Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (World Hug Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου. Είναι μια γιορτή αφιερωμένη στη δύναμη της αγκαλιάς ως πράξη αγάπης, ζεστασιάς και ανθρώπινης σύνδεσης. Ξεκίνησε το 1986 από τον Κέβιν Ζαμπούρνι (Kevin Zaborney) στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ και έκτοτε έχει καθιερωθεί διεθνώς. Η επιλογή της ημερομηνίας, 21 Ιανουαρίου, δεν είναι τυχαία, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Αγίου Βαλεντίνου, μια περίοδος που συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται πιο μελαγχολικοί και απομονωμένοι.
Η αγκαλιά θεωρείται ένας απλός αλλά πολύ δυνατός τρόπος να δείξουμε στοργή και να ενισχύσουμε την ευημερία τόσο τη δική μας όσο και των άλλων. Σύμφωνα με μελέτες:
- Οι αγκαλιές μειώνουν τα επίπεδα του στρες, καθώς αυξάνουν την παραγωγή της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως “ορμόνη της αγάπης”.
- Βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη.
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν τη γενική ευεξία.
Σύμφωνα με τη Virginia Satir, γνωστή οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια,
“Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση, 8 αγκαλιές για συντήρηση και 12 αγκαλιές για ανάπτυξη.”
Με αφορμή την ημέρα αυτή συζητήσαμε με τα παιδιά τι μας προσφέρει η αγκαλιά, τι συναισθήματα μας δημιουργούνται, ποιους μας αρέσει να αγκαλιάζουμε περισσότερο.
Παρακολουθήσαμε την αφήγηση του παραμυθιού “Ας αγκαλιαστούμε” του Claudio Gobbetti
Ακούσαμε σχετικά τραγούδια
Φτιάξαμε ατομικές και ομαδικές κατασκευές
Μια αγκαλιά δεν κοστίζει τίποτα, αλλά μπορεί να αλλάξει τη μέρα κάποιου. Ας θυμηθούμε λοιπόν να προσφέρουμε περισσότερη αγάπη και στήριξη στους ανθρώπους γύρω μας, όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα.
Καλή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς!



