Εορταστικός Εσπερινός στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου στο Καρυοχώρι Πτολεμαΐδας

 

Τη μνήμη του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου γιόρτασε  το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου 2023 το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο λόφο του Καρυοχωρίου.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στις 19 Ιουλίου 2023. Ακολούθησε  Αρτοκλασία, Λιτανεία με περιφορά της  Ιεράς εικόνας  του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ενδόξου  Ευαγγελιστού Ματθαίου. Στο τέλος του Πανηγυρικού  Εσπερινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος τέλεσε  το  μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, μίλησε για τα πολλαπλά θαύματα του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη, ευχαρίστησε του Ιεροψάλτες για την συνεισφορά τους στον Εορταστικό Εσπερινό  και τις  κυρίες του χωριού για τα χειροποίητα εδέσματα που πρόσφεραν  εντός του  προαυλίου του εξωκκλησίου  τις μέρες του εορτασμού του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.  Χαράλαμπο ο οποίος  κηρύσσοντας τον Θείο λόγο στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προέτρεψε τους πιστούς να μετέχουν στο μυστήριο της εξομολογήσεως, να βιώνουν την αγάπη και την καλοσύνη του Χριστού και με συ χωρητικότητα να προσέρχονται στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. 

Ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα από το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου και τον εορτάζοντα κ. Ηλία Τριτόπουλο. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

20230719 185803 20230719 190807 20230719 192716 20230719 192747 20230719 193843 20230719 200115 20230719 200402 20230719 201458 20230719 202824 20230719 202948 20230720 092059

Βιογραφία

Η μνήμη του Προφήτου Ηλία και συγκεκριμένα η μνήμη της εις ουρανούς πυρφόρου αναβάσεώς του εορτάζεται από την Εκκλησία  στις 20 Ιουλίου.

Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα και ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη (γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης), το σημερινό El Istib, της περιοχής Γαλαάδ, και άνηκε στην φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη στα χρόνια του βασιλέα Αχαάβ, που βασίλεψε στα 873 – 854 π.Χ. Ο Αχαάβ και μάλιστα η γυναίκα του Ιεζάβελ ήσαν άνθρωποι ασεβείς κι εναντίον τους ήταν ο πόλεμος του προφήτη Ηλία. Η Ιεζάβελ, που δεν ήταν ισραηλίτισσα και γινόταν αιτία να νοθεύεται η πίστη από ειδωλολατρικά έθιμα, αυτή λοιπόν κυνήγησε πολύ τον προφήτη Ηλία, γι’ αυτό κι εκείνος αναγκαζόταν διαρκώς να φεύγει και να κρύβεται. Η Ιεζάβελ κυνηγούσε τον προφήτη Ηλία όπως η Ηρωδιάδα τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Πρώτο μεγάλο σημείο, που έδωσε ο προφήτης Ηλίας, ήταν που προσευχήθηκε και δεν έβρεξε για τριάμισι χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα ο Προφήτης κρυβόταν σε μια σπηλιά σ’ ένα χείμαρρο πέρ’ από τον Ιορδάνη. Εκεί υπήρχε λίγο νερό, κι ένας κόρακας του πήγαινε τροφή κάθε πρωί. Όταν στέρεψε το νερό, έφυγε ο Προφήτης και πήγε στα Σάρεπτα της Σιδωνίας· όλα αυτά με εντολή του Θεού. Εκεί φιλοξενήθηκε σε μια χήρα γυναίκα, που είχε λίγο αλεύρι και λίγο λάδι, κι όμως έτρωγαν όλο τον καιρό και δεν έλειψαν. Η χήρα γυναίκα είχε ένα παιδί κι έτυχε να αρρωστήσει και να πεθάνει. Τότε ο Προφήτης προσευχήθηκε κι ανάστησε το παιδί.

Δεύτερο μεγάλο σημείο, που έδειξε ο Προφήτης Ηλίας, ήταν που προσευχήθηκε κι ήλθε φωτιά από τον ουρανό. Με προσταγή του βασιλέα Αχαάβ, μαζεύτηκαν τετρακόσιοι ειδωλολάτρες ψευτοιερείς, που τους προστάτευε η Ιεζάβελ. Τότε ο προφήτης Ηλίας τους προκάλεσε σ’ ένα διαγωνισμό. Του είπε κι έβαλαν πάνω στο θυσιαστήριο τα ξύλα και το σφάγιο για θυσία, και άρχισαν να τρέχουν γύρω και να φωνάζουν όλη την ήμερα τον ψεύτικο θεό Βάαλ, για να ρίξει φωτιά· «και ουκ ην φωνή και ουκ ην ακρόασις». Τότε ο Προφήτης τους είπε· «Κάνετε πέρα! Τώρα θα κάνω εγώ τη θυσία μου». Έκανε δικό του θυσιαστήριο, έβαλε κι έβρεξαν καλά τρείς φορές τα ξύλα με νερό κι ύστερα προσευχήθηκε. Έπεσε τότε φωτιά από τον ουρανό κι αναποδογύρισε κι έκαψε ολόκληρο το θυσιαστήριο.

Ύστερα απ’ αυτό το σημείο, ο λαός έπιασε τους τετρακόσιους ψευτοϊερείς, κι ο προφήτης Ηλίας τους τιμώρησε αυστηρά. Η Ιεζάβελ, αγριεμένη, κυνήγησε τον Προφήτη, κι εκείνος έφυγε ψηλά στο Χωρήβ, εκεί που πριν πεντακόσια χρόνια ο Μωϋσής άκουσε τη φωνή του Θεού κι είδε τη βάτο να φλέγεται και να μην καίγεται. Εκεί ο προφήτης Ηλίας κρυβόταν σε μια σπηλιά, κι ο Θεός τον δίδαξε ένα σπουδαίο μάθημα. Του είπε· «Ανέβα ψηλά στην κορυφή, και θα δεις το Θεό. Θα περάσει δυνατός αέρας· θα γίνει σεισμός· θα δεις φωτιά και θα περάσει ένα ανάλαφρο και δροσερό αεράκι. Ο Θεός δεν θα είναι ούτε στη θύελλα ούτε στο σεισμό ούτε στη φωτιά, αλλά στο ανάλαφρο αεράκι».

Άλλα θαυμαστά σημεία του προφήτη Ηλία ήταν ότι διέσχισε τον Ιορδάνη ποταμό με την μηλωτή του και τέλος ότι αντί να πεθάνει ανελήφθη με άρμα πυρός στον ουρανό.

Να σημειώσουμε, ότι ο προφήτης Ηλίας, μετά από οκτώ ή δέκα χρόνια από την ανάληψη του, απέστειλε γράμματα (ίσως δι’ Αγγέλου) στον βασιλέα Iωράμ, προβλέποντας τον θάνατο του επειδή απομακρύνθηκε από την λατρεία του αληθινού Θεού: «καὶ ἦλθεν αὐτῷ ἐν γραφῇ παρὰ ᾿Ηλιοὺ τοῦ προφήτου λέγων· τάδε λέγει Κύριος Θεὸς Δαυὶδ τοῦ πατρός σου· ἀνθ’ ὧν οὐκ ἐπορεύθης ἐν ὁδῷ ᾿Ιωσαφὰτ τοῦ πατρός σου καὶ ἐν ὁδοῖς ᾿Ασὰ βασιλέως ᾿Ιούδα»

Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής

 

ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου  (08:00π.μ. -13:00μ.μ.)

 

Από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. / Πρακτορείο Πτολεμαΐδας ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 20/7/2023 λόγω τεχνικών εργασιών θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στις εξής περιοχές και οικισμούς του Δήμου Εορδαίας:

Από τις 08:00 π.μ. έως τις 13:00μ.μ. : τ.κ.: Άγιος Χριστόφορος, Καρυοχώρι, Σπηλιά, Πτελεώνας,  και τ.κ. Ερμακιά με διακοπή ρεύματος σε Αντλιοστάσια και Αρδευτικά τις ίδιας περιοχής.

Ζητούμε, την κατανόηση των καταναλωτών και θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση ενδεχομένως και νωρίτερα γι’ αυτό τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Ενημερωθείτε στο site μας : https://siteapps.deddie.gr/outages2public για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

      

              Από τον ΔΕΔΔΗΕ / Πρακτορείο Πτολεμαΐδας:  17.07.2023

 

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας γιόρτασε το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου 2023 η Ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πτολεμαΐδας κατά την οποία τιμάται η κατακόμβη της εκκλησίας.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος στις 16 Ιουλίου 2023 τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στη συνέχεια  αναφέρθηκε  στο βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας από την Αντιόχεια που στην ηλικία των 15 ετών πίστεψε και έδωσε το αίμα της για τον Χριστό και την Αγία μας εκκλησία χωρίς να φοβηθεί το μαρτύριο, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή όπου οι έφηβοι προσκολλώνται στα υλικά και κοσμικά πιστεύοντας σε ένα συμπαντικό θεό απομακρυνόμενοι από τον αληθινό δρόμο του Θεού.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Χριστιανισμό ως θρησκεία της αξιοπρέπειας μιας και διδάσκει αρετές που κοσμούν την προσωπικότητα του ατόμου χωρίς να τον εκθέτουν παρασέρνοντας σε  πράξεις για τις οποίες δεν περιέχουν πανανθρώπινες αξίες και ηθική.

Στο τέλος του Εορταστικού Εσπερινού έγινε καθαγιασμός με το έλαιο της Αγίας Μαρίνας και αναγνώσθηκαν οι ευχές υπέρ υγείας και ίασης των πιστών και  ο Αρχιμανδίτης σταύρωσε τους πιστούς με ιερό λείψανο από το χέρι της Αγίας Μαρίνας το οποίο παραχωρήθηκε από Μονή του Αγίου Όρους. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες!

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

20230716 190356 20230716 191511 20230716 195443 20230716 195729 20230716 201158 20230716 201956

Βιογραφία Αγία Μαρίνας

Eπιπρέπει σοι, πώς αν είποις, Mαρίνα,

Σων αιμάτων έρευθος, α ξίφει χέεις.

Εβδομάτη δεκάτη Mαρίναν κτάνε φάσγανον οξύ.

 

Χεὶρ δημίου τέμνει σε Μαρῖνα ξίφει,

Χεὶρ Κυρίου χάριτι θείᾳ δὲ στέφει.

Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μαρῖνα δειροτομήθη.

 

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής

Ἀπολυτίκιον

Ἀνδρείαν καὶ φρόνησιν, σὺ κεκτημένη σεμνή, ἀνδρείως κατεπάτησας ὄφιν ἀρχέκακον, Μαρίνα πανεύφημε, ἤσχυνας Ὀλυμβρίου τᾶς πικρᾶς τιμωρίας, εὐφρανας Ἀσωμάτων τᾶς χορείας ἀθλοῦσα, διὸ ἀπαύστως πρέσβευε Χριστῷ, εἰς τὸ σωθήναι ἠμᾶς.