Σχολικό Έτος 2023-2024

Σχέδιο Δράσης 

Τίτλος Δράσης

Ομορφαίνω του Σχολειού μου την Αυλή, Χαίρομαι κι Εγώ Μαζί!  

Συντονίστρια Δράσης: Βάνα Νταλαμπύρα

Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Mατίνα Ξανθοπούλου

 

Μετά από αίτημα του Νηπιαγωγείου μας προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο και τα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία και κατέγραψαν σημεία που έχουν κακοτεχνίες και τα καθιστούν επικίνδυνα, τονίζοντας την αναγκαιότητα να γίνει ασφαλέστερος ο χώρος. Στη συνέχεια, βάφτηκαν από συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης οι τοίχοι πλησίον των KIBO, στους οποίους υπήρχαν συνθήματα από άτομα που δεν ανήκουν στο σχολείο.

Έγινε αποτύπωση των απόψεων των παιδιών, μέσα από φύλλα εργασίας, πριν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, ζωγραφίζοντας το πώς θα ήθελαν να είναι η «Αυλή των Ονείρων» τους, και μετά την ολοκλήρωση των δράσεων, ζωγραφίζοντας την νέα αυλή τους.

fe a 4 fe a 1 fe a 2 fe a 3

Διαμοιράστηκαν ερωτηματολόγια για την αποτύπωση της κατάστασης της σχολικής αυλής και των προτάσεων βελτίωσής της πριν τις παρεμβάσεις, αλλά και μετά την υλοποίηση των ενεργειών του Σχεδίου Δράσης, για την αποτίμησή του στους γονείς και στις εκπαιδευτικούς.

Ερωτηματολόγιο Γονέων – Πριν

Ερωτηματολόγιο Γονέων – Μετά

Ερωτηματολόγιο Εκπαιδευτικών – Πριν

Ερωτηματολόγιο Εκπαιδευτικών – Μετά 

Κατατέθηκε αίτημα συμμετοχής στο Πρόγραμμα της εταιρείας ECOELASTIKA για το 2024 “ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ” σε Δημόσια σχολεία – νηπιαγωγεία, δημοτικά και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Έγινε δωρεά μεταχειρισμένων ελαστικών από κατάστημα εμπορίας ελαστικών αυτοκινήτων Βασίλης Καπίταλης, για τη χρήση τους ως παρτέρια.

Έγινε προμήθεια, κατόπιν έρευνας αγοράς και παροχής έκπτωσης από την εταιρεία εμπορίας χρωμάτων Κοσμάογλου, των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για ζωγραφική του παγκακιού, του δαπέδου και του τοίχου δίπλα στα ΚΙΒΟ, αντίστοιχα, καθώς και των παρτεριών – ελαστικών.

Με αφορμή την ανάλυση/διδακτική επεξεργασία του βιβλίου «ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ», των Wendy Meddour και Daniel Egnéus, δωρεά μαθήτριας μας, συζητήσαμε σε τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει ένα «Παγκάκι της Φιλίας», αποφασίσαμε με τα παιδιά να το ζωγραφίσουμε σε φύλλο εργασίας, αλλά και εμπνευστήκαμε να δημιουργήσουμε στην αυλή το δικό μας «Παγκάκι της Φιλίας», που θα μπορούσε να υπάρχει σε κάθε σχολείο!

Βάφτηκε το παγκάκι που υπάρχει στην αυλή των ΚΙΒΟ από τις νηπιαγωγούς σε συνεργασία με τα παιδιά, συνδέοντας τη δράση και με το πρόγραμμα Prow.

pagkaki 1 pagkaki 2 pagkaki 3 pagkaki 4 pagkaki 5

Ζωγραφίστηκε ο τοίχος πίσω από το παγκάκι από τις νηπιαγωγούς σε συνεργασία με τα παιδιά, στον βαθμό που αυτό ήταν εφικτό, συνδέοντας τη δράση και με το πρόγραμμα Prow.

toixos 1 toixos 2 toixos 8 toixos 4 toixos 6 toixos 5

Κατατέθηκε αίτημα προς την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης για την χορήγηση χώματος και φυτών/λουλουδιών, το οποίο έγινε δεκτό και έγινε παραλαβή από τα φυτώρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δημιουργήθηκαν επιδαπέδια παιχνίδια από τις νηπιαγωγούς με βαφή στο πάτωμα της αυλής που φιλοξενεί και χρησιμοποιείται από τα παιδιά των 2 τμημάτων των KIBO.

paixnidia 1 paixnidia 2 paixnidia 3 paixnidia 4

Βάφτηκαν τα ελαστικά – παρτέρια με συνεργασία των νηπιαγωγών και εθελοντών γονέων, καθώς και με παιδάκια του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου, που με ενθουσιασμό και προθυμία προσφέρθηκα να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του Ολοήμερου Προγράμματος.

lastixa 1 lastixa 1a lastixa 3 1 lastixa 4 1

Υλοποιήθηκε δράση φύτευσης των φυτών και των λουλουδιών από τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς.

fytema 1 fytema 1 roz fytema 3 fytema 3 1 fytema 2 fytema 4 fytema 5

Όλες οι δράσεις συνδέονται με το πρόγραμμα PROW που υλοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας.

viber image 2024 04 17 19 21 17 166 paixnidia 5 paixnidia 6 paixnidia 8 paixnidia 9

Η αυλή μας πριν και μετά…

auli prin 2 auli prin 1 auli meta 1 auli meta 2