Χρόνια πολλά Βασίλη, Χρόνια πολλά Βασιλική!!!

Αγαπητοί μαθητές Βασίλη και Βασιλική χρόνια σας πολλά! Να  λάμπετε πάντα με τα χαμόγελά και τις αρετές σας, να σας χαίρονται οι γονείς σας. Να σας διακονεί με τις πρεσβείες του ο Άγιός σας,  ο Μέγας Βασίλειος!!! Καλή κι ευλογημένη χρονιά σε όλους!

 

χΡΌΝΙ ΠΟΛΛΆ

415143000 1578893479514820 300930620013802574 n

Μέγας Βασίλειος: Ο κορυφαίος Πατέρας της Εκκλησίας μας

 

Τόσο η ιστορία όσο η Εκκλησία υπήρξαν φειδωλές στον χαρακτηρισμό του «Μεγάλου». Ελάχιστοι έλαβαν τον τίτλο «Μέγας». Ένας από αυτούς υπήρξε ο κορυφαίος άγιος της Εκκλησίας μας Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έλαβε επάξια αυτόν τον τίτλο, διότι σφράγισε με την προσωπικότητά του την ιστορία σε μια από τις κρισιμότερες ιστορικές φάσεις της ανθρωπότητας.

Γεννήθηκε το 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Ο πατέρας του Βασίλειος ήταν ονομαστός ρήτορας της περιοχής και η μητέρα του Εμμέλεια ήταν απόγονος αριστοκρατικής ρωμαϊκής οικογένειας. Ήταν ένθερμοι Χριστιανοί. Σπουδαίο ρόλο στη ζωή του έπαιξε η γιαγιά του Μακρίνα, η οποία υπήρξε μαθήτρια του αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας. Αυτή τον μύησε στην χριστιανική ευσέβεια. Στην οικογένεια υπήρχαν άλλα οκτώ παιδιά, τα περισσότερα είχαν αφιερωθεί στη διακονία της Εκκλησίας (Γρηγόριος Νύσσης, ασκητής Ναυκράτιος, μοναχή Μακρίνα, Πέτρος επίσκοπος Σεβάστειας).

Οι ευκατάστατοι γονείς τους φρόντισαν να δώσουν στα παιδιά τους, εκτός από την ευσέβεια και σπουδαία μόρφωση. Ο Βασίλειος διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα από τον πατέρα του. Στη συνέχεια πήγε για σπουδές στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη. Το 351έφτασε στην Αθήνα για να τελειοποιήσει τις σπουδές του στη γεωμετρία, την αστρονομία, την φιλοσοφία, την ρητορική, την ιατρική και την γραμματική. Οι σπουδές του διήρκησαν τεσσεράμισι χρόνια ως το 355. Εκεί συνδέθηκε με αδελφική φιλία με τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και τον Ιουλιανό, τον μετέπειτα αυτοκράτορα. Διέφερε από όλους τους άλλους φοιτητές για τις αρετές του και την αυστηρή ασκητική ζωή του. Λέγεται πως ο καθηγητής του Εύβουλος εντυπωσιάστηκε από αυτόν και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Μαζί με το Γρηγόριο είχαν ιδρύσει στην κατείδωλη Αθήνα χριστιανικό φοιτητικό όμιλο και είχαν σημαντική ιεραποστολική δράση.

Το 356 επέστρεψε στη Νεοκαισάρεια και άσκησε για λίγο το επικερδές επάγγελμα του δικηγόρου και του δασκάλου της ρητορικής. Το 358, ύστερα από το θάνατο του αδελφού του Ναυκράτιου και την παρότρυνση της αδελφής του Μακρίνας, αφού έλαβε το Άγιο Βάπτισμα, αποφάσισε να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή και να αφιερωθεί στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Αφού μοίρασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στους φτωχούς και στην Εκκλησία, ξεκίνησε μεγάλη περιοδεία σε ονομαστά μοναστικά κέντρα της Μ. Ασίας, Συρίας, Αιγύπτου και Μεσοποταμίας για να γνωρίσει αγίους ασκητές και να μυηθεί στην αληθινή μοναχική ζωή.  Το 360 αποσύρθηκε μαζί με τον φίλο του Γρηγόριο Ναζιανζηνό σε ερημητήριο στον Πόντο, στις όχθες του Ίρη ποταμού να μονάσουν. Εκεί έμεινε ως το 363 προσευχόμενος και συγγράφοντας τα σημαντικότερα έργα του και μαζί τους περίφημους «Κανονισμούς δια τον μοναχικόν βίον», οι οποίοι έγιναν ο οδηγός του κατοπινού κοινοβιακού μοναχισμού.

Η φήμη της αγιότητάς του έφτασε ως την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο επίσκοπος Ευσέβιος τον κάλεσε και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Ο Βασίλειος επέδειξε τεράστια ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση. Κατά τον φοβερό λιμό του 367-368 έσωσε από βέβαιο θάνατο όλους τους φτωχούς της ευρύτερης περιοχής της Καισάρειας. Το 370, όταν πέθανε ο Ευσέβιος και κατ’ επιταγή του λαού, εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος Καισαρείας. Ως επίσκοπος πλέον ο Βασίλειος, εγκαινιάζει ένα κολοσσιαίων διαστάσεων ποιμαντικό και κοινωνικό έργο. Ανέλαβε δράση κατά των αιρετικών αρειανών, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη του αρειανόφρονα αυτοκράτορα Ουάλη. Αντιμετώπισε με σθένος και αποτελεσματικότητα την απόπειρα του Ουάλη και των ομοφρόνων του, να επιβάλουν στην επισκοπή του τον αιρετικό αρειανισμό. Παράλληλα καθάρισε την Εκκλησία από αναξίους κληρικούς.

Αξιοθαύμαστο και πρωτόγνωρο για την εποχή του υπήρξε το κοινωνικό έργο του. Ίδρυσε την περίφημη «Βασιλειάδα», ένα τεράστιο συγκρότημα ευποιΐας, το οποίο περιλάμβανε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, πτωχοκομείο, επαγγελματικές σχολές, κλπ. Μέσα σε αυτό έβρισκαν καταφύγιο και βοήθεια χιλιάδες άνθρωποι, ανεξάρτητα αν ήταν ή όχι Χριστιανοί. Πλήθος εθελοντών προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και ανάμεσά τους ο άγιος Επίσκοπος Βασίλειος, εργαζόταν ως ιατρός.

Τιτάνιο υπήρξε επίσης και το συγγραφικό του έργο. Υπήρξε δεινός θεολόγος και μέγας συγγραφέας, του οποίου το έργο αποτελεί μέχρι σήμερα πρωτοπόρο. Τα έργα του διακρίνονται σε δογματικά, θεολογικά, ερμηνευτικά, επιστολές κλπ. Ένα από τα γνωστότερα έργα του υπήρξε η «Ερμηνεία εις την Εξαήμερον», στην οποία είναι αποτυπωμένη η σπάνια ευρυμάθειά του. Γνωστό επίσης έργο του είναι η ομώνυμή του «Θεία Λειτουργία», η οποία τελείται δέκα φορές το χρόνο (τις πέντε Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, την παραμονή των Χριστουγέννων, την παραμονή των Φώτων, την Μ. Πέμπτη, το Μ. Σάββατο και την 1η Ιανουαρίου). Τα πολυπληθή θεολογικά έργα του ιερού Πατρός αποτελούν για την Εκκλησία και την κατοπινή θεολογική επιστήμη, ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Η αυστηρή ασκητική ζωή του και η εξαντλητική του εργασία κλόνισαν σοβαρά την εύθραυστη υγεία του. Στις 31 Δεκεμβρίου του 379 πέθανε σε ηλικία μόλις 49 ετών. Η κηδεία του έγινε την 1η Ιανουαρίου του 380, με τη συμμετοχή αμέτρητου πλήθους Χριστιανών, εθνικών και Ιουδαίων, οι οποίοι θρηνούσαν απαρηγόρητοι για τον χαμό του μεγάλου Ιεράρχη και προστάτη τους. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου.

Ο Μ. Βασίλειος ανήκει στους μεγάλους άνδρες της ιστορίας. Έζησε σε μια εποχή που ο παλιός ειδωλολατρικός κόσμος έδυε οριστικά και ένας νέος κόσμος, ο χριστιανικός ανέτειλε. Αυτός, μαζί με τους άλλους μεγάλους Πατέρες του 4ου μ. Χ. αιώνα, υπήρξε ένας από τους φορείς αυτού του νέου κόσμου. Και ακόμη περισσότερο: ο μεγάλος αυτός άνδρας, συνέβαλε καθοριστικά στην ομαλή μετάβαση στην νέα πολιτισμική πραγματικότητα. Αξιολόγησε με θαυμαστό τρόπο τα θετικά στοιχεία του αρχαίου κόσμου, τα οποία ενέταξε στη νέα πίστη και στον νέο αναδυόμενο χριστιανικό πολιτισμό. Χρησιμοποίησε με καταπληκτική δεξιότητα την αρχαιοελληνική φιλοσοφική σκέψη και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, μέσω των οποίων εξέφρασε τις αιώνιες και σώζουσες αλήθειες της Θείας Αποκαλύψεως. Υπήρξε, τέλος, ο κατ’ εξοχήν θεοφόρος Πατέρας της Εκκλησίας, ο οποίος κατέστησε την χριστιανική πίστη τρόπο ζωής και πολιτείας και τους πιστούς αληθινό «βασίλειον ιεράτευμα», όπως ψάλλουμε στο απολυτίκιο της εορτής του!

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

Φτιάξε το Δικό σου Μικρό Βιβλίο στις Διακοπές!!!

Αγαπητά μου παιδιά καλημέρα,
εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο σας χρόνο και φτιάξτε ένα Μικρό βιβλίο με τις εμπειρίες σας! Ζωγραφίστε, βγείτε στη φύση με τους γονείς σας, παίξτε με αδέρφια και φίλους, φωτογραφηθείτε και κάντε κολλάζ που τόσο αγαπάτε, γράψτε μερικά λόγια, ακολουθείστε τις οδηγίες του βίντεο και έτοιμο το Μικρό Βιβλίο!!! Πατήστε δύο φορές (διπλό κλικ) πάνω στο βίντεο που βγάζει ο σύνδεσμος για να μεγαλώσει! Καλή επιτυχία!!!

https://vimeo.com/user46356780?embedded=true&source=owner_name&owner=46356780

2022 12 30 8 768x538 12022 12 30 92375111

Χριστούγεννα με την οικογένεια ακούγοντας διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αγαπημένα μου παιδιά καλημέρα,

χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Δεν γίνεται να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς να ακούσουμε  Χριστουγεννιάτικες ιστορίες  από τον  Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη!

Μπορείτε με την οικογένεια να ακούσετε το διήγημα «Ντελησυφέρω» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1904 στην εφημερίδα «Μεταρρύθμισις». Η ιστορία ξεκινά με της καμπάνες ενός μικρού χωριού να χτυπούν απο νωρίς για την Πρωτοχρονιάτικη Λειτουργία. Η θεία Μαριώ η Χρήσταινα, η κοινώς λεγομένη «Ντελησυφέρω» -αντρογυναίκα καβγατζού που είχε δείρει πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες στη ζωή της- ετοιμάζεται βιαστικά ώστε να μην προλάβει το στασίδι της καμία απο αυτές τις «βιλάνες (απολίτιστες-ξυπόλητες), σούσες-μαρούσες (τεμπέλες και γυρίστρες), αναφάνταλες (αδιάντροπες), αστάνευτες (ξετσίπωτες)» που πηγαίνουν μια-δυο φορές τον χρόνο στην εκκλησία μόνο και μόνο για να δείξουν τα στολίδια τους…

Πατήστε τον σύνδεσμο: https://video.link/w/DQYAb

2023 12 28 1

Επίσης μπορείτε να δείτε το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Σταχομαζώχτρα»το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε τα Χριστούγεννα του 1889 στην εφημερίδα «Εφημερίς». Το διήγημα ανήκει στα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, αφού ο δραματικός χρόνος είναι η περίοδος των Χριστουγέννων. «Η Σταχομαζώχτρα» είναι από τα γνωστότερα διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα, καθώς περιλαμβάνεται για πολλά χρόνια στα «Νεοελληνικά αναγνώσματα» του σχολείου και στις παιδικές ανθολογίες.

Υπόθεση – Περίληψη

Η σταχομαζώχτρα είναι μια ταλαιπωρημένη γιαγιά η οποία έχει χάσει τον άντρα της, μια κόρη και δυο γιους. Ζει πολύ φτωχικά με τα δυο ορφανά εγγονάκια της (τον Γέρο και την Πατρώνα) που προσπαθεί να ζήσει μόνη. Κάνει πολλές δουλειές για να τα βγάλει πέρα όμως το κυριότερο εισόδημα της προέρχεται απ΄ το μάζεμα του σταχιού. Γι’ αυτό και ονομάστηκε Σταχομαζώχτρα. Την εποχή του θερισμού παίρνει το καΐκι από τη Σκύρο και φτάνει στη Βόρεια Εύβοια. Εκεί από τα θερισμένα χωράφια μαζεύει τα πεσμένα στο χώμα στάχυα που έχουν αφήσει οι αγρότες. Η τελευταία χρονιά ήταν κακή και τα ‘φερνε βόλτα πολύ δύσκολα όμως ένα απρόσμενο γράμμα απ’ τον ξενιτεμένο γιο της, της δίνει πνοή ελπίδας.

https://video.link/w/xYYAb

«Η μπουγάδα του Άι-Βασίλη» – Xριστουγεννιάτικο Θεατρικό

 

Την Παρασκευή  22 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 09:00 1ο έγινε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου στην με το θεατρικό έργο:  «Η μπουγάδα του Άι-Βασίλη»  της Κυρίτση Ιωάννας και εικονογράφηση Ελίζας Βαβούρη. Το θεατρικό ετοίμασαν με πολύ μεράκι, κέφι, χορό, ανατροπές αλλά και δυσκολίες (λόγω των διαφορετικών κτιρίων στέγασης των μαθητών/τριών που συμμετείχαν) οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής:

Γεωργία Βέικου,  Κελενίδου Παρθένα,  Καλλιρόη Μήτκα, Δημήτρης Μπισίρης, Κυριακή Κριαράκη.

Δημοσιεύτηκε και στην ηλεκτρονική εφημερίδα: eptolemeos: https://e-ptolemeos.gr/i-mpougada-tou-ai-vasili-apo-to-1o-dimotiko-scholeio-agias-paraskevis

20231222 091435

20231222 091709 20231222 092142 20231222 092223 20231222 092442 20231222 092615 20231222 093555 20231222 093700 20231222 094931

Μάγκου Νατάσα

Γυμνάστρια

 

Η υπόθεση του έργου αφορά την προετοιμασία του  Αϊ-Βασίλης και τις δουλειές που τον περιμένουν μέχρι να έρθει η παραμονή της Πρωτοχρονιάς: το τύλιγμα των  τελευταίων πακέτων, την επισκευή του έλκηθρου, την ετοιμασία της επίσημης στολής του, αυτής της κόκκινης, που βάζει μια φορά το χρόνο, το μοίρασμα των δώρων. Όμως μια δυσάρεστη έκπληξη τον περίμενε… ένας απαίσιος μαύρος λεκές στολίζει το αριστερό μανίκι της επίσημης στολής. «Σίγουρα θα έγινε από τις καπνιές σε κάποια καμινάδα» ψιθυρίζει ο Αϊ–Βασίλης και νευριασμένος τη χώνει βιαστικά μέσα στο πλυντήριο. Μετά από λίγo βγαίνει στην αυλή, ν’ απλώσει την μπουγάδα του. Πρώτα κρεμάει τις κάλτσες του, ύστερα τη φανέλα, το μακρύ του σώβρακο, το σκούφο του, το πουκάμισο και τελευταία το σακάκι και το παντελόνι του. «Ποπό! Ζημιά! Αδύνατον!» φωνάζει απελπισμένος. Το πανωφόρι με τις άσπρες γούνες, το γυαλιστερό του παντελόνι, το πουκάμισο, οι κάλτσες μαζί με το σκουφί του, κρέμονται στο σχοινί αγνώριστα! Έχουν γίνει μικρά, τόσο μικρά, που δε χωρούν να μπουν μήτε στο μικρό του δαχτυλάκι. «Τι θα φορέσω τώρα;» ανησυχεί. «Πώς θα μοιράσω τα δώρα; Δεν έχω άλλα επίσημα ρούχα! Πού να βρω καινούρια; Κάτι πρέπει να σκεφτώ». Και πράγματι σκέφτηκε να στείλει γράμμα  στα ίδια τα παιδιά μήπως και μπορούν να του στείλουν  ένα πουκάμισο, μάλλινες κάλτσες, ένα σακάκι με ζεστές γούνες, ένα μακρύ παντελόνι κι ένα σκούφο. Όλα σε μεγάλο νούμερο! Για το λόγο αυτό καλό είναι να δείτε παιδιά το γραμματοκιβώτιο σας μήπως και προλάβετε να τον βοηθήσετε!!!!

Πηγή: https://anyflip.com/dgpan/lpne/basic

Επίσκεψη της «ΝΙΦΑΔΑΣ» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής

 

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 10:30 επισκέφτηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής οι εθελοντές του Δήμου Εορδαίας από το πρόγραμμα «ΝΙΦΑΔΑ» για να παίξουν με τους μαθητές/τριες του σχολείου χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες με τη εμψύχωση του  Αϊ Βασίλη! Οι πλούσιες σε περιεχόμενο εμπειρίες ενθουσίασαν τα παιδιά που συμμετείχαν με πολλή χαρά! Τη γιορτινή ημέρα ήρθε να συμπληρώσει και ο μπουφές με τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα που επιμελήθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  με τη βοήθεια των μητέρων των μαθητών/τριών. Ευχαριστούμε θερμά τους όλο το επιτελείο της  εθελοντικής ομάδας του Δήμου Εορδαίας που τίμησε το σχολείο μας προσφέροντας το εξαιρετικό βιωματικό πρόγραμμα καθώς και τον  Άι Βασίλη: Γιώργο Κασικτσή και τη Νιφάδα: Ελένη Ιωαννίδου.

Την εκδήλωση τίμησαν οι Πρόεδροι του Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου, Βαγγέλης  Σιχουνίδης και Παύλος Κουτουκλέρ. Καλή κι ευλογημένη χρονιά σε όλους!

Τέτοιες εμπειρίες πρέπει να χαρίζουμε στα παιδιά μας γιατί σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ευφυΐας των παιδιών και μελλοντικά θα μπορούν να βασιστούν σε αυτές για να προσπαθήσουν να λύσουν ένα πρόβλημα ή να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο δίλημμα με μοναδικό τρόπο. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των εμπειριών, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν νέες συνδέσεις ικανές να κάνουν το άτομο να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται ως παιδί και ως ενήλικας αργότερα.

Δημοσιεύτηκε και στην ηλεκτρονική εφημερίδα: eptolemeos: https://e-ptolemeos.gr/episkepsi-tis-nifadas-sto-1o-dimotiko-scholeio-agias-paraskevis-tis-magkou-natasas

20231220 103143 20231220 103236 20231220 105010 20231220 110259 20231220 110532 20231220 111652 20231220 112325 20231220 112725 20231220 115357

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

Το “επιτραπέζιο” παιχνίδι των Χριστουγέννων

Το “επιτραπέζιο” παιχνίδι των Χριστουγέννων είναι ένα παιχνίδι ψηφιακό που φτιάχτηκε από τον εξαιρετικό  συνάδελφο Σπύρο Σπύρου – ΕdTech Teacher ! Μπορείτε να το παίξετε με την οικογένειά σας! Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://www.edtechteacher.gr/2023/12/blog-post.html

 

2023 12 28

Έτοιμα τα μπισκοτόσπιτα των Α΄-Γ΄-Δ΄τάξεων

Σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε το μπισκοτένιο κάστρο  με την πολύτιμη βοήθεια των Α΄-Γ΄-Δ΄ τάξεων ! 

Αύριο οι μαθητές/τριες να φέρουν  ένα χριστουγεννιάτικο φλιτζάνι, ένα κουταλάκι και γάλα όσο θα πιουν για να φάνε τα μπισκοτόσπιτα.

20231219 091704 20231219 084910