Εορταστικός Εσπερινός στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου στο Καρυοχώρι Πτολεμαΐδας

 

Τη μνήμη του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου γιόρτασε  το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου 2023 το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο λόφο του Καρυοχωρίου.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στις 19 Ιουλίου 2023. Ακολούθησε  Αρτοκλασία, Λιτανεία με περιφορά της  Ιεράς εικόνας  του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ενδόξου  Ευαγγελιστού Ματθαίου. Στο τέλος του Πανηγυρικού  Εσπερινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος τέλεσε  το  μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, μίλησε για τα πολλαπλά θαύματα του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη, ευχαρίστησε του Ιεροψάλτες για την συνεισφορά τους στον Εορταστικό Εσπερινό  και τις  κυρίες του χωριού για τα χειροποίητα εδέσματα που πρόσφεραν  εντός του  προαυλίου του εξωκκλησίου  τις μέρες του εορτασμού του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.  Χαράλαμπο ο οποίος  κηρύσσοντας τον Θείο λόγο στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προέτρεψε τους πιστούς να μετέχουν στο μυστήριο της εξομολογήσεως, να βιώνουν την αγάπη και την καλοσύνη του Χριστού και με συ χωρητικότητα να προσέρχονται στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. 

Ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα από το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου και τον εορτάζοντα κ. Ηλία Τριτόπουλο. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

20230719 185803 20230719 190807 20230719 192716 20230719 192747 20230719 193843 20230719 200115 20230719 200402 20230719 201458 20230719 202824 20230719 202948 20230720 092059

Βιογραφία

Η μνήμη του Προφήτου Ηλία και συγκεκριμένα η μνήμη της εις ουρανούς πυρφόρου αναβάσεώς του εορτάζεται από την Εκκλησία  στις 20 Ιουλίου.

Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα και ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη (γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης), το σημερινό El Istib, της περιοχής Γαλαάδ, και άνηκε στην φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη στα χρόνια του βασιλέα Αχαάβ, που βασίλεψε στα 873 – 854 π.Χ. Ο Αχαάβ και μάλιστα η γυναίκα του Ιεζάβελ ήσαν άνθρωποι ασεβείς κι εναντίον τους ήταν ο πόλεμος του προφήτη Ηλία. Η Ιεζάβελ, που δεν ήταν ισραηλίτισσα και γινόταν αιτία να νοθεύεται η πίστη από ειδωλολατρικά έθιμα, αυτή λοιπόν κυνήγησε πολύ τον προφήτη Ηλία, γι’ αυτό κι εκείνος αναγκαζόταν διαρκώς να φεύγει και να κρύβεται. Η Ιεζάβελ κυνηγούσε τον προφήτη Ηλία όπως η Ηρωδιάδα τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Πρώτο μεγάλο σημείο, που έδωσε ο προφήτης Ηλίας, ήταν που προσευχήθηκε και δεν έβρεξε για τριάμισι χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα ο Προφήτης κρυβόταν σε μια σπηλιά σ’ ένα χείμαρρο πέρ’ από τον Ιορδάνη. Εκεί υπήρχε λίγο νερό, κι ένας κόρακας του πήγαινε τροφή κάθε πρωί. Όταν στέρεψε το νερό, έφυγε ο Προφήτης και πήγε στα Σάρεπτα της Σιδωνίας· όλα αυτά με εντολή του Θεού. Εκεί φιλοξενήθηκε σε μια χήρα γυναίκα, που είχε λίγο αλεύρι και λίγο λάδι, κι όμως έτρωγαν όλο τον καιρό και δεν έλειψαν. Η χήρα γυναίκα είχε ένα παιδί κι έτυχε να αρρωστήσει και να πεθάνει. Τότε ο Προφήτης προσευχήθηκε κι ανάστησε το παιδί.

Δεύτερο μεγάλο σημείο, που έδειξε ο Προφήτης Ηλίας, ήταν που προσευχήθηκε κι ήλθε φωτιά από τον ουρανό. Με προσταγή του βασιλέα Αχαάβ, μαζεύτηκαν τετρακόσιοι ειδωλολάτρες ψευτοιερείς, που τους προστάτευε η Ιεζάβελ. Τότε ο προφήτης Ηλίας τους προκάλεσε σ’ ένα διαγωνισμό. Του είπε κι έβαλαν πάνω στο θυσιαστήριο τα ξύλα και το σφάγιο για θυσία, και άρχισαν να τρέχουν γύρω και να φωνάζουν όλη την ήμερα τον ψεύτικο θεό Βάαλ, για να ρίξει φωτιά· «και ουκ ην φωνή και ουκ ην ακρόασις». Τότε ο Προφήτης τους είπε· «Κάνετε πέρα! Τώρα θα κάνω εγώ τη θυσία μου». Έκανε δικό του θυσιαστήριο, έβαλε κι έβρεξαν καλά τρείς φορές τα ξύλα με νερό κι ύστερα προσευχήθηκε. Έπεσε τότε φωτιά από τον ουρανό κι αναποδογύρισε κι έκαψε ολόκληρο το θυσιαστήριο.

Ύστερα απ’ αυτό το σημείο, ο λαός έπιασε τους τετρακόσιους ψευτοϊερείς, κι ο προφήτης Ηλίας τους τιμώρησε αυστηρά. Η Ιεζάβελ, αγριεμένη, κυνήγησε τον Προφήτη, κι εκείνος έφυγε ψηλά στο Χωρήβ, εκεί που πριν πεντακόσια χρόνια ο Μωϋσής άκουσε τη φωνή του Θεού κι είδε τη βάτο να φλέγεται και να μην καίγεται. Εκεί ο προφήτης Ηλίας κρυβόταν σε μια σπηλιά, κι ο Θεός τον δίδαξε ένα σπουδαίο μάθημα. Του είπε· «Ανέβα ψηλά στην κορυφή, και θα δεις το Θεό. Θα περάσει δυνατός αέρας· θα γίνει σεισμός· θα δεις φωτιά και θα περάσει ένα ανάλαφρο και δροσερό αεράκι. Ο Θεός δεν θα είναι ούτε στη θύελλα ούτε στο σεισμό ούτε στη φωτιά, αλλά στο ανάλαφρο αεράκι».

Άλλα θαυμαστά σημεία του προφήτη Ηλία ήταν ότι διέσχισε τον Ιορδάνη ποταμό με την μηλωτή του και τέλος ότι αντί να πεθάνει ανελήφθη με άρμα πυρός στον ουρανό.

Να σημειώσουμε, ότι ο προφήτης Ηλίας, μετά από οκτώ ή δέκα χρόνια από την ανάληψη του, απέστειλε γράμματα (ίσως δι’ Αγγέλου) στον βασιλέα Iωράμ, προβλέποντας τον θάνατο του επειδή απομακρύνθηκε από την λατρεία του αληθινού Θεού: «καὶ ἦλθεν αὐτῷ ἐν γραφῇ παρὰ ᾿Ηλιοὺ τοῦ προφήτου λέγων· τάδε λέγει Κύριος Θεὸς Δαυὶδ τοῦ πατρός σου· ἀνθ’ ὧν οὐκ ἐπορεύθης ἐν ὁδῷ ᾿Ιωσαφὰτ τοῦ πατρός σου καὶ ἐν ὁδοῖς ᾿Ασὰ βασιλέως ᾿Ιούδα»

Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής