Εκκλησιασμός  των μαθητών/τριών  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής για τον εορτασμό  των Τριών Ιεραρχών

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Τριών Ιεραρχών συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής στις 30 Ιανουαρίου 2024. Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρυοχώριου η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Χαράλαμπο και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου από τον Πατήρ Ελευθέριο. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν με κατάνυξη στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και  προσήλθαν στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας με ευλάβεια.

Οι σεβαστοί Πατέρες των δύο Ναών μετά το μοίρασμα του Αντίδωρου ευχαρίστησαν  τους μαθητές/τριες για την ευλάβεια  με την οποία συμμετείχαν στην ευχαριστιακή σύναξη προς τιμή των Τριών Ιεραρχών, ευλόγησαν και μοίρασαν μολύβια για τους μαθητές και στυλό για τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής! Τις πρεσβείες του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου να έχουμε, να αποτελούν παράδειγμα αρετής και γνώσης για όλους μας!

Στο σχολείο οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=gDNSleHDp8c κατασκεύασαν κολλάζ, τρισδιάστατες αλλά και ψηφιακές  κάρτες αφιερωμένες στους Τρεις Ιεράρχες με τις εκπαιδευτικούς: Παρθένα Κελενίδου, Γεωργία Βέικου, Καλλιρόη Μήτκα και Σοφία Μπηλιούση. 

 δημοσιευμένο: https://e-ptolemeos.gr/ekklisiasmos-ton-mathiton-trion-tou-1ou-dimotikou-scholeiou-agias-paraskevis-gia-ton-eortasmo-ton-trion-ierarchon

 

20240130 102138 20240130 103307 20240130 111604 20240130 111822 20240130 114029 20240130 114035 20240130 114123 20240130 114759 20240130 120521 20240130 12495220240130 130142

 

IMG 5bb8be0fd93ddb44ff79b19a2acb3358 V1

Κάρτες Ε΄-ΣΤ΄ τάξης

IMG f00530076670f52d357823d13bb2e93e V1

Λίγα λόγια για τη ζωή των Τριών Ιεραρχών

Στις 30 Ιανουαρίου ξεχωριστή τιμή έχουν τρεις πατέρες της εκκλησίας, τρεις διδάσκαλοι της οικουμένης. Τρία αστέρια του πνεύματος που με τη ζωή και τα έργα τους έδωσαν ξεχωριστή λάμψη στον αιώνα που έζησαν, δηλ. περίπου  το 350-400 μ. Χ.

Είναι οι αγαπημένοι μας Τρεις Ιεράρχες.

Ιεράρχης σημαίνει επίσκοπος, αρχηγός των ιερέων, θα λέγαμε απλά.

Η ιστορία κράτησε φυλαχτό τα ονόματά τους και η εκκλησία έβαλε δίπλα σ’ αυτά τους χαρακτηρισμούς: Μέγας για τον Βασίλειο, Θεολόγος για τον Γρηγόριο, Χρυσόστομος για τον Ιωάννη. Ας σκύψουμε για λίγο στο βίο τους και ν’ αντλήσουμε  κάτι ωφέλιμο για εμάς.

Έζησαν ανάμεσα σε ειδωλολάτρες  και σπούδασαν σε ειδωλολατρικές σχολές. Είχαν όμως γαλουχηθεί και οι τρεις  από τις άγιες μητέρες τους με τη χριστιανική αγωγή.

 Η μητέρα και γενικά η οικογένεια παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αγωγή του παιδιού. Το παιδί, σύμφωνα με τον άγιο Χρυσόστομο, διαμορφώνει την αγωγή του πριν ακόμα από τη σύλληψή του και καθ’ όλη τη διάρκεια της κυοφορίας του.

Οι μητέρες των Τριών Ιεραρχών έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην αγωγή των παιδιών τους. Τους γνώρισαν από τη μικρή ακόμα ηλικία την αγάπη του Θεού, που έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία των ανθρώπων. Κυρίως όμως με το παράδειγμά τους, αυτές οι πλούσιες αρχόντισσες δίδαξαν στα παιδιά τους ν’ αγαπούν κάθε άνθρωπο. Εμέλεια,  μητέρα του Μ. Βασιλείου, Νόννα, μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Ανθούσα, μητέρα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Το παράδειγμά τους ας μιμηθούμε και οι Ελληνίδες μητέρες   ας μη  δώσουμε στα παιδιά μας  μόνο γνώση, μόνο επιστήμη αλλά να τα  εμβολιάσουμε με την αρετή, διότι όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι:

«Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία και ου σοφία φαίνεται».

 

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

 

 

apolytikio 3 ierarxes

Νατάσα Μάγκου

γυμνάστρια

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ-ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Φέτος είναι η 79η επέτειος της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αποτελεί ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Ναζί, υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξόντωσης, στο οποίο εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι, καθώς και άλλες ομάδες κοινωνικών και εθνοτικών ομάδων, έπεσαν θύματα.

Το Ολοκαύτωμα περιλάμβανε τη μαζική εξόντωση μέσω απομάκρυνσης, συγκέντρωσης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και απόπνιξης, καθώς και τη χρήση αερίων, κυρίως στα στρατόπεδα εξόντωσης όπως το Auschwitz-Birkenau.

Οι εικόνες της αδικαιολόγητης θηριωδίας που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων μας υπενθυμίζουν τη σημασία της διατήρησης των αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Δείτε την ταινία πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://filmatic.online/load/drama/17099-the_boy_in_the_striped_pyjamas_2008.html

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος σε μεγάλο βαθμό εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ευαισθητοποιημένου πολιτισμικού και ηθικού πλαισίου για τους μαθητές, προετοιμάζοντάς τους για τον ρόλο τους ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας.

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει πολλαπλές σημασίες και στόχους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  1. Ιστορική Συνείδηση: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος βοηθά στη δημιουργία μιας ιστορικής συνείδησης μεταξύ των μαθητών, ενισχύοντας την κατανόηση του παρελθόντος. Οι μαθητές μαθαίνουν για τις επιπτώσεις του ρατσισμού, του μίσους και της αδικίας.
  2. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ηθική: Η μελέτη του Ολοκαυτώματος επισημαίνει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ηθικής συμπεριφοράς. Οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν και να αναρωτηθούν σχετικά με την ευθύνη του ατόμου έναντι της κοινωνίας.
  3. Στήριξη Πολυπολιτισμικού Διαλόγου: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση και αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας, καθώς επισημαίνει τις συνέπειες του ρατσισμού και του μίσους.
  4. Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Η μελέτη του Ολοκαυτώματος προάγει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, καθώς οι μαθητές πρέπει να αναλύσουν και να αξιολογήσουν πηγές, να συγκρίνουν διάφορες απόψεις και να σκέφτονται κριτικά για τις επιπτώσεις των πράξεων.
  5. Πρόληψη του Μίσους: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος συμβάλλει στην πρόληψη του μίσους και της διακριτικής συμπεριφοράς, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σχετικά με τις συνέπειες των εχθρικών ιδεολογιών.
  6. πηγή: https://tosakidio.gr/course/%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD/

Λειτουργία Σχολείων Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς καλησπέρα,

λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί ολικού παγετού, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, αύριο Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου
Εορδαίας, θα λειτουργήσουν στις 09:15 με απόφαση Δημάρχου, κ. Παναγιώτη  Πλακετά. 

419727406 25105851939028300 7268189328205015438 n

Επίσης, η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ θα γίνει στις 19:15.
Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Παιδική εξανθηματική ασθένεια οστρακιάς

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς καλησπέρα,

κυκλοφορεί η μεταδοτική εξανθηματική ασθένεια οστρακιά. Εάν το παιδί σας παρουσιάσει τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο μην το στείλετε σχολείο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι. 

ostrakia0001

Τι προκαλεί οστρακιά;
Η οστρακιά οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία (τοξίνη) η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά. Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά οστρακιά. Επιπλέον, ούτε όλοι οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν οστρακιά. Μπορεί δυο αδελφάκια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο, το ένα παιδί να εμφανίσει οστρακιά ενώ το άλλο παιδί όχι. 

Συμπτώματα οστρακιάς; 
Το άρρωστο παιδί με οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι. Γύρω από τις αρθρώσεις στα παιδιά με οστρακιά μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες γραμμές, που λέγονται σημείο Pastia. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι.

Χρόνος επώασης οστρακιάς
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες.

Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί με οστρακιά;
Το άρρωστο παιδί με οστρακιά  μεταδίδει το μικρόβιο με τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα.

Πόσο διαρκεί η οστρακιά;
Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες. Την υποχώρηση του εξανθήματος της οστρακιάς ακολουθεί το ξεφλούδισμα δέρματος, το οποίο διαρκεί 5-10 μέρες.

Επιπλοκές οστρακιάς;

Οι κυριότερες επιπλοκές της οστρακιάς είναι:
1. Ρευματικός πυρετός (προσβάλλει τις αρθρώσεις, καρδιά).
2. Απόστημα γύρω στις αμυγδαλές.

Θεραπεία οστρακιάς – Συμβουλές σε γονείς

Γονείς, ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές για να βοηθήσετε το άρρωτο παιδί με οστρακιά:
• Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για το πυρετό.
• Φροντίστε έτσι ώστε το άρρωστο παιδί με οστρακιά να μην έρχεται σε στενή επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ειδικά αν υπάρχουν βρέφη.
• Να μην χρησιμοποιούν οι άλλοι τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού με οστρακιά.
• Να πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας όταν φροντίζετε το άρρωστο παιδί.
• Προσφέρετε στο παιδί μπόλικα υγρά, μαλακά φαγητά γιατί συνήθως τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να καταπιούν.
• Αν το παιδί είναι μεγάλο, μπορεί να κάνει γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό φάρμακο.
• Σιγουρευτείτε ότι το παιδί παίρνει το αντιβιοτικό το οποίο συνέστησε ο παιδίατρος.
• Χρειάζεται οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το παιδίατρο του παιδιού, ο οποίος ίσως ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις (όπως καλλιέργεια εκκρίσεων από τις αμυγδαλές) για να επιβεβαιώσει την παρουσία του μικροβίου. Μαζί με το αντιβιοτικό μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για την περιποίηση του δέρματος.

πηγή: https://www.paidiatros.com/asthenies/paidikes-arrosties/childrenscarlet-fever

Λειτουργία Σχολείων την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς καλησπέρα,

λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί ολικού παγετού, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, αύριο Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου
Εορδαίας, θα λειτουργήσουν στις 10:00 με απόφαση Δημάρχου, κ. Παναγιώτη  Πλακετά. 

Επίσης, η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ θα γίνει στις 19:15.
Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

420836335 1721849838322391 1535836237331109429 n

Νατάσα Μάγκου

Λειτουργία σχολείων Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς καλημέρα,

το σχολείο με απόφαση Δημάρχου Εορδαίας θα είναι αύριο κλειστό. Θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σας στέλνω τις διευθύνσεις των ψηφιακών τάξεων  και το πρόγραμμα  σε email.



Λήψη αρχείου

 

Νατάσα Μάγκου

Προπόνηση με σχοινάκι: 8 οφέλη που ίσως δεν γνωρίζετε…

  1. Βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία του σώματος

    Το σχοινάκι βελτιώνει πραγματικά τον συντονισμό του σώματος κάνοντάς σας να εστιάζετε στη λειτουργία των ποδιών σας. Ο εγκέφαλός σας συντονίζει συνεχώς την εκτέλεση των κινήσεων στα πόδια σας και αυτή η πρακτική, ξανά και ξανά, σας κάνει «ελαφρύτερους». Δεν χρησιμοποιείται τυχαία στην προπόνηση διαφόρων πολεμικών τεχνών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς της πυγμαχίας όσο πιο πολύπλοκα κόλπα κάνετε με το σχοινί, τόσο περισσότερο συντονισμένο είναι το σώμα σας!

images 5

  1. Όταν πηδάτε σχοινάκι, δουλεύετε όλους τους μυς του σώματός σας. Αυτή η άσκηση χρησιμοποιεί τους άνω, τους μέσους και του κάτω μυς του σώματός σας.

image1 images 2 15 4 2021images 6

Χρησιμοποιείτε τους δικέφαλους και του  τρικέφαλους για να κουνάτε το σχοινάκι. Η συνεχής κίνηση, τονώνει και ενδυναμώνει αυτούς τους μυς.

2. Μειώνει προλαμβάνει τους τραυματισμούς στα πόδια και στον αστράγαλο

Το σχοινάκι είναι ευεργετικό για όσους ασχολούνται με άλλα αθλήματα. Πολλοί αθλητές στο μπάσκετ, το τένις, το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα συχνά υποφέρουν από τραυματισμούς στο πόδι ή στον αστράγαλο όταν χρειάζεται να αλλάξουν απότομα κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό είναι πολύ κοινό τόσο στο τένις όσο και στο μπάσκετ. Το σχοινάκι δεν βελτιώνει μόνο τον συντονισμό των ποδιών σας, αλλά επίσης αυξάνει τη δύναμή σας στους μυς που περιβάλλουν την άρθρωση του αστραγάλου και του ποδιού σας, μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού σε αυτές τις περιοχές.

images 3

3. «Καίει» περισσότερες θερμίδες

Σε σύγκριση με τζόκινγκ διάρκειας 30 λεπτών, το σχοινάκι σας βοηθάει να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες! Σύμφωνα με το Science Daily, αυτή η αερόβια άσκηση μπορεί να επιτύχει «ρυθμό καύσης» έως και 1300 θερμίδες ανά ώρα έντονης δραστηριότητας, με περίπου 0,1 θερμίδες να καταναλώνονται ανά άλμα. Δέκα λεπτά σχοινάκι μπορεί να θεωρηθεί περίπου ισοδύναμο με το να τρέξετε γρήγορα ένα μίλι (1,6 χιλιόμετρα)!

4. Φορητό και διασκεδαστικό

Το σχοινάκι μπορεί να πάει οπουδήποτε μαζί σας. Πάρτε το στη δουλειά, ή το σχολείο, ζεσταθείτε πριν τον αγώνα μπάσκετ ή κάντε αποθεραπεία μετά από το ποδήλατο. Μάθετε να κάνετε κόλπα ή διαγωνισμούς με της οικογένειάς σας, τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι συναθλητές σας!

5. Βελτιώνει την οστικής πυκνότητα
images 1
Ο Δρ. Daniel W. Barry, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ και ερευνητής που έχει μελετήσει τα οστά ηλικιωμένων και αθλητών, αναφέριει ότι η καλύτερη άσκηση για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας είναι απλά τα αλματάκια.

6. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής, το σχοινάκι συνιστάται ιδιαίτερα για αερόβια άσκηση. Για να αυξήσετε την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, πρέπει να το προπονήστε τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα για 12 έως 20 λεπτά κάθε φορά. Όταν πηδάτε σχοινάκι, οι πνεύμονές σας παίρνουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα. Αυτό μπορεί να είναι βοηθητικό για κάποια αναπνευστικά προβλήματα.

 

Ταυτόχρονα, αυξάνουμε την φυσική μας αντοχή. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να γυμναζόμαστε περισσότερο χωρίς να κουραζόμαστε. Η κίνηση που χρησιμοποιούμε όταν πηδάμε σχοινάκι βοηθά άμεσα το κυκλοφορικό μας σύστημα.

 

Η καρδιάς δουλεύει πιο σκληρά, για να τροφοδοτήσει με αίμα κάθε μέρος του σώματός σας. Επίσης κάνει το αίμα σας να κυκλοφορεί μέσα από όλες τις αρτηρίες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.

7. Βελτιώνει την αναπνοή

Εκτός από τη βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και την αντοχή, το σχοινάκι βελτιώνει επίσης την αποτελεσματική αναπνοή. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο αν κάνετε και άλλες δραστηριότητες, αφού πλέον δεν θα εξαντλείστε τόσο εύκολα στο γήπεδο ή  στην πισίνα.

images 3
8. Βελτιώνει την ικανότητά σας να παραμένετε ήρεμοι και χαλαροί

Επειδή πραγματικά με αυτή την άσκηση συνδυάζεται ο εγκέφαλος και το σώμα, οι πυγμάχοι που προπονούνται με σχοινάκι έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ήρεμοι από εκείνους που δεν το περιλαμβάνουν στην προπόνησή τους. Η βελτιωμένη ικανότητά σας να πηδάτε σχοινάκι και να συγχρονίζετε τέλεια το σώμα, το μυαλό και το σχοινί σας, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να είστε πιο ήρεμοι  και σε άλλες καταστάσεις.

πηγή: https://www.pharmnet.gr/el/schetika-me-emas/arthra/athlisi/proponisi-me-schoinaki-8-ofeli-pou-isos-den-gnorizete/

 

 

Fisiki agogi 1024x451 1Νατάσα Μάγκου

Παιχνίδια στρατηγικής στο διάλειμμα, στην εκδρομή στον ελεύθερο χρόνο

 

Τα  παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ωριμάζουν και μαθαίνουν παίζοντας και   αλληλοεπιδρώντας με συνομηλίκους και ενήλικες, ελέγχοντας μέσα από το παιχνίδι  τις δυνατότητές τους, τις ιδέες τους,  δρώντας  δημιουργικά  και παίρνοντας πρωτοβουλίες. 

Σύμφωνα με τον παιδαγωγό Ζαν Πιαζέ (Jean Piaget), το παιχνίδι επεκτείνεται σε τρεις κατηγορίες. Αρχικά, με το παιχνίδι εξάσκησης, ύστερα, με το συμβολικό παιχνίδι και τελικά με το παιχνίδι κανόνων. Επιπρόσθετα, πιστεύει ότι ένα παιδί παίζοντας έχει τη δυνατότητα να λάβει νέες δυνατότητες, εκτιθέμενο σε νέες καταστάσεις, παρά να λογικευτεί ακολουθώντας τους κανόνες. 

Κατά τον Λεβ Βιγκότσκι (Lev Vygotsky), το παιχνίδι είναι η τέλεια φάση ανάπτυξης για το παιδί, αν και όχι την βασική μορφή δραστηριότητας. Τα παιδιά παίζοντας το παιχνίδι, παίρνουν καλό κίνητρο για να συνεχίσουν το παιχνίδι.

Αντίθετα, η Μαρία Μοντεσσόρι (Maria Montessori) θεωρεί ότι η χαρά του παιδιού αποκτάται όσο γίνεται η εργασία και όχι του παιχνιδιού. Βέβαια, πίστευε στην γνώμη πως τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας αυτής έχουν ανάγκη το παιχνίδι, όμως, δεν δεχόταν μορφές παιχνιδιού που εμπεριείχαν τη φαντασία και την προσωποποίηση. Αυτό γινόταν γιατί θεωρούσε ότι δεν είναι κατάλληλες για την τάξη και ότι πρεσβεύουν την καθημερινή ζωή.

Όπως πιστεύει ο Φρίντριχ Φρέμπελ (Friedrich Fröbel) το παιδί λόγο του παιχνιδιού, εμφανίζει τα συναισθήματα του. Η πνευματική ανάπτυξη του ευνοείται από το παιχνίδι, συνδέοντας τον κόσμο των αισθήσεων με τον εσωτερικό του κόσμο, δίνοντας του κάθε φορά κίνητρο να μάθει καινούργια πράγματα, όπου μέσα τη διαδικασία αυτή, το παιδί φανερώνει τα επιτεύγματά του.

 

20240117 113821

20240117 133113

20240118 115605 1024x768 120240118 115719 1024x768 2 20240117 114234 20240117 143804 20240118 121735 20240110 150521 20231201 111433 20231130 125730 20231201 112342

Nατάσα Μάγκου

Διαδικτυακά σεμινάρια “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου” από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί και Γονείς,

Tο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου) σε συνεργασία με την Google.org συνεχίζει να προσφέρει μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου,  Δημοτικού αλλά και Γυμνασίου (κάθε ειδικότητας) προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους σε καίρια θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο για παιδιά. Στα μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και άλλων βαθμίδων καθώς και γονείς και κηδεμόνες.

Προσφέρονται δύο κύκλοι μαθημάτων:

Το πρόγραμμα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης συγκαταλέγεται στα προτεινόμενα Προγράμματα & Εφαρμογές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+ Δημοτικού και Γυμνασίου, στον θεματικό άξονα “Ζω καλύτερα – Ευ Ζην” και μπορείτε να το βρείτε από την σελίδα του ΙΕΠ εδώ. Στους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν τα μαθήματα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής.  

Αν είστε εκπαιδευτικός Νηπιαγωγείου, Δημοτικού ή Γυμνασίου, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή επιλέγοντας μια από τις διαθέσιμες ημερομηνίες των σεμιναρίων που βρίσκονται αναρτημένες στο ημερολόγιο του προγράμματος εδώ. Στα σεμινάρια μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων καθώς και γονείς και κηδεμόνες.

https://be-internet-awesome.gr/bia_calendar/

Με εκτίμηση
Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

 

left bia 2600px 1

Συμμετοχή στην Δράση του Δήμου Εορδαίας: «Μια πυραμίδα από ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ»

 

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων συμμετείχε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.



Λήψη αρχείου