Με αφορμή την 6η Μαρτίου η οποία έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο, οι μαθητές του σχολείου μας από τη Δευτέρα 6 Μαρτίου έως και τη Παρασκευή 10 Μαρτίου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα οι μαθητές του σχολείου μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της συμπερίληψης, παρακολούθησαν παρουσίαση για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις σχετικές με το θέμα που διοργάνωσε το 9ο Δ.Σ. Αγρινίου.
Επίσης τη Παρασκευή 10 Μαρτίου διοργανώθηκαν ανάλογες δράσεις στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στις οποίες συμμετείχαν εκτός των μαθητών μας και οι μαθητές της Γ’ τάξης του 9ου Δ.Σ. Αγρινίου. Υπεύθυνες υλοποίησης των δράσεων ήταν οι Κιόχου Ιωάννα, Ψυχολόγος και η Κοινωνική Λειτουργός Τριανταφυλλάκη Ειρήνη ενώ συμμετείχαν ενεργά οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και η εκπαιδευτικός της Γ τάξης του 9ου Δ.ΣΧ. Αγρινίου κ.Αλβανού Σοφία .
Στόχος των δράσεων ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο γνωρίζοντας τους ρόλους των εμπλεκόμενων( θύτη, θύματος και παρατηρητών). Επίσης έγινε προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και των δύο σχολείων τόσο σε επίπεδο συναισθηματικό όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς σε σχέση με περιστατικά εκφοβισμού και να προταθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Στα πλαίσια των παρεμβάσεων τονίστηκε ο ρόλος των συμμαθητών των γονέων και των δασκάλων σε περιστατικά εκφοβισμού και βίας.
Η μέθοδος που υιοθετήθηκε αφορούσε στην ενεργητική διαλεκτική διαδικασία, την επεξεργασία των δεδομένων σε μικροομάδες, βιωματική μάθηση και τα παιχνίδια ρόλων.
Οι μαθητές δημιούργησαν μια αφίσα με τους τρόπους – βήματα αντιμετώπισης του προβλήματος την οποία και αναρτήσαμε στο χώρο του σχολείου.