι δίκαιο, υπομονετικό και ανεκτικό με τους άλλους.

Αν έχει επιδοκιμασία και νιώθει ασφάλεια,
μαθαίνει να εκτιμάει και να έχει πίστη στον εαυτό του και τους άλλους.

Πολλές φορές θυμώνουμε ή απογοητευόμαστε μαζί τους για πράγματα που κάνουν ή που δεν κάνουν έτσι όπως θα θέλαμε εμείς. Που βλέπουν όλη την ώρα τηλεόραση, που κολλάνε στον υπολογιστή, που δεν μας ακούν, που μιλάνε άσχημα, που…

Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βιώνουν.

Το τρικ της για επιτυχημένα παιδιά

 

Η Esther Wojcicki έκανε τρεις κόρες. Η Susan έγινε CEO του YouTube, η Janet γιατρός και η Anne συνιδρύτρια και CEO της 23andMe. Πώς κατάφεραν οι τρεις αδερφές να επιτύχουν σε πολύ ανταγωνιστικούς και κατά κανόνα ανδροκρατούμενους τομείς;

Η μητέρα τους, που έχει γράψει το βιβλίο «How to Raise Successful People», ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να πάρει τα εύσημα για τις δικές τους επιτυχίες. Όμως συστήνει ένα απλό «τρικ» σε όποιον θέλει να μεγαλώσει παιδιά που θα επιτύχουν στη ζωή τους.

Όπως γράφει σε άρθρο της στο CNBC, το χειρότερο γονεϊκό στυλ είναι αυτό του «helicopter parenting». Κάποιοι γονείς φροντίζουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τα παιδιά τους, για να απομακρύνουν ό,τι εμπόδια μπορεί να συναντήσουν στη ζωή τους, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπα με προκλήσεις και απογοητεύσεις.

Αυτό το γονεϊκό στυλ αποδυναμώνει τα παιδιά, εξηγεί η Wojcicki, καθώς ουσιαστικά οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους και φροντίζουν να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες τους, ακόμη και πριν καταλάβουν ότι έχουν ανάγκη.

Από την άλλη, οι γονείς δεν πρέπει να πάνε στο άλλο άκρο, τονίζει. «Μην στέλνετε τα παιδιά μόνα τους για ψώνια όταν είναι πέντε χρονών, ούτε να περιμένετε να ετοιμάσουν δείπνο όταν είναι 10. Δώστε τους προκλήσεις που ταιριάζουν στην ηλικία τους», εξηγεί.

Το TRICK

Η ίδια συμβουλεύει τους γονείς –αλλά και τους δασκάλους- να δώσουν στα παιδιά τη δύναμη να αναπτύξουν ανεξάρτητη σκέψη, να συνεργάζονται με τους γύρω τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Συστήνει το «TRICK», ένα ακρωνύμιο από τις λέξεις Trust (εμπιστοσύνη), Respect (σεβασμός), Independence (ανεξαρτησία), Collaboration (συνεργασία) and Kindness (ευγένεια).

Εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη πρέπει να ξεκινά από τους γονείς. Όταν είναι σίγουροι για τις επιλογές που κάνουν, τότε μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους ότι θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς την ενδυνάμωση.

Σεβασμός: Κάθε παιδί έχει ένα χάρισμα και είναι ευθύνη των γονιών να γαλουχήσουν αυτό το δώρο. Αυτό είναι το αντίθετο από το να τους λένε ποιοι πρέπει να είναι, ποιο επάγγελμα να ακολουθήσουν και πώς πρέπει να είναι η ζωή τους.

Ανεξαρτησία: Αυτό βασίζεται σε μια ισχυρή βάση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Τα πραγματικά ανεξάρτητα παιδιά είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες, τις αποτυχίες και την πλήξη, καθώς όλα αυτά είναι αναπόφευκτα στη ζωή.

Συνεργασία: Για τους γονείς, συνεργασία σημαίνει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συνεισφέρουν στις συζητήσεις, τις αποφάσεις ή ακόμη και στην πειθαρχία.

Καλοσύνη: Η πραγματική καλοσύνη περιλαμβάνει ευγνωμοσύνη και συγχώρεση, προσφορά προς τους άλλους και επίγνωση του κόσμου έξω από τον εαυτό σας.

«Κάντε ένα διάλειμμα και σταματήστε να παρακολουθείτε υπερβολικά τα παιδιά σας. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλία. Θα το εκτιμήσουν, θα είναι πιο ανεξάρτητα καθώς μεγαλώνουν και θα πιστέψουν στον εαυτό τους», είναι η συμβουλή της Wojcicki. «Ξεκινήστε αφήνοντας τα παιδιά σας να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, ίσως ακόμη και να σχεδιάσουν κάτι για όλη την οικογένεια. Φανταστείτε πόσο δυνατοί θα νιώσουν».

moneyreview.gr

Ο Αριστοτέλης είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, που μας δίδαξε πολλά σημαντικά μαθήματα σε θέματα όπως η επιστήμη, η λογική, η ηθική, η ποίηση, το θέατρο, η μεταφυσική, και η ζωή γενικότερα.

Έζησε με σκοπό να μοιράζεται τις γνώσεις του και είχε πολλούς μαθητές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικά αποσπάσματα της διδασκαλίας του από αυτό τα πιο διάσημα μέχρι αυτά με τη βαθύτερη σημασία και τα μοιραζόμαστε μαζί σας, ώστε να εμπνεύσουν τη ζωή σας.

Τα 11 μαθήματα που παίρνουμε για τη ζωή από τον Αριστοτέλη:

1. Ανακαλύψτε τους Φίλους Σας και Κρατήστε τους Κοντά Σας.

«κανένας δεν θα ήθελε να ζει χωρίς φίλους, ακόμη κι αν είχε στη διάθεσή του όλα τ’ άλλα.»

«Η επιθυμία για την φιλία είναι γρήγορη, αλλά η φιλία είναι ένα φρούτο που ωριμάζει αργά.»

«Καλύτερός μου φίλος είναι ο άνθρωπος που όταν εύχεται να είμαι καλά, το κάνει για χάρη μου»

«ένας στενός φίλος είναι «ένας δεύτερος εαυτός», κάποιος με τον οποίο συνδέεται ουσιαστικά η δική σου αίσθηση του εαυτού.»

«Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα»

«Η δυστυχία αποκαλύπτει εκείνους που δεν είναι πραγματικά φίλοι.»

«Το αντίδοτο για πενήντα εχθρούς είναι ένας φίλος.»

2. Η Τιμιότητα είναι η Καλύτερη Διπλωματία, να Την έχετε σε Μεγάλη Εκτίμηση.

«Η ελάχιστη αρχική απόκλιση από την αλήθεια πολλαπλασιάζεται στην συνέχεια χιλιάδες φορές»

«Ο καθένας θα πρέπει να πράττει το σωστό σωστό και όχι ό,τι βλέπει από τους άλλους.»

«Η εκτίμηση που έχεις για τους φίλους σου να είναι τίμια και ειλικρινής.»

«Κανείς δεν πιστεύει έναν ψεύτη όταν λέει μια αλήθεια»

3. Ποτέ μη σταματάς να Μαθαίνεις Καινούργια Πράγματα σε όποια Φάση και αν είναι η Ζωής Σου.

«Πολύ σημαντικό εφόδιο για τα γηρατειά είναι η εκπαίδευση»

«Οι μορφωμένοι διαφέρουν από τους αμόρφωτους όπως οι ζωντανοί από τους νεκρούς»

«Όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν τη γνώση»

«Εκπαιδεύοντας το μυαλό, χωρίς να εκπαιδεύσουμε την καρδιά, αποτυγχάνουμε σε όλα»

«Αυτοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά, πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως τους έμαθαν την τέχνη του ευ ζην»

«Είναι στη φύση των ανθρώπων να μαθαίνουν»

4. Η Τέχνη της Γραφής είναι Όμορφη.

«Η ποίηση είναι πιο εκλεκτή και πιο φιλοσοφική από την ιστορία γιατί η ποίηση εκφράζει το καθολικό, ενώ η ιστορία μόνο κάτι συγκεκριμένο»

«Ποίηση απαιτεί έναν άνθρωπο με ένα ιδιαίτερο ταλέντο για να την υπηρετήσει, ή αλλιώς κάποιον αρκετά τρελό γι’ αυτήν»

«Ο καλός συγγραφέας εκφράζεται σαν κοινός άνθρωπος, αλλά σκέφτεται σαν τους σοφούς»

«Ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να περιγράψει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική σημασία τους»

5. Ένα από τα Μεγαλύτερα Επιτεύγματα της Ζωής είναι η Κατανόηση του Εαυτού.

«Γνωρίζοντας τον εαυτό σας είσαι στην αρχή όλης της σοφίας»

«Αυτός που έχει ξεπερνά τους φόβους του είναι πραγματικά ελεύθερος»

«Θεωρώ περισσότερο ανδρείο εκείνον που νικά τις επιθυμίες του παρά εκείνον που νικά τους εχθρούς του, γιατί η πιο δύσκολη νίκη είναι εναντίον του κακού εαυτού.»

«ο αναπόφευκτος πόλεμος πρέπει να καταλήγει στην εδραίωση της ειρήνης»

6. Για την Επίτευξη Οποιουδήποτε Πράγματος στη Ζωή, θα πρέπει να Υπάρχει η Δύναμη της θέλησης.

«Μέσα από την πειθαρχία έρχεται η ελευθερία.»

«η φύση της επιθυμίας δε γνωρίζει όρια, και η ικανοποίηση αυτής της απεριόριστης επιθυμίας είναι για τους πολλούς σκοπός ζωής»

«Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Ως εκ τούτου, η Αριστεία, δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια»

«Το άριστο δεν συμβαίνει ποτέ τυχαία. Έρχεται μετά από δική μας επιδίωξη, ειλικρινή προσπάθεια και έξυπνες δράσεις. Αντιπροσωπεύει τη σοφή επιλογή μεταξύ πολλών εναλλακτικών. Οι επιλογές μας και όχι η τύχη καθορίζουν το πεπρωμένο «

«Η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που μας βοηθά να πετύχουμε πιο γρήγορα τους στόχους μας»

«Προτιμώ αυτό που είναι απίθανο αλλά δυνατόν να συμβεί παρά το πιθανό που όμως είναι αδύνατον να συμβεί.»

«όσα πρέπει να κάνουμε αφού τα μάθουμε, τα μαθαίνουμε κάνοντάς τα»

7. Η Χαρά και η Διασκέδαση Πρέπει να Υπάρχει στη Ζωή, για να Μας Κρατάει Υγιείς.

«Το μυστικό για της χαράς είναι η έκπληξη.»

«Τα αστεία είναι αρεστά και στους θεούς»

«Η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται»

8. Πολλές Φορές, οι Πιο Παράλογοι Άνθρωποι έχουν τις Καλύτερες Ιδέες.

«η ιδιοφυΐα είναι ανάμικτη με την παραφροσύνη»

«Δεν υπάρχει μεγαλοφυΐα χωρίς το άγγιγμα της τρέλας»

9. Ο Φόβος Δεν Μας Προσφέρει Τίποτα Άλλο από το να Μας Κρατά Πίσω.

«Οι αδύναμοι υπακούν από φόβο ενώ οι δυνατοί από αγάπη «

«Ο φόβος είναι πόνος που προκύπτει από την αναμονή του κακού»

«Αυτό που πέτυχα με τη φιλοσοφία, ήταν να κάνω με τη θέλησή μου αυτά που οι άλλοι τα κάνουν επειδή φοβούνται τον νόμο «

«Η ελπίδα είναι το όνειρο ενός ξύπνιου»

10. Πάρτε τον Έλεγχο της Ζωής στα Χέρια Σας και Επιλέξτε τις Αρετές που Θέλετε να Διαθέτει.

«Οι άνθρωποι δημιουργούν τους θεούς κατ’ εικόνα τους, όχι μόνο όσον αφορά τη μορφή τους αλλά και όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους»

«Η ευτυχία ανήκει στους αυτάρκεις»

«Η ευτυχία είναι το ίζημα που κάθετε στο πιο κατάλληλο σημείο της ψυχής»

«Μια συγκεκριμένη αρετή απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο για να αποκτηθεί.»

«Η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής»

«Δεν πρέπει να είμαστε ούτε δειλοί ούτε απερίσκεπτοι, αλλά θαρραλέοι»

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποφύγεις την κριτική…Να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα, να είσαι τίποτα..»

«Η υπομονή είναι πικρή όμως ο καρπός της είναι γλυκός»

«Η αξιοπρέπεια δεν συνίσταται στην κατοχή των τιμών, αλλά στο να τις αξίζεις»

11. Μην Υποτιμάτε τη Δύναμη του Σκότους.

«Είναι οι πιο σκοτεινές στιγμές μας, που πρέπει να εστιάσουμε, για να δούμε το φως»

«Δεν μπορούμε να μάθουμε χωρίς πόνο».

https://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2018/01/pragmata-didaxe-zoi-aristotelis.html