Χρόνια πολλά στη μαθήτρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Σοφία και σε όλες τις εορτάζουσες!
οι εκπαιδευτικοί
του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής
Τη μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού γιόρτασε ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Καρυοχώρι την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος τέλεσε με ιδιαίτερο τρόπο την Θεία Λειτουργία της Υψώσεως του Σταυρού του Κυρίου μας. Ακολούθησε λιτανεία με περιφορά του Τιμίου Σταυρού και του Τιμίου Ξύλου, πολύτιμο κειμήλιο και θησαυρός της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Καρυοχωρίου. Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Αγίου Παρασκευής και πήραν από το χέρι του πατέρα Χαράλαμπου κλώνους βασιλικού και την ευλογία του. Στο τέλος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος μίλησε για την αξία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τη δύναμη του σημείου του Σταυρού, κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού.
Μάγκου Νατάσα
γυμνάστρια
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την μέρα αυτή γιορτάζεται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός μας.
Η Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ. πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της, Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Ο Θείος ζήλος, όμως, έκανε την Αγία Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές.
Ύστερα, η Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.
14 Σεπτεμβρίου του έτους 335: Ο Πατριάρχης Μακάριος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως. Την ημέρα του εορτασμού έως και σήμερα, στις Εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τον τρόπο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός που μαρτύρησε ο Χριστός.
Η επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού
613 μ.Χ: Οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Αφού τον μετέφεραν στη χώρα τους, θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν.
14 Σεπτεμβρίου 629: Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.
Τελικά, η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία.
Γιατί νηστεύουμε ακόμη και το λάδι
Για την Ανάμνηση λοιπόν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού νηστεύουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, επειδή ο Σταυρός είναι Ανάμνηση του Πάθους του Χριστού. Διότι όπως ο κάθε άνθρωπος που κάνει την ανακομιδή (εκταφή) των λειψάνων ενός συγγενή του (για παράδειγμα του πατέρα του, της μητέρας του και άλλων), λυπάται ενθυμούμενος το πρόσωπο αυτό, έτσι και εμείς οι Χριστιανοί βλέποντες τον Σταυρό και αναλογιζόμενοι ότι ο Χριστός Σταυρώθηκε για εμάς τους αμαρτωλούς και ως Άνθρωπος Έπαθε, ταπεινωνόμαστε και δείχνουμε Συντριβή καρδιάς νηστεύοντες.
Οι μεν Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, επισημαίνουν ότι «η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι Ισότιμη με την Μεγάλη Παρασκευή», αφού και τις δύο αυτές Ημέρες τιμούμε εξίσου τα Πάθη και την Σταύρωση του Κυρίου.
Η Νηστεία κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, «δεν γίνεται για το Πάσχα, ούτε για τον Σταυρό, αλλά για τις αμαρτίες μας… επειδή το Πάσχα δεν είναι υπόθεση Νηστείας και πένθους, αλλά ευφροσύνης και χαράς. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να λέμε ότι πενθούμε για τον Σταυρό. Ούτε για εκείνον πενθούμε. Αλλά για τα δικά μας αμαρτήματα». Επίσης νηστεύουμε για να μιμηθούμε τον Κύριο, ο Οποίος ενήστευσε για σαράντα ημερόνυχτα επάνω στο Σαραντάριον Όρος.
Πηγή: Bήμα της Ορθοδοξίας
Αγαπητοί γονείς καλημέρα,
μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου:
email: maggounat@gmail.com
τηλ. 6972247233
Καλό θα είναι να έρθετε να βοηθήσετε τον ζωγράφο έστω και για μία ώρα εκ περιτροπής όταν είναι στην αυλή του Δημοτικού σχολείου Αγίου Χριστοφόρου.
Μάγκου Νατάσα
γυμνάστρια
Αγαπητοί γονείς θα χαρούμε να σας συναντήσουμε στο χώρο του σχολείου για να γνωριστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το όραμα για ένα δημιουργικό και χαρούμενο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία, ευαισθητοποιημένο σε θέματα πολιτισμού, αειφορίας και συμπερίληψης.
Θα ήθελα κάποιους εθελοντές οι οποίοι θα συνεισφέρουν στις εργασίες που θα γίνονται και στα δύο σχολείο: βάψιμο πόρτα, τοποθέτηση κλειδαριάς στο μετρητή της ΔΕΗ, φύτεμα λουλουδιών και άλλα.
Μάγκου Νατάσα
γυμνάστρια